Σχεδόν 10.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική

Σχεδόν 10.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική

Χωρίς τον Νίκο Χαρδαλιά η ενημέρωση - Στην περιοχή της Δυτικής Αττικής όπου μαίνεται η φωτιά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας - Μείωση στην Αττική, αλλά η σταθεροποίηση είναι σε υψηλά επίπεδα - «Είμαστε μακριά από το να βγάλουμε τις μάσκες», δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης - Επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα το ΕΣΥ

5280908
Στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στην ενημέρωση δεν μετείχε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος βρίσκεται στη Δυτική Αττική, προκειμένου να συντονίσει την επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται για δεύτερο 24ωρο.

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει ύφεση 5% την τελευταία εβδομάδα. Από τα μέσα Απριλίου έχουμε μείωση, όμως ο ρυθμός της μείωσης ανακόπτεται, ιδιαίτερα στην Αττική, όπου υπάρχουν 9.500 ενεργά κρούσματα.

Το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο σε Αιτωλοακαρνανία, Λάρισα, Αχαΐα, Μαγνησία.

Γεγονός είναι ότι παραμένει σημαντική η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Μάλιστα ένα στα τρία νέα κρούσματα είναι νέοι 20 - 40 ετών.

Η αυξημένη κινητικότητα το Πάσχα και η επανέναρξη δραστηριοτήτων έχουν ως αποτέλεσμα η μείωση των κρουσμάτων να μην γίνεται με το ρυθμό που θα θέλουμε.

Κλείσιμο
Σε αυτό συμβάλουν και τα πολλά αυτοδιαγνωστικά τεστ. Από τις 8 Απριλίου περισσότεροι από 19.000 πολίτες έχουν βγει θετικοί ενώ δεν το γνώριζαν. Τα self test συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της διασποράς του ιού.

Ο δείκτης θετικότητας είναι γενικώς κάτω από 4%, όμως σε ορισμένες περιοχές η θετικότητα ξεπερνά ακόμα και το 7%. Εκεί οι πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Σημαντική αρχίζει να είναι η αποσυμπίεση του συστήματος υγείας. Χθες για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό είχαμε λιγότερες από 300 εισαγωγές. Στην Αττική έχουμε μείωση 20% των νοσηλειών.

Εντούτοις ο ρυθμός των νέων εισαγωγών δεν μειώνεται όσο θα θέλαμε είπε η κυρία Παπαευαγγέλου και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες άνω των 50 ετών «να ξεπεράσουν τους φόβους τους, να μας εμπιστευτούν και να πάνε να εμβολιαστούν έστω και τώρα».

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε:

«Μέχρι σήμερα έχουμε πάνω από 3,4 εκατ. θανάτους σε όλον τον κόσμο.

Στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα είδαμε βελτίωση με μείωση 21% των θανάτων.

Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 37 έδειξαν βελτίωση.

Στην Ελλάδα ο αριθμός μειώθηκε σημαντικά. Στις ΜΕΘ η πίεση μειώθηκε σε μεγάλο ποσοστό. Οι διαγνώσεις μειώθηκαν 16% και ο αριθμός των θανάτων 11%.

Έχουν διατεθεί πάνω από 13.000.000 συσκευές self test. Συνολικά έχουν δηλωθεί περίπου 19.000 θετικά.

Οι νέοι πρέπει να εμβολιαστούν και να χρησιμοποιούν τα self test. Να φοράνε μάσκα και οι συναντήσεις να γίνονται σε ανοιχτούς χώρους».

Σε ερώτηση για το πότε θα δοθεί οδηγία να βγουν οι μάσκες, ο κ. Μαγιορκίνης είπε: «Είδαμε και στο Ισραήλ ότι χρειάστηκε να φτάσουν σε ένα αρκετά υψηλό ποσοστό εμβολιασμού. Δεν είμαστε κοντά ακόμα. Το θέμα θα τεθεί όταν φτάσει η ώρα στην Επιτροπή».

Σε ερώτηση για την αποδέσμευση μονάδων και κλινών που είχαν δοθεί για νοσηλείες Covid-19, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε:

«Την Κυριακή ξεκινά σταδιακά το Σισμανόγλειο και τη Δευτέρα θα αποδεσμευτούν κλίνες στον Ερυθρό Σταυρό. Την επόμενη εβδομάδα θα δοθούν 22 κλίνες ΜΕΘ για no Covid περιστατικά.

Το «Παπαμακάριστος» επιστρέφει το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου. Θα αποδεσμευτούν και κλίνες από τα ιδιωτικά, διότι έχουμε αυτή τη δυνατότητα.

Τα χειρουργεία έχουν επιστρέψει και διεξάγονται επεμβάσεις με βάση τις λίστες αναμονής στα χρόνια νοσήματα. Για τα έκτακτα δεν σταμάτησαν ποτέ να λειτουργούν».

Ειδήσεις σήμερα:
Νισιόκα-Τσιτσιπάς 0-2: Στους «4» στο Lyon Open ο Στέφανος

ΕΜΑ: «Όχι» στη δεύτερη δόση του AstraZeneca αν εμφανιστούν θρομβώσεις

Πέτρος Φιλιππίδης: Τι κατέθεσε η σύζυγός του Ελπίδα για τις καταγγελίες εις βάρος του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ