Κορωνοϊός - AstraZeneca: Επιβεβαιώνει την «περιορισμένη προστασία» του εμβολίου στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Κορωνοϊός - AstraZeneca: Επιβεβαιώνει την «περιορισμένη προστασία» του εμβολίου στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Η απάντηση της φαρμακευτικής εταιρείας στο δημοσίευμα των Financial Times - Το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει η νέα παραλλαγή του εμβολίου που θα προστατεύει κι από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής

astrazeneca-emvolio-arthro
Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca ανακοίνωσε το Σάββατο, πως το εμβόλιο που ανέπτυξε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης φαίνεται πως προσφέρει μόνο περιορισμένη προστασία κατά της ήπιας νόσησης που προκαλεί η νοτιοαφρικανική παραλλαγή της Covid-19, με βάση τα πρώτα δεδομένα μιας δοκιμής.

Η μελέτη του νοτιοαφρικανικού Πανπιστημίου Βιτβάτερσραντ και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έδειξε πως το εμβόλιο έχει σημαντικά μειωμένη αποτελεσματικότητα εναντίον της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times χθες, Σάββατο.

Από τις παραλλαγές του κορωνοϊού αυτή τη στιγμή πιο ανησυχητικές για τους επιστήμονες και τους ειδικούς της δημόσιας υγείας είναι οι αποκαλούμενες βρετανική, νοτιοαφρικανική και βραζιλιάνικη, που φαίνεται να εξαπλώνονται ταχύτερα απ' ό,τι άλλες.

«Σ' αυτή τη μικρή δοκιμή φάσης Ι/ΙΙ, τα πρώτα δεδομένα έδειξαν περιορισμένη αποτελεσματικότητα κατά της ήπιας νόησης που οφείλεται κυρίως στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή B.1.351», ανέφερε εκπρόσωπος της AstraZeneca απαντώντας στο δημοσίευμα των Financial Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, κανένας από τους περισσότερους από 2.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στη δοκιμή δεν νοσηλεύτηκε ούτε κατέληξε.

«Εντούτοις δεν μπορέσαμε να βεβαιώσουμε το αποτέλεσμά της κατά της σοβαρής νόσησης και της νοσηλείας δεδομένου ότι αυτοί που πήραν μέρος στη δοκιμή ήταν κυρίως υγιείς νεαροί ενήλικες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της AstraZeneca.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως πιστεύει ότι το εμβόλιό της μπορεί να προστατεύσει από τη σοβαρή νόσηση, δεδομένου ότι ο σχηματισμός αντισωμάτων ήταν ίσος με αυτόν άλλων εμβολίων κατά της Covid-19 τα οποία έχουν αποδείξει πως προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση.

Η δοκιμή, στην οποία συμμετείχαν 2.026 άτομα, στα μισά από τα οποία χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο (placebo), δεν έχει εξετασθεί από ομοτίμους, ανέφεραν οι Financial Times.

Κλείσιμο
Ενώ έχουν προκύψει χιλιάδες μεμονωμένες αλλαγές καθώς ο ιός μεταλλάσσεται σε νέες παραλλαγές, ελάχιστες απ' αυτές είναι πιθανό να είναι σημαντικές ή να αλλάξουν τον ιό με αξιόλογο τρόπο, σύμφωνα με την επιθεώρηση British Medical Journal.

«Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca έχουν αρχίσει να προσαρμόζουν το εμβόλιο κατά αυτής της παραλλαγής και θα προχωρήσουν ταχέως στην κλινική ανάπτυξη ώστε να είναι έτοιμο για παραδόσεις το φθινόπωρο εφόσον χρειασθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της AstraZeneca.

Την Παρασκευή η Οξφόρδη ανακοίνωσε πως το εμβόλιό τους έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα κατά της βρετανικής παραλλαγής του κορωνοϊού με εκείνη που έχει κατά των παραλλαγών που κυκλοφορούσαν προηγουμένως.

Ειδήσεις σήμερα 

Παραιτήθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης από το Εθνικό θέατρο 

Εξιτήριο από το «Υγεία» για τον Πέτρο Φιλιππίδη 

Καλλιθέα: Εντοπίστηκε ύστερα από 10 μήνες η 39χρονη αισθητικός 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ