Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο κοινός παράγοντας των μεταλλάξεων που τις κάνει πιο μεταδοτικές

Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο κοινός παράγοντας των μεταλλάξεων που τις κάνει πιο μεταδοτικές

Ποια είναι η πρωτεΐνη που έχουν κοινή η βραζιλιάνικη, η βρετανική και η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη που έχουν θορυβήσει τους ειδικούς

italy_covid
Την κοινή συνισταμένη των τριών επικρατέστερων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, που τον κάνουν πιο μεταδοτικό, εντόπισε νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης με επικεφαλής τον Μπινγκ Τσεν υποστηρίζουν ότι, μια πιο ανθεκτική πρωτεΐνη ακίδα S είναι αυτή που μπορεί να αιτιολογήσει την ταχύτερη εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τη δομή των αλλαγών στις πρωτεΐνες της S που αφορούσαν στην μετάλλαξη D614G, που είναι κοινό χαρακτηριστικό και των τριών νέων παραλλαγών του κορωνοϊού, δηλαδή της βρετανικής, της βραζιλιάνικης και της νοτιοαφρικανικής. Στόχος ήταν να δουν πως αυτές καταφέρνουν να εξαπλώνονται τόσο γρήγορα πυροδοτώντας το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Αναλύοντας την S παρατήρησαν ότι μετάλλαξη D614G κάνει την ακίδα πιο σταθερή, συγκριτικά με την αρχική μορφή του SARS-CoV-2. Αυτή η σταθερότητα έχει ως αποτέλεσμα η S να γίνεται πιο λειτουργική και να προσδένεται καλύτερα στους υποδοχείς ACE2 των ανθρωπίνων κυττάρων, κάνοντας έτσι τον ιό πιο μολυσματικό.

Στην αρχική μορφή του SARS-CoV-2, η πρωτεΐνη ακίδα S προσδενόταν στους υποδοχείς ACE2 και στη συνέχεια άλλαζε σχήμα ώστε να μπορεί να «διπλώσει» εντός των υποδοχέων. Αυτό επέτρεπε στον ιό να συγχωνεύει τη μεμβράνη του με τις μεμβράνες των κυττάρων και να μπαίνει μέσα. Ωστόσο, όπως είχε αναφέρει ο Δρ. Τσεν και οι συνάδελφοί του τον Ιούλιο του 2020, οι S μερικές φορές άλλαζαν πρόωρα σχήμα πριν ο ιός καταφέρει να εισβάλλει στα κύτταρα. Κι ενώ αυτό κατέστειλε τον ιό, η αλλαγή του σχήματος έκανε επίσης πιο δύσκολο για το ανοσοποιητικό μας σύστημα να συγκρατήσει τον ιό.

«Επειδή η αρχική πρωτεΐνη ακίδα S θα απομακρυνόταν εύκολα, δεν ήταν αρκετά καλή για να προκαλέσει μια ισχυρή απόκριση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων», εξηγεί ο Δρ. Τσεν.

Όταν ο ερευνητής και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τη μεταλλαγμένη S, διαπίστωσαν ότι η μετάλλαξη D614G σταθεροποιεί την ακίδα εμποδίζοντας την πρόωρη αλλαγή του σχήματος. Είναι ενδιαφέρον ότι η μετάλλαξη αυτή κάνει επίσης τις ακίδες να συνδέονται πιο χαλαρά με τον υποδοχέα ACE. Αλλά το γεγονός ότι οι S είναι λιγότερο ικανές να αποδυναμωθούν πρόωρα καθιστά τον ιό γενικά πιο μολυσματικό.

«Αν υποθέσουμε ότι ο αρχικός ιός έχει 100 ακίδες S, λόγω της αστάθειας του σχήματος, μπορεί μόλις το 50% από αυτές να είναι λειτουργικές. Στις παραλλαγές G614, μπορεί να έχει το 90% λειτουργικές, οπότε οι πιθανότητες λοίμωξης είναι είναι μεγαλύτερες», σύμφωνα με τον Δρ. Τσεν.

Και προτείνει να γίνει ανασχεδιασμός των εμβολίων ώστε να ενσωματώσουν τον κώδικα για αυτήν τη μεταλλαγμένη πρωτεΐνη ακίδα S. «Όσο πιο σταθερό το σχήμα της ακίδας τόσο πιο αποδοτικό θα γίνει και οποιοδήποτε εμβόλιο που στοχεύει σε αυτήν (όπως είναι τα εμβόλια των Moderna, Pfizer και Johnson & Johnson), άρα πιο πιθανό να προκαλέσει προστατευτικά αντισώματα έναντι της νόσου COVID-19», λέει ο ειδικός.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ειδομένη: Αυξάνονται οι ροές μεταναστών - Χωρίς περιπολικά η περιοχή

Ρωσία σε ΗΠΑ: Ζητήστε συγγνώμη που αποκαλέσατε φονιά τον Πούτιν

AstraZeneca: Σήμερα οι αποφάσεις του ΕΜΑ για το εμβόλιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα