Αργεντινή: Χορηγήθηκε άδεια κατεπείγουσας χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca

Αργεντινή: Χορηγήθηκε άδεια κατεπείγουσας χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca

Πρόκειται για το τρίτο εμβόλιο η χρήση του οποίου εγκρίνεται στην Αργεντινή, έπειτα το Sputnik V (Ρωσία) και αυτό των Pfizer/BioNTech (ΗΠΑ/Γερμανία)

astrazeneca
Η Αργεντινή έδωσε χθες Τετάρτη άδεια για την «κατεπείγουσα» χρήση του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού το οποίο ανέπτυξαν η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μερικές ώρες αφότου έλαβε πράσινο φως στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Η άδεια «κατεπείγουσας» χρήσης έχει διάρκεια ενός έτους, διευκρίνισε ο εθνικός οργανισμός φαρμάκων της Αργεντινής. «Το προϊόν παρουσιάζει αποδεκτή ισορροπία οφέλους-κινδύνου, κάτι που επιτρέπει την εγγραφή» του στον κατάλογο των εμβολίων η χρήση των οποίων επιτρέπεται «εκτάκτως», εξήγησε ο οργανισμός.

Η Αργεντινή και το Μεξικό έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες για την παραγωγή δόσεων του εμβολίου που θα διανεμηθούν στη Λατινική Αμερική.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων (MHRA) έδινε πράσινο φως για τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca/Οξφόρδης, αξιοποιώντας το οποίο το Λονδίνο λογαριάζει να επιταχύνει την εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού.

Το προϊόν αυτό αναμένεται με ανυπομονησία, για πολύ πρακτικούς λόγους: είναι πολύ λιγότερο δαπανηρό από αυτό που διανέμεται ήδη, καθώς μπορεί να φυλάσσεται σε συμβατικά ψυγεία, χωρίς να χρειάζεται να ψύχεται σε θερμοκρασία –70° Κελσίου.

Πρόκειται για το τρίτο εμβόλιο η χρήση του οποίου εγκρίνεται στην Αργεντινή, έπειτα το Sputnik V (Ρωσία) και αυτό των Pfizer/BioNTech (ΗΠΑ/Γερμανία). Οι διαπραγματεύσεις για την αγορά δόσεων αυτού του τελευταίου βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Κλείσιμο
Την Τρίτη η λατινοαμερικάνικη χώρα των 44 εκατομμυρίων κατοίκων άρχισε την εκστρατεία εμβολιασμού, αξιοποιώντας το ρωσικό εμβόλιο. Είναι η πρώτη χώρα της περιφέρειας που το χρησιμοποιεί.

Η Αργεντινή, που έχει καταγράψει πάνω από 43.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1,6 εκατομμυρίου κρουσμάτων του SARS-CoV-2, έχει επίσης ενταχθεί στον μηχανισμό COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.


Ειδήσεις σήμερα:

Πλατφόρμα testing.gov.gr: Σχεδόν 26.000 αιτήσεις τις πρώτες ημέρες λειτουργίας


Survivor: Η φωτιά που…άναψε εντάσεις στους «Μαχητές» και η παρθενική νίκη των «Διάσημων»

Πανδημία-ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 340.000 οι θάνατοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ