Απευθείας στο πάγκρεας επιτίθεται ο κορωνοϊός και απορυθμίζει το σάκχαρο

Απευθείας στο πάγκρεας επιτίθεται ο κορωνοϊός και απορυθμίζει το σάκχαρο

Πολλοί ασθενείς με κορωνοϊό εμφανίζουν προβλήματα στο επίπεδο του σακχχάρου στο αίμα

aima
Ο νέος κορωνοϊός επιτίθεται άμεσα στο πάγκρεας, μολύνοντας και καταστρέφοντας τα κύτταρα που παράγουν τη ζωτική ορμόνη ινσουλίνη, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Η διαπίστωση αυτή μπορεί να εξηγήσει γιατί εμφανίζονται προβλήματα με το επίπεδο του σακχχάρου στο αίμα πολλών ασθενών με Covid-19 και γιατί υπάρχουν πολλές αναφορές για την εμφάνιση διαβήτη μετά τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό. Το πάγκρεας είναι ένα όργανο με δύο βασικές λειτουργίες: αφενός την παραγωγή ενζύμων σημαντικών για την πέψη και αφετέρου τη δημιουργία ορμονών (ινσουλίνης και γλυκαγόνης) που ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου στον οργανισμό.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα μεταβολισμού «Nature Metabolism», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανακοίνωσαν ότι οι μελέτες στο εργαστήριο και οι νεκροψίες δείχνουν πως ο κορωνοϊός μολύνει τα παγκρεατικά κύτταρα που εμπλέκονται σε αυτές τις διαδικασίες, μεταβάλλοντας το σχήμα τους, διαταράσσοντας τα γονίδια τους και τις λειτουργίες τους.

Τα νέα ευρήματα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, «αναδεικνύουν το πάγκρεας ως στόχο της λοίμωξης από SARS-CoV-2 και δείχνουν πως η μόλυνση των β-κυττάρων μπορεί να συμβάλει στη μεταβολική απορρύθμιση που παρατηρείται στους ασθενείς με Covid-19».

Ειδήσεις σήμερα: 

Καστοριά: Έκρηξη κατεδάφισε το ξενοδοχείο «Τσάμης» -Δείτε βίντεο

Πανελλαδικές: Tα θέματα σύμφωνα με την ύλη που διδάχθηκαν οι μαθητές σε όλα τα Λύκεια της χώρας

Άδεια... τοκετού 14 ημερών και στους μπαμπάδες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ