LIVE

Κορωνοϊός

Ο ΠΟΥ απορρίπτει τη ρεμντεσιβίρη: Δεν έχουμε στοιχεία ότι βοηθάει με τον κορωνοϊό

remdesivir

Δεν προκύπτουν στοιχεία ότι βελτιώνει την επιβίωση και άλλους σημαντικούς δείκτες στη διαχείριση της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός

Κατά της χορήγησης ρεμντεσιβίρης στην αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID-19 τάσσεται η Ομάδα Σύνταξης Κατευθυντήριων Οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καθώς όπως υποστηρίζει δεν προκύπτουν στοιχεία ότι το αντι-ιικό φάρμακο βελτιώνει την επιβίωση και άλλους σημαντικούς δείκτες στην διαχείρισης της νόσου που προκαλεί ο SARS-CoV-2.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό The BMJ από τη συνακτική ομάδα του ΠΟΥ, «η ρεμντεσιβίρη που έχει λάβει επείγουσα αδειοδότηση σε Ευρώπη και ΗΠΑ, δεν ενδείκνυται για ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο με COVID-19, ανεξαρτήτως του πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή τους, διότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία ότι μπορεί να βελτιώσει την επιβίωση ή να μειώσει την ανάγκη για μηχανικό αερισμό».

Η σύσταση αποτελεί μέρος μιας εν εξελίξει κατευθυντήριας γραμμής, που αναπτύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με τη μεθοδολογική υποστήριξη του Ιδρύματος MAGIC, για να παρέχει αξιόπιστη καθοδήγηση σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας και να βοηθήσει τους γιατρούς να πάρουν καλύτερες αποφάσεις με τους ασθενείς τους.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες που συντάσσονται σε πραγματικό χρόνο είναι χρήσιμες για περιπτώσεις όπως η COVID-19 γιατί επιτρέπει στους επιστήμονες να αναθεωρούν οδηγίες που ισχύουν και να ενσωματώνουν συνεχώς νέα δεδομένα, όταν αυτά καθίστανται διαθέσιμα.

Η ρεμντεσιβίρη από την αρχή της πανδημίας έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ως μια δυνητικά αποτελεσματική θεραπεία για τη σοβαρή COVID-19 και χορηγείται όλο και περισσότερο σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Αλλά ο ρόλος της στην κλινική πρακτική δεν είναι ξεκάθαρος.

Η νεότερη σύσταση του ΠΟΥ βασίζεται σε νεότερα στοιχεία που συγκρίνουν τις επιπτώσεις αρκετών φαρμακευτικών θεραπειών για τη νόσο COVID-19. Συγκεκριμένα, αξιολογήθηκαν στοιχεία για τέσσερις διεθνείς τυχαιοποιημένες μελέτες που αφορούσαν συνολικά περισσότερους από 7.000 νοσηλευόμενους ασθενείς με λοίμωξη COVID-19.

Μετά από ενδελεχή αξιολόγηση των στοιχείων, η Ομάδα Σύνταξης Κατευθυντήριων Οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (που απαρτίζεται από ειδικούς από όλο τον κόσμο περιλαμβανομένων και τεσσάρων ασθενών που έχουν νοσήσει από COVID-19), κατέληξε ότι η ρεμντεσιβίρη δεν έχει αξιόλογη επίδραση επί της θνησιμότητας ή κάποια άλλα σημαντικά αποτελέσματα στους ασθενείς, όπως ο χρόνος κλινικής βελτίωσης ή μείωση της ανάγκης για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Η επιτροπή έλαβε υπόψη της τη χαμηλή βεβαιότητα των αποδεικτικών στοιχείων και γι' αυτό διευκρινίζει ότι τα στοιχεία δεν αποδεικνύουν ότι η ρεμντεσιβίρη δεν έχει κανένα όφελος, αλλά δείχνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία βάσει των διαθέσιμων δεδομένων έως σήμερα ότι βελτιώνει καθοριστικούς δείκτες.

Ωστόσο, δεδομένης της υπολειπόμενης πιθανότητας σημαντικής βλάβης, καθώς και του σχετικά υψηλού κόστους και των πρακτικών διαδικασιών που σχετίζονται με τη ρεμντεσιβίρη (πρέπει να χορηγείται ενδοφλεβίως), έκρινε ότι αυτό ήταν η κατάλληλη σύσταση.

Επίσης, η Ομάδα Σύνταξης Κατευθυντήριων Οδηγιών του ΠΟΥ συνεχίζει να υποστηρίζει την ένταξη ασθενών στις κλινικές δοκιμές αξιολόγησης της ρεμντεσιβίρης, ειδικά εκείνες που στόχο έχουν να παρέχουν υψηλότερης βεβαιότητας αποδεικτικά στοιχεία για τα οφέλη της σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών.

Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Σταδιακά και με μεγάλη προσοχή το άνοιγμα ενόψει Χριστουγέννων

«Μάχη» για 200 κλίνες Covid-19 στη Θεσσαλονίκη - Οι κλινικάρχες λένε «όχι» στο αίτημα του υπουργείου

ΝΔ: Στημένη από τον κοινοτάρχη και ιδιοκτήτη του καφενείου η φωτογραφία με τους μαθητές
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (4)

ΝΥ

"Εξέρσεσα ευπνοικός ,αιμοδδυναμικά σταθερός" . Σου άφησε κουσούρια όμως. Ή τα είχες από πριν? Τέλος πάντων. Περαστικά σου.

Δευτέρα Τετάρτη Παρασκευή έτσι

Σήμερα απορρίπτεται ... αύριο βλέπουμε .. Μιλάμε για έγκυρη ιατρική

Τόσους μήνες μας τα ζαλίσανε όμως

με την αμερικανια..τι το χρυσοπληρώνουμε τότε;;

Ξένια

Με 3.000 η ένεση, και 1.000 μίζα στους γιατρούς που την κάνουν, όχι μόνο δε θα αποσυρθεί το αναποτελεσματικό remdesivir, αλλά θα πολλαπλασιαστεί η χορήγηση του, ιδιαίτερα στην Ελλάδα!

Μακης

Εγώ νόσησα πριν λίγες ημέρες και νοσηλέυτικα σε νοσοκομείο όπου με χορήγησαν ενδοφλεβίως αντιβιοτική αγωγή με Ζithromax για 5 ημέρες Rocephin 2 gr 1χ2 για 4 ημέρες καθώς και αγωγή με Remdesirvir 100mg 2x1 1ημέρα και στην συνέχεια 1χ1 για 5 ημέρες.Εξέρσεσα ευπνοικός ,αιμοδδυναμικά σταθερός και απύρετος τώρα βρίσκομαι σπίτι για μία ακόμα βδομάδα για ενδυνάμωση και καραντίνας δόξα τον θεό καλά είμαι !Περαστικά στον κόσμο που νοσεί!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία