LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Έρχεται στην Ελλάδα η κολχικίνη - Σε ποιους ασθενείς θα χορηγείται

greece_hospital

Στη χώρα μας, η κολχικίνη θα χορηγείται σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου, άνω των 60 ετών, με θετικό μοριακό τεστ, ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι υποκείμενα νοσήματα - Επίσης, σε ασθενείς 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό πάνω από 38 για τουλάχιστον 48 ώρες - Καθηγητής Στεφανάδης στον ΘΕΜΑ 104,6: «Χάπι φτηνό, διαδεδομένο, ακίνδυνο, με πολύ λίγες παρενέργειες»

Το «πράσινο φως» για να μπει η κολχικίνη, ένα γνωστό και φθηνό καρδιολογικό φάρμακο, στο πρωτόκολλο θεραπειών από του στόματος σε ασθενείς με κορωνοϊό, έδωσε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μετά τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα.

Η μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με Covid-19 «μείωσε κατά 44% την θνητότητα, 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης».

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 και τον Γιάννη Αντύπα, ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, καθηγητής καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και βουλευτής της ΝΔ, τόνισε σχετικά: «Είναι μία σημαντική εξέλιξη, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι εξαιρετικά θετικά. Οι ερευνητές είδαν ότι μείωσαν 44% τη θνητότητα, 25% την ανάγκη να νοσηλευτεί κάποιος στο νοσοκομείο και 50% την ανάγκη να διασωληνωθεί. Πρώτη φορά βλέπουμε αυτά τα ποσοστά από ένα φάρμακο, ένα χάπι φθηνό, διαδεδομένο, ακίνδυνο, με πολύ λίγες παρενέργειες. Είναι η πρώτη φορά που είμαστε τόσο αισιόδοξοι. Είμαστε μπροστά σε μία πολύ θετική εξέλιξη στην αντιμετώπιση ασθενών με κορωνοϊό».

Στη χώρα μας η κολχικίνη θα χορηγείται σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου, άνω των 60 ετών, που έχουν θετικό μοριακό τεστ, ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι υποκείμενα νοσήματα. Επίσης, σε ασθενείς από 18 έως 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό πάνω από 38 για τουλάχιστον 48 ώρες.

Πιο συγκεκριμένα, η καναδική μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς covid-19 «μείωσε κατά 44% την θνητότητα, 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης», όπως αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Εθνικός Συντονιστής της μελέτης στην Ελλάδα, καθηγητής καρδιολογίας Σπύρος Δευτεραίος.

Η επιτροπή αποφάσισε χθες, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής Π. Γαργαλιάνος, να συμπεριληφθεί το φάρμακο κολχικίνη για χρήση σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου. Ωστόσο, όπως επισήμανε, «η χορήγηση θα γίνεται μετά από συνταγή γιατρού σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών με θετικό στον κορωνοϊό μοριακό τεστ».

Πρόκειται για όλους τους ασθενείς άνω των 60 ετών που έχουν θετικό μοριακό τεστ ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι υποκείμενα νοσήματα. Επίσης για ασθενείς από 18 έως 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό πάνω από 38 για τουλάχιστον 48 ώρες.

Στα υποκείμενα νοσήματα συγκαταλέγονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση που δεν έχει ελεγχθεί, το άσθμα, η ΧΑΠ, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος.

Η χορήγηση της κολχικίνης, με τη μορφή χαπιού θα γίνεται όταν το αποφασίζει ο θεράποντας γιατρός και εκτιμάται ότι θα χορηγείται στα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά το θετικό μοριακό τεστ.

Μετά την ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων της μεγάλης πολυκεντρική τυχαιοποιημένης μελέτης Colcorona που ολοκληρώθηκε στον Καναδά σε περίπου 5000 ασθενείς COVID 19 από την οποία «προέκυψε το σημαντικό όφελος από τη χορήγηση της κολχικίνης ως φάρμακο που χορηγείται όταν κάποιος νοσεί από κορωνοϊό» όπως αναφέρει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο Π. Γαργαλιάνος. Το ζήτημα τέθηκε απόψε εκτάκτως στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αποφασιστεί αν η φθηνή αυτή θεραπεία θα μπορούσε να μπει στο πρωτόκολλο θεραπείας για ασθενείς covid -19 και στη χώρα μας, κάτι που τελικώς έγινε. Η απόφαση θα αναρτηθεί επισήμως αύριο το μεσημέρι από τον ΕΟΔΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην καναδική μελέτη COLCORONA συμμετείχε και η Ελλάδα με Εθνικό Συντονιστή τον καθηγητή Σπύρο Δευτεραίο και μέλη τους Σωτήρη Τσιόδρα, Παναγιώτη Γαργαλιάνο, Δ. Βραχάτη και Σ. Γιωτάκη, και ενεργοποιημένα κέντρα σε Αθήνα, Κοζάνη (Δρ. Ευθαλία Ράνδου) και Αλεξανδρούπολη (Καθ. Παναγόπουλος Περικλής) Θριάσιο (Δρ. Χριστόφορος Ολύμπιος) και Πάτρα Καθ. Μάρκος Μαραγκός.

Η καναδική μελέτη έρχεται σε συνέχεια της 1ης δημοσιευμένης τυχαιοποιημένης μελέτης που διεξήχθη - την GRECCO-19 - με συμμετοχή 16 κέντρων στην Ελλάδα και επιστημονική συμβολή από τα Πανεπιστήμια Humanitas Clinical Research Hospital (Italy), Hospital Universitario y Politécnico La Fe (Spain), Mount Sinai (USA), Yale (USA)

Όπως επισημαίνει ο κ. Γαργαλιάνος η καναδική μελέτη επιβεβαίωσε τις αρχικές διαπιστώσεις της ευρωπαϊκής μελέτης.

«Είδαμε καθαρά και σε αυτή τη μελέτη, σημαντική μείωση της ανάγκης για νοσηλεία σε ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο στο αρχικό στάδιο της νόσου, καλύτερη εξέλιξη της νόσου και περιορισμό της βαριάς νόσησης καθώς και μείωση της θνητότητας».

Η αντιφλεγμονώδης δράση της κολχικίνης ήταν γνωστή εδώ και χρόνια, καθώς πρόκειται για ένα ασφαλές φθηνό και αποτελεσματικό φάρμακο που οι καρδιολόγοι χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων και στην περικαρδίτιδα.

Πριν από λίγους μήνες αναφερόμενος στην πρώτη μελέτη, ο καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ είχε τονίσει:

«Το ότι μείωσε τους δείκτες φλεγμονής ήταν ένα ενθαρρυντικό στοιχείο αλλά το πιο σημαντικό εύρημα ήταν ότι η παράλληλη χορήγηση της - ως συμπληρωματική φαρμακευτική αγωγή - μείωσε το ποσοστό όσων ασθενών διασωληνώθηκαν , από covid _19».

Πώς ξεκίνησε η ιδέα να χορηγηθεί και να μελετηθεί η κολχικίνη

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, όταν προέκυπταν τα πρώτα δεδομένα σχετικά με τη νόσο COVID-19, έγινε γρήγορα κατανοητός ο αρνητικός ρόλος της υπέρμετρης φλεγμονώδους απόκρισης του οργανισμού στον εισβολέα (o ιός που σήμερα ονομάζεται SARS-CoV-2) και μάλιστα σε πολυσυστηματικό επίπεδο - δηλαδή επηρεάζοντας πολλά όργανα, του μυοκαρδίου συμπεριλαμβανομένου.

Η πολύχρονη εμπειρία τους με την κολχικίνη, η ασφάλειά της, αλλά και τις θεραπευτικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της στην περικαρδίτιδα όπως αναφέρουν, τους οδήγησαν στη σκέψη να την χρησιμοποιήσουν ώστε να θωρακίσουν τον οργανισμό από τις παράπλευρες αρνητικές φλεγμονώδεις επιδράσεις που δημιουργούνται κατά τη νόσο COVID-19.

Η αρχική ιδέα της μελέτης GRECCO-19 ήταν ελληνική, αλλά η πλήρης ανάπτυξη του πρωτοκόλλου, η ανάλυση και δημοσίευση των αποτελεσμάτων έγινε με συνεργασία επιστημόνων από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων Επιστημόνων της Διασποράς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (56)

Βιβλιόφιλη

"Την αρθρίτιδα τη θεραπεύουμε με κολχικό" Α. Τζ. Κρόνιν "Το κάστρο", (ημερομηνία έκδοσης 1937)

βλακειες!

η κολχικινη δεν ειναι , διστυχως, πανακεια! και ολοι οι ασθενεις δεν εχουν την ιδια βαρυτητα και σοβαροτητα στην ασθενεια! το εμβολιο, οποιοδηποτε εμβολιο, που ειναι ασφαλες, ειναι προληψη και οχι θεραπεια! ηδη, εχουν εμβολιαστει 50 εκατομμυρια! δεν νομιζω οτι τρελαθηκε ο πλανητης να μας σκοτωσουν ολους! υπαρχει χωρα στο κοσμο που αρνηθηκε εμβολιο; ηδη αρχισαν τα προβληματα και τα γεωπολιτικα παιχνιδια για το ποιος θα παρει πρωτος το εμβολιο! και οταν λεμε εμβολιο, οποιοδηποτε εμβολιο! ηδη το ετοιμαζουν σε ρινικο σπρευ! γιατι τοσος πανικος; κανεις δεν ειναι ειδικος γιατρος για να κανει προβλεψεις και να δινει οδηγιες! ξαφνικα ολοι απεκτησαν ιατρικες γνωσεις! διστυχως δεν τα ξερουμε ολα! ακουμε τους ειδικους!

Savoula

Ο άντρας μου πέρνει Colhicine εδώ και χρόνια γιατί έχει ουρικό οξύ. Όσοι έχουν ουρικό όλοι περνούν αυτό το φάρμακο. Δεν ανακαλύψαμε ξαφνικά τον τροχό... Μακάρι οι έρευνες να είναι σωστές...

Τακης

Ουτε αυτο μπορουν να μου χορηγησουν λογο ελλειψης ενζυμων. Θα με αφησουν να πεθανω απο εναν ηλιθιο ιο. Ελπιζω να ειμαι ασυμπτωματικος.

Έλαβα κολχικίνη

το 2006 για θεραπεία ουρικής αρθρίτιδας σε ηλικία 47 ετών και 2 ώρες μετά, έπαθα έμφραγμα του μυοκαρδίου χωρίς να έχω κάποιο σχετικό πρόβλημα και έχοντας κάνει καρδιολογικό έλεγχο λίγες ημέρες πριν. Μολονότι δεν επιβεβαιώθηκε η λήψη της κολχικίνης ως αιτία του εμφράγματος, βρήκα στην διεθνή βιβλιογραφία περιπτώσεις που έχει ξανασυμβεί ανάλογο περιστατικό.. Η κολχικίνη είναι ένα καταπληκτικό φάρμακο αλλά η χορήγησή της απαιτεί προσοχή και ιατρική παρακολούθηση.

Με λένε Ριζο...

Δηλαδή με ενα φθηνό φάρμακο μειώνεται κατά 44% η θνητότητα και πλησιάζει την θνητότητα της κοινής γρίπης....Μάλιστα....Και τι θα κάνουν τωρα οι τρομοσυψες και οι στραβελακηδες που θα χάσουν το ημερήσιο δελτίο τρομοκρατίας... Αν ειστε καλά παιδια μπορεί να σας αφήσουν να πάτε για ψάρεμα τον Μάιο..... Επίσης τα Ελληνικής έμπνευσης γελοία μέτρα όπως οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους τα γελοία sms και η απαγόρευση μετακίνησης εντος Ελλάδας θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν τους δύστυχους υπηκόους του Μωϋσή για όσο καιρό το τσίρκο των αποτυχημένων που κυβερνά χρειαστεί για να φαίνονται ως πετυχημένοι....

Πολύ απλά

Θα ρίξουν το φταίξιμο πάλι στον Πρόεδρο της καρδιάς μας, τον Τραμπ!!!Ο Μάνεσης σήμερα,τα έβαλε με τον Πούτιν για τις συλλήψεις, ενώ στην περίπτωση του Καπιτωλίου, τα ειχε βάλει με τον Τραμπ,γιατί δεν έκανε συλλήψεις!!!

Αρης

Μήπως είσαι ανόητος;; εχεις και άποψη!!!!!

00

Στον υπνο σου μονο "πλησιαζει τη θνητότητα της γρίπης".

Ριζο

Ρίζο αν δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις άστο καλύτερα γιατους μεγάλους. 44% λένε οτι μειωνει την θνητότητα σε αυτους που είναι ΕΚΤΟΣ νοσοκομείου. Σε αυτους που έχουν ελαφρια συμπτώματα!

Oταν κολήσεις τον κορονο'ι'ό τότε

να δώ τι θα γράφεις , όπως έκανε και μία στον περιγυρό μου που έλεγε ότι και εσύ αλλά οταν κόλησε και κινδύνευσε τα έκανε επάνω της !

δφδφ

Άντε καλέ, από τον Μάρτιο το ξέραμε,ειδικά στην Ελλάδα ψάξτε το, τώρα το ξανα-ανακαλύψαμε (τυχαία, γιατί δεν μας φτάνουν τα εμβόλια). Και γιατί παρακαλώ δεν την χορηγούσαν στον κακό χαμό που έγινε στην Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβριο ώστε να μειωθεί η θνητότητα; Μήπως να αγοράσουμε επι τη ευκαιρία πέντε-έξι τόνους έτσι να βρίσκονται, να κάνουν παρέα την χλωροκίνη; Είμαστε πολύ μπροστά στο Ελλάντα. Ξεπερνάμε τους υπόλοιπους γιατρούς και τα ερευνητικά κέντρα που δεν το είχαν πάρει χαμπάρι για να αποτρέψουν τους χιλιάδες θανάτους. Άντε και βραβείο Νόμπελ.... πόσο σανό πια...

Τ9

Το εμβολιο δεν εχει πεισει τον κοσμο και η καραντινα δεν μπορει να κρατησει για παντα. Πρεπει να ξεφουσκωσει το παραμυθι χωρις να παραδεχτει κανενας τις ευθηνες του.

ατύχησες αγοράκι

Ο κσσμος εμβολιάζεται με ταχύτατους ρυθμούς, τόσο που για να κλείσεις ραντεβού για να εμβολιαστείς, πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον δέκα μέρες.

Αντικειμενικος

Μόνο που η κολχικινη είναι σε έλλειψη εδώ κ πολλούς μήνες. Τεράστια φαρμακεία κ έχουν μόνο ένα κουτί

apaps

η κολχικινη είναι για το κύριο οξύ και καταπολεμά τις πουρίνες στις αρθρώσεις και δεν είναι καρδιολογικό φάρμακο

κοτς

Πολύ σωστά. Άλλωστε τόσα ιατρικά κέντρα υπάρχουν στον πλανήτη, τόσοι ιατροί, τους Έλληνες περίμεναν να ανακαλύψουν το φάρμακο;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία