Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Εντός 48 ωρών η επικαιροποίηση των στοιχείων της μελέτης για την AstraZeneca

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Εντός 48 ωρών η επικαιροποίηση των στοιχείων της μελέτης για την AstraZeneca

Tο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ εγκαλεί τη μελέτη ως «παρωχημένη»

astrazeneca
Εντός 48 ωρών θα δώσει στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία από τη μελέτη για την οποία την εγκαλεί το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ ως «παρωχημένη». Η έρευνα αφορά στην αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου της έναντι της νόσου COVID-19.

Πρόκειται για σκέλος του προγράμματος κλινικών δοκιμών του εμβολίου που διεξήχθη στις ΗΠΑ, τη Χιλή και το Περού. Σε μια πρωτοφανή απόφαση για τα χρονικά, η ανεξάρτητη επιτροπή για την ασφάλεια και την παρακολούθηση των κλινικών μελετών (DSMB) του NIAID εξέφρασε σε σχετική ανακοίνωση της ανησυχία της για τα δεδομένα που δημοσιοποίησε η AstraZeneca.

Ειδικότερα σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η DSMB εκφράζει την ανησυχία της ότι τα στοιχεία της AstraZeneca από την κλινική δοκιμή μπορεί να είναι παρωχημένα γεγονός που μπορεί να δίνει μια ατελή εικόνα για την ασφάλεια του προϊόντος». Η AstraZeneca απαντά ότι τα δημοσιευμένα στοιχεία βασίζονται «σε προκαθορισμένη ενδιάμεση ανάλυση» δεδομένων που είχαν συλλεχθεί έως και την 17η Φεβρουαρίου.

«Ελέγξαμε την προκαταρκτική αξιολόγηση της πρωτογενούς ανάλυσης και τα αποτελέσματα ήταν σύμφωνα με την ενδιάμεση ανάλυση», υποστηρίζει η AstraZeneca. «Θα συνεργαστούμε αμέσως με την DSMB και θα μοιραστούμε την κύρια ανάλυσή μας με τα πιο ενημερωμένα δεδομένα αποτελεσματικότητας», αναφέρει η εταιρεία. Συμπληρώνει δε ότι δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της κύριας ανάλυσης εντός 48 ωρών.

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη κλινική δοκιμή έδειξε ότι το εμβόλιο ήταν 79% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής Covid-19 και 100% αποτελεσματική στην πρόληψη της σοβαρής νόσου. Δεν εντόπισε επίσης γενικά ζητήματα ασφάλειας που σχετίζονται με θρόμβους αίματος -τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο ανησυχίας στην Ευρώπη. Στη μελέτη έλαβαν μέρος 32.000 εθελοντές από τις ΗΠΑ, τη Χιλή και το Περού. Το ένα πέμπτο ήταν άνω των 65 ετών.


Ειδήσεις σήμερα: 

Στην ανακρίτρια για κατάθεση ο 28χρονος ειδικός φρουρός που χτυπήθηκε στη Νέα Σμύρνη - Πλεύρης: Ζει από θαύμα

Δολοφονική επίθεση σε καθηγητή ΤΕΦΑΑ έξω από το ΕΚΠΑ - Η συγκλονιστική περιγραφή του

ΕΛ.ΑΣ.: Κάμερες θα φέρουν από σήμερα αστυνομικοί της ΟΠΚΕ και της ΔΙΑΣ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ