Ελάχιστα και πολύ ήπια τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας στην Ελλάδα μετά τη δεύτερη δόση (κυρίως) mRNA

Ελάχιστα και πολύ ήπια τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας στην Ελλάδα μετά τη δεύτερη δόση (κυρίως) mRNA

Δεν ξεπερνούν τα τριάντα στο σύνολο των εμβολιασθέντων  - Όλα καταγράφηκαν ως  ήπια και αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς

emvoliasmos_1
Περίπου 30 περιστατικά μυοκαρδίτιδας που καταγράφηκαν μετά τον εμβολιασμό για τη λοίμωξη Covid, και συγκεκριμένα μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου, κυρίως mRNA, δηλαδή Pfizer ή Μoderna, έχουν αναφερθεί στο Τμήμα Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ.

Η μυοκαρδίτιδα είναι φλεγμονή της καρδιάς, ενώ η περικαρδίτιδα, μια άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια, η οποία έχει αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό με τα προαναφερθέντα εμβόλια, είναι φλεγμονώδης αντίδραση γύρω από την καρδιά.

Στη χώρα μας περίπου 30 περιστατικά έχουν αναφερθει στο αρμόδιο τμήμα του ΕΟΦ από ασθενείς ή από γιατρους, ωστόσο έχει αποδειχθεί για πολύ μικρό αριθμό αιτιώδης σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και της εμφάνισης της μυοκαρδιτιδας ή της περικαρδίτιδας. Αφορούν άτομα όλων των ηλικιών, με μια μικρή «προτίμηση» σε νεότερης ηλικίας άτομα. Ενδεικτικά καταγράφηκε φοιτητης και υγειονομικός της ηλικιακής ομάδας 25-35 χρόνων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πλέον σημαντικό είναι ότι πρόκειται για περιστατικά ήπια, και σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς.

Πόσες παρόμοιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ

Στοιχεία για περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό κατά της Covid στις ΗΠΑ, έδωσαν και τα αμερικανικά CDC. Συγκεκριμένα, μέχρι την 21η Ιουνίου, το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Ενεργειών μετά τον Εμβολιασμό (VAERS) των CDC, έλαβε 616 αναφορές για περιστατικά μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας σε άτομα ηλικίας 30 ετών και κάτω που έλαβαν εμβόλιο κατά της COVID-19.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό με σκεύασμα mRNA (Pfizer-BioNTech ή Moderna), ιδιαίτερα σε άνδρες, εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Από τις μελέτες που ακολούθησαν, τα CDC και ο FDA επιβεβαίωσαν 393 αναφορές μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας, ενώ συνεχίζουν τις έρευνες για να εκτιμήσουν εάν υπάρχει σχέση με τον εμβολιασμό.

Ειδήσεις σήμερα:

Η απολογία του ελαιοχρωματιστή: Μπήκε στην Πινακοθήκη από ανασφάλιστη μπαλκονόπορτα, πήρε τους πίνακες, έφυγε με... ταξί

Moderna: Αποτελεσματικό το εμβόλιο έναντι της μετάλλαξης Δέλτα

Στα 605 τα νέα κρούσματα - 204 οι διασωληνωμένοι, 13 θάνατοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα