H Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε το συμβόλαιο για το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech

H Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε το συμβόλαιο για το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech

Πρόκειται για το 5ο συμβόλαιο της ΕΕ με παραγωγό εμβολίων - Φον ντερ Λάιεν: Έχουμε εξασφαλίσει 1,2 δισ. δόσεις

emvolio-pfizer-biontech-2
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στην υπογραφή του  συμβολαίου με τις εταιρείες  Pfizer και BioNTech για το εμβόλιό τους κατά του νέου κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

«Αυτή η 5η συμφωνία και άλλο ένα ορόσημο στις προσπάθειές μας να παρέχουμε σε όλους τους πολίτες μια ασφαλή και αποτελεσματική διέξοδο από την πανδημία» πρόσθεσε η κα Κυριακίδου σε ανάρτησή της στο Twitter.

H πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έγραψε: «Έχουμε υπογράψει το 5ο συμβόλαιό μας με έναν παραγωγό εμβολίων, για να εξασφαλίσουμε ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα μελλοντικά εμβόλια για τους Ευρωπαίους. Συνολικά, έχουμε εξασφαλίσει 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις μελλοντικών εμβολίων μέχρι στιγμής. Περισσότερα θα ακολουθήσουν. Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή.»

Κλείσιμο
H συμφωνία με τις BioNTech και Pfizer αφορά την προμήθεια 200+100 εκατομμυρίων δόσεων εκ μέρους των κρατών-μελών, εφόσον φυσικά το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές, αποτελεσματικό και εγκριθεί από τις αρμόδιες Αρχές.

Υπό την προϋπόθεση της κλινικής επιτυχίας, και εφόσον ληφθεί άδεια από τις κανονιστικές αρχές, οι παραδόσεις των εμβολίων αναμένεται να ξεκινήσουν έως το τέλος του 2020.

Οι δόσεις του εμβολίου που προορίζονται για την Ευρώπη θα παραχθούν στις μονάδες παραγωγής της BioNTech στη Γερμανία, καθώς και στη μονάδα παραγωγής της Pfizer στο Βέλγιο. Εάν το υποψήφιο εμβόλιο BNT162b2 λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), τότε τα κράτη μέλη της Ε.Ε που έχουν επιλέξει να λάβουν το εμβόλιο ως μέρος της συμφωνίας, θα μπορούν να παραγγείλουν τις δόσεις τους.

«Από την έναρξη της πανδημίας, η προτεραιότητα της Pfizer είναι η ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου, ενώ ταυτόχρονα κλιμακώνουμε την παραγωγή μας για να παραδώσουμε δόσεις πριν από το τέλος του έτους. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο στόχο, ωστόσο κρίσιμο για να σταματήσουμε αυτή την παγκόσμια πανδημία», δήλωσε ο Albert Bourla, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer. «Η σημερινή οριστική συμφωνία προμήθειας που επετεύχθη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί τη μεγαλύτερη αρχική παραγγελία δόσεων του εμβολίου για την Pfizer και τη BioNTech μέχρι σήμερα και είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον κοινό μας στόχο να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19 που θα είναι διαθέσιμο στους ευάλωτους πληθυσμούς».

«Ως εταιρεία που ιδρύθηκε στην καρδιά της Ευρώπης, ανυπομονούμε, κατόπιν της έγκρισης των κανονιστικών αρχών, να προμηθεύσουμε το εμβόλιο σε εκατομμύρια ανθρώπους. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Επιτροπή και τα κράτη μέλη για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη, που δείχνουν στο υποψήφιο εμβόλιο της εταιρείας μας κατά της νόσου COVID-19. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, προκειμένου να συμβάλει στην εξάλειψη αυτής της πανδημίας. Αυτό θα μπορέσει να γίνει μόνο μέσω μιας κοινής προσπάθειας», δήλωσε ο Ugur Sahin, M.D., Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής της BioNTech.

Μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες με τις AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV και CureVac, ενώ σε καλό δρόμο είναι οι διερευνητικές  επαφές με την Moderna.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών από το υπουργείο Υγείας

Ομπάμα: «Τον Τραμπ θα τον βγάλουν... πεζοναύτες από τον Λευκό Οίκο»

Πώς θα πάρουν επιστρεπτέα προκαταβολή χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι με μπλοκάκια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα