Johnson & Johnson: Την Παρασκευή «κληρώνει» για το εμβόλιό της στις ΗΠΑ

Johnson & Johnson: Την Παρασκευή «κληρώνει» για το εμβόλιό της στις ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί ειδικοί θα αποφασίσουν αν θα συνεχιστεί η αναστολή χορήγησής του ή αν θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί- Σαφείς οδηγίες ζητά η ιατρική κοινότητα, σχετικά με την αντιμετώπιση των θρομβώσεων που ενδέχεται να προκαλεί το εμβόλιο της Johnson & Johnson

j_j
Προβληματισμό εκφράζει η ιατρική κοινότητα στις ΗΠΑ, σχετικά με το ενδεχόμενο χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού της Johnson & Johnson. Οι γιατροί θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξουν σαφείς οδηγίες για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης ασθενών, που εμφανίζουν έναν σπάνιο τύπο θρόμβωσης αίματος. Επίσης, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει οι πολίτες που θα λάβουν το εμβόλιο να γνωρίζουν τα συμπτώματα και τις σπάνιες αλλά πιθανές παρενέργειες.

Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές πρότειναν την περασμένη εβδομάδα να σταματήσει προσωρινά η χρήση του εμβολίου, καθώς εντοπίστηκαν έξι περιπτώσεις εμφάνισης θρομβώσεων στον εγκέφαλο και χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων σε γυναίκες μετά τον εμβολιασμό. Τα συμπτώματα θεωρούνται εξαιρετικά σπάνια, καθώς εμφανίστηκαν σε έξι γυναίκες, από τους 7 εκατομμύρια πολίτες που έλαβαν το εμβόλιο στις ΗΠΑ.

Αυτήν την εβδομάδα θα συνεδριάσει ομάδα εμπειρογνωμόνων από αμερικανικές υπηρεσίες υγείας για να καθορίσει αν θα συνεχιστεί το καθεστώς αναστολής του εμβολίου, με την απόφαση να αναμένεται την Παρασκευή. Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν, Άντονι Φάουτσι εκτιμά ότι η χορήγηση του εμβολίου θα συνεχιστεί με κάποιο τρόπο. «Πιστεύω ότι πιθανότατα θα υπάρξει ένα είδος ειδοποίησης ή περιορισμού ή εκτίμησης κινδύνου» πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί άμεση σχέση μεταξύ του εμβολίου και της εμφάνισης θρομβώσεων, ενώ δεν είναι σαφές για το πόσος χρόνος απαιτείται για να καθοριστεί εάν τα εμβόλια προκαλούν τέτοια συμπτώματα. Ανάλογος προβληματισμός υπάρχει και για το εμβόλιο της AstraZeneca, που δεν χορηγείται στις ΗΠΑ.

Βαρύτητα στην επικοινωνία με γιατρούς και ασθενείς

Πάντως, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι και τα δύο εμβόλια είναι σημαντικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, εξαιτίας της οποίας πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει. Ως εκ τούτου, θα δοθεί βαρύτητα στην επικοινωνία με γιατρούς και ασθενείς, για το πώς να προσέχουν μια «ανεπιθύμητη ενέργεια».

Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση. «Πρέπει να πούμε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να τις πάθετε κι αυτά είναι που πρέπει να πράξετε» δήλωσε στο Reuters ο καθηγητής Ρίσι Μέχτα, αναπληρωτής διευθυντής χειρουργικών επεμβάσεων στο νοσοκομείο Κεκ στο Πανεπιστήμιο της Νότια Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Την Παρασκευή, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία ανακοίνωσε ότι άλλα πιθανά συμπτώματα που θα μπορούσαν να εμφανιστούν έως και δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό είναι θολή όραση, λιποθυμία, μεταβολές στις αισθήσεις, επιληπτικές κρίσεις, πόνος στα πόδια ή δύσπνοια.

Επιχειρούν να βρουν τη θεραπεία για το ενδεχόμενο θρόμβωσης


Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι και οι γιατροί όταν πρόκειται για θεραπεία. Μέχρι στιγμής, οι περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί παρενέργειες αφορούν θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου ή θρόμβους αίματος στον εγκέφαλο κι όχι στις αρτηρίες, που είναι και η κύρια αιτία των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι σε ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα που σχετίζονται με θρομβώσεις μετά τη λήψη του εμβολίου δεν θα πρέπει να χορηγείται ηπαρίνη, που χορηγείται για τη θεραπεία διαταραχών πήξης, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξουν πρόσθετοι έλεγχοι για τον αριθμό των αιμοπεταλίων τους. Σε περίπτωση θρομβοπενίας, η χορήγηση ηπαρίνης ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη.

Η ηπαρίνη θα μπορούσε να αποβεί μοιραία


Κλείσιμο
Ο FDA μάλιστα προειδοποίησε τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης ότι η χρήση ηπαρίνης σε αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσε να αποβεί μοιραία και συνέστησε να εξετάζουν τα αντιπηκτικά που δεν περιέχουν υπαρίνη, όπως και τη χορήγηση ενδοφλέβιας ανοσοσφαιρίνης.

Ο Δρ. Τζέφρι Μπέργκερ, καρδιολόγος που ασχολείται με τις ασθένειες πήξης του αίματος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, υποστηρίζει ότι για την κατάλληλη θεραπεία θα χρειαστούν εξετάσεις, βάσει των οποίων θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα, χωρίς ο ασθενής να τεθεί σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση « New England Journal of Medicine», μια 48χρονη που της χορηγήθηκε το εμβόλιο της J&J μεταφέρθηκε στο Ιατρικό Κέντρο του Νοσοκομείου της Νεμπράσκα, αφού εμφάνισε θρομβώσεις. Στη γυναίκα χορήγησαν θεραπεία με ηπαρίνη. Ωστόσο η κατάστασή της επιδεινώθηκε και της χορηγήθηκαν αντιπηκτικό και ανοσοσφαιρίνη. Η ασθενής παρέμενε σε κρίσιμη κατάσταση τη στιγμή που δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία.

Ο Φάουτσι επισήμανε ότι η χορήγηση της ηπαρίνης ενδέχεται να επιδεινώσει την κατάσταση. Την ίδια ώρα, οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της J&J δίνει χρόνο για να υπάρξει ενημέρωση για τις συστάσεις.


Ειδήσεις σήμερα:

Βρετανία: «Φύγε έξω από την παμπ μου» - Γιατί «έφαγε πόρτα» ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ


Μητσοτάκης - Ιερώνυμος τα είπαν για λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας και Ανάσταση σε εξωτερικούς χώρους


Προκαλεί και απειλεί ο σύμβουλος του Ερντογάν: «Η Αλεξανδρούπολη μας ανήκει!»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ