Κορωνοϊός: Ποια 5 νέα φάρμακα μπαίνουν στη «μάχη» κατά της Covid-19

Κορωνοϊός: Ποια 5 νέα φάρμακα μπαίνουν στη «μάχη» κατά της Covid-19

Αποτελεσματικό και το εμβόλιο της Moderna έναντι της μετάλλαξης Δέλτα - Υπό εξέταση ο εμβολιασμός εφήβων ηλικίας 15-17 ετών με εμβόλια mRΝΑ - «Καθαρίζουν» από τον κορωνοϊό τα αστικά λύματα όλων των περιοχών

covid-lab-0
Με πέντε υποψήφιες θεραπείες ενισχύεται το οπλοστάσιο της ΕΕ στον αγώνα κατά της πανδημίας της COVID-19, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής νωρίτερα στην ημέρα.

Τα υποσχόμενα θεραπευτικά σκευάσματα που μπαίνουν στο χαρτοφυλάκιο με τα θεραπευτικά προϊόντα της ΕΕ αφορούν μία θεραπεία για την αντιμετώπιση της ενεργού ρευματοειδούς αρθρίτιδας από την εταιρεία Eli Lilly (baricitini
b ) η οποία βρίσκεται ακόμα υπό κυλιόμενη αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και τέσσερις θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων για τις οποίες ο Οργανισμός έχει καταλήξει και συστήσει τη χορήγησή τους σε ασθενείς με COVID -19. Αναφορικά με τις τελευταίες, ο EMA έχει δώσει το πράσινο φως για τον συνδυασμό bamlanivimab και etesevimab από την εταιρεία Eli Lilly, τον συνδυασμό casirivimab και imdevimab από την Regeneron Pharmaceuticals Inc και την F. Hoffman - La Roche Ltd και το regdanivimab από την Celltrion για ασθενείς που δεν χρειάζονται συμπληρωματική θεραπεία με οξυγόνο και το sotrovimab από την GlaxoSmithKline και την Vir Biotechnology Inc για ενήλικες και εφήβους 12 ετών και άνω που δεν χρειάζονται συμπληρωματική θεραπεία με οξυγόνο.

Υπενθυμίζεται ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν πρωτεΐνες ειδικά σχεδιασμένες για να αναγνωρίζουν και να προσκολλούνται σε αντιγόνα όπως η πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2, εμποδίζοντας έτσι την είσοδο του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα. «Ενώ οι εμβολιασμοί προχωρούν με αυξανόμενη ταχύτητα, ο ιός δεν θα εξαφανιστεί και οι ασθενείς θα χρειαστούν ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για να μειώσουν το άχθος της COVID-19», δήλωσε η Επίτροπος για την Υγεία, κυρία Στέλλα Κυριακίδου. Πράγματι, ενώ ο ιός εξακολουθεί να πολεμά με τις μεταλλάξεις, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, δύο από τα διαθέσιμα στη χώρα μας εμβόλια κατά της COVID-19, τα Pfizer/BioNTech και Astrazeneca, έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσησης από το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα (ινδικό), σε υψηλά μάλιστα ποσοστά 96% και 92% αντίστοιχα. Σήμερα, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Moderna ανακοίνωσε πως το εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 είναι αποτελεσματικό έναντι της μετάλλαξης Δέλτα όσο και άλλων παραλλαγών του, χωρίς όμως να δημοσιεύσει συγκεκριμένα ποσοστά. Στο μικροσκόπιο ο εμβολιασμός ανηλίκων υπό την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα «Η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη Δέλτα θα αφορά, όπως φαίνεται από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και τα παιδιά τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί», ανέφερε χθες η κυρία Θεοδωρίδου για το μεταλλαγμένο στέλεχος που εκτιμάται να έχει επικρατήσει παγκοσμίως έως το τέλος του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απειλή της πολλαπλάσια μεταδοτικότερης μετάλλαξης Δέλτα - 50%-70% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος (Άλφα), το οποίο είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Ουχάν -, αναμένεται να θέσει στο τραπέζι της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών το ζήτημα του εμβολιασμού των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών με εμβόλια mRΝΑ (Pfizer/BioNTech, Moderna), χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται πως την ερχόμενη Τρίτη θα υπάρξει επίσημη σύσταση κατόπιν σχετικής συνεδρίασης. Σε κοινό πλαίσιο, σενάρια θέλουν την Επιτροπή να εξετάζει και τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, όπως συμβαίνει ήδη κατά εμβολιαστικό το σχέδιο «Ελευθερία» για εφήβους άνω των 16 ετών. Αναπόφευκτα βέβαια τα νήματα κινεί πλέον η το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, η σφοδρότητα της οποίας αυξάνει το αναγκαίο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης για το πολυπόθητο τείχος ανοσίας στο 80% από 60%, σύμφωνα με τους ειδικούς. Κατά τη χθεσινή εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριου Θεμιστοκλέους, ο στόχος δύναται να επιτευχθεί έως το τέλος του καλοκαιριού εφόσον ακόμη και διστακτικοί πολίτες φτάσουν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Μέχρι στιγμής, οι εμβολιασμοί στη χώρα ανέρχονται σε 8.299.173, 4.800.359 για μία δόση και 3.730.060 πλήρεις εμβολιασμούς, ενώ επιτυχημένη στρατηγικά αποδείχτηκε η ανακοίνωση της Κυβέρνησης περί τη χορήγηση €150 μέσω του λεγόμενου «freedom pass» για κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες σε νέους 18-25 ετών: μέσα σε 24 ώρες, η ομάδα έφτασε τα 18.000 προγραμματισμένα ραντεβού, διπλάσια όλης της προηγούμενης εβδομάδας. «Καθαρίζουν» από τον κορωνοϊό τα αστικά λύματα Από τα πλέον ενθαρρυντικά στοιχεία προσθέτει στη σημερινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του Οργανισμού, σύμφωνα με τα οποία παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις για την εβδομάδα 21-27 Ιουνίου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα όλων των περιοχών που ελεγχει.

Κλείσιμο
Ειδικότερα, πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στο Βόλο (-45%) και στη Θεσσαλονίκη (-41%), ενώ μείωση παρουσίασαν οι μετρήσεις της μέσης συγκέντρωσης του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων στο Ηράκλειο. Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής, το Βόλο και τη Λάρισα, όπου οι μεταβολές κυμάνθηκαν μεταξύ -3% και +3%, όπως σταθερές ήταν οι μετρήσεις και σε Χανιά και Ρέθυμνο. Στην Πάτρα, στην Ξάνθη (για πρώτη φορά από την έναρξη λειτουργίας του δικτύου στην πόλη) και στα Ιωάννινα το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων ήταν πολύ χαμηλό και κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου.

Τα παραπάνω δεδομένα συμπληρώνουν τη θετική εικόνα της επιδημίας, με τη διασπορά του κορωνοϊού να μεταφράζεται σήμερα σε 605 νέα κρούσματα κατόπιν 45.551 ελέγχων –τα 325 στην Αττική- και τη μείωση εμφανή σε όλους τους σκληρούς δείκτες: τους διασωληνωμένους μια ανάσα πριν το φράγμα των 200 (204), τις μόλις 33 νέες εισαγωγές ασθενών με COVID -19 στα νοσοκομεία της χώρας και τους νέους θανάτους από κορωνοϊό στους 13.

Ειδήσεις σήμερα:

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Με το μωρό στην αγκαλιά η μητέρα του Μπάμπη πάει να συναντήσει τη μητέρα της Καρολάιν

Καύσωνας στη showbiz: Ελληνίδες σελέμπριτις μόνο με τα μαγιό τους

EURO 2020 - Εθνική Ελβετίας: Μία «Βαβέλ» στους «8» - Αλβανοί, Νιγηριανοί, Καμερουνέζοι και Σενεγαλέζοι στο ρόστερ!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ