Κορωνοϊός: Αναθεωρούν προς τα κάτω την αποτελεσματικότητα του κινεζικού εμβολίου Βραζιλιάνοι ερευνητές

Κορωνοϊός: Αναθεωρούν προς τα κάτω την αποτελεσματικότητα του κινεζικού εμβολίου Βραζιλιάνοι ερευνητές

Στο 50,4% η αποτελεσματικότητά του έναντι του 78% που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα - Ποιο στοιχείο προστέθηκε στις μελέτες κι έφερε ατυτή την εξέλιξη για το εμβόλιο της Sinovac

koronoios_emvolio_0
Αποτελεσματικό κατά 50,4% είναι το εμβόλιο της κινεζικής Sinovac κατά της Covid-19, σύμφωνα με τα συμπεράσματα ερευνητών στη Βραζιλία, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση για αποτελεσματικότητα της τάξης του 78%.

Το βιοϊατρικό κέντρο της Βραζιλίας Butantan ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το εμβόλιο Sinovac Biotech είχε αποδειχθεί 78% αποτελεσματικό έναντι των «ήπιων έως σοβαρών» περιπτώσεων της λοίμωξης.

Τώρα, έγινε γνωστό ότι τα αποτελέσματα του κέντρου δεν περιελάμβαναν τις «πολύ ήπιες» λοιμώξεις από εκείνους που είχαν εμβολιαστεί και δεν χρειάζονταν ιατρική βοήθεια.

Με αυτά τα δεδομένα, το ποσοστό επιτυχίας έχει πλέον μειωθεί στο 50,4%, οριακά πάνω από το 50% που απαιτείται για να λάβει άδεια χρήσης από τους ρυθμιστικούς φορείς.

Η παραπάνω είδηση σκορπά απογοήτευση για τη Βραζιλία, καθώς το κινεζικό εμβόλιο είναι ένα από τα δύο που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε προτάξει για να διαχειριστεί τη μεγάλη διασπορά της πανδημίας.

Πολλοί είχαν επικρίνει το βιοϊατρικό κέντρο Butantan για την κυκλοφορία περιορισμένων δεδομένων πριν από λίγες μέρες, δημιουργώντας μη ρεαλιστικές προσδοκίες.

Κλείσιμο
Τα αποτελέσματα προήλθαν από δοκιμή σε 13.000 άτομα στη Βραζιλία. Σε αυτή, εμβολιάστηκαν 220 άτομα που ήταν μολυσμένα, εκ των οποιών τα 160 ήταν στην ομάδα του placebo και 60 έλαβαν το κανονικό φάρμακο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ερευνητές επέμεναν πως τα αποτελέσματα ήταν επαρκή για την «κλινική αποτελεσματικότητα» του εμβολίου, ενώ εξακολουθούν να επιμένουν ότι το εμβόλιο εξακολουθεί να είναι 78% αποτελεσματικό στην πρόληψη ήπιων περιπτώσεων που θα χρειαζόταν θεραπεία.

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς υπολογίστηκε το ποσοστό αποτελεσματικότητας από τους Βραζιλιάνους ερευνητές και δεν έχει δημοσιευτεί μια λεπτομερής ανάλυση της μελέτης, που να δείχνει τις ηλικιακές ομάδεςπου συμμετείχαν και τις παρενέργειες από τον εμβολιασμό.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κίνημα Αλλαγής: Το παρασκήνιο της αντικατάστασης Λοβέρδου - Η ρήξη με Γεννηματά και στο βάθος οι εκλογές για αρχηγό

ΗΠΑ: Ο Πενς απορρίπτει την 25η τροπολογία του Συντάγματος για να παυθεί ο Τραμπ

Διπλός σεισμός 4,7 και 4,4 Ρίχτερ στη Ναύπακτο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ