Κορωνοϊός: Η Αττική ξανά στο «κόκκινο» - Συναγερμός για τα νέα μέτρα στις πλατείες

Κορωνοϊός: Η Αττική ξανά στο «κόκκινο» - Συναγερμός για τα νέα μέτρα στις πλατείες

Αρνητικό ρεκόρ σε όλη τη χώρα με 453 νέα κρούσματα, τα 184 εκ των οποίων στον Καρά Τεπέ και τα 174 στην Αττική - Κικίλιας: 99 κενές κλίνες ΜΕΘ στην Αττική, οι 37 για κορωνοϊό - Το σχέδιο της Αστυνομίας για να μην γεμίζουν κόσμο οι πλατείες τα μεσάνυχτα

maskes0main1
Την λήψη ακόμα πιο «αυστηρών» μέτρων για την Αττική φέρνει πιο κοντά η σημερινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, καθώς, στο αρνητικό ρεκόρ των 453 νέων κρουσμάτων, το Λεκανοπέδιο είχε και πάλι ένα πολύ υψηλό «μερίδιο»: 174.

Βέβαια, τα νέα μέτρα και οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τέθηκαν μόλις σήμερα το πρωί σε εφαρμογή, συνεπώς θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μέχρι να αποδειχθεί στην πράξη εάν είναι αποτελεσματικά. Στο πλαίσιο αυτό, δράση αναμένεται να αναλάβει και η ΕΛ.ΑΣ., με ένα γενικευμένο σχέδιο αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιτελείς αποφάσισαν ότι, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ακραίου συνωστισμού, η Αστυνομία θα επεμβαίνει σε τρία επίπεδα, ξεκινώντας από απλά ηχητικά μηνύματα και συστάσεις και φτάνοντας ακόμα και στην υποχρεωτική απομάκρυνση από τις πλατείες.

Οι αξιωματικοί, βασιζόμενοι στο «modus operandi» και τη μελέτη των δεδομένων της καραντίνας του Απριλίου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν τουλάχιστον 20 «κόκκινα» σημεία, όπου συγκεντρώνεται κοσμος κυρίως μετά τα μεσάνυχτα, όταν κατεβάζουν ρολά τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια, όπως για παράδειγμα οι πλατείες Νέας Σμύρνης, Αγίας Παρασκευής, Συντάγματος, Κυψέλης, Καλλιθέας, Περιστερίου, στον Πειραιά, τη Γλυφάδα, την Κηφισιά, αλλά και στο παραλιακό μέτωπο από το Φάληρο μέχρι τη Βάρκιζα. Για τον λόγο αυτό, περιπολικά με αναμμένους φάρους θα περιπολούν ή θα σταθμεύουν σε αυτά τα σημεία και με ηχητικά μηνύματα θα ενημερώνουν τον κόσμο για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Αστυνομικοί με μάσκες και γάντια θα πλησιάζουν τους νέους και θα τους ζητούν να απομακρύνονται, καθώς οποιαδήποτε συγκέντρωση άνω των εννέα ατόμων απαγορεύεται, ενώ σε σημεία όπου υπάρχουν παγκάκια, σκαλοπάτια ή χώροι, όπου μπορει να συγκεντρωθεί πλήθος ατόμων, θα μπαίνουν κορδελες αποκλεισμού.

Παράλληλα, αστυνομικοί θα ενημερώνουν περίπτερα και μίνι μάρκετ να αποφεύγουν την πώληση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ σε νεαρά άτομα ενώ, αν οι αστυνομικοί κατά τους ελέγχους δεν βρουν ανταπόκριση, τότε θα γίνεται υποχρεωτική απομάκρυνση και φυσικά θα επιβάλλονται και τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Κικίλιας: 99 κενές κλίνες ΜΕΘ στην Αττική

Κλείσιμο
Τον αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για να αναπτυχθούν επιπλέον κλίνες Εντατικής Θεραπείας περιέγραψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Όπως είπε, πλέον μόνο στην Αττική έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν 409 κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσαν σε όλη την Ελλάδα 565 κρεβάτια. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να λειτουργήσουν 50 νέες κλίνες στο Σωτηρία, άλλες 12 στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και συνολικά άλλα 174 κρεβάτια έως το τέλος του χρόνου με δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος.

Κικίλιας στον Alpha


Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Σεπτέμβριο του 2018, υπήρχε λίστα αναμονής 35 ασθενών για εισαγωγή σε ΜΕΘ, χωρίς να υπάρχει η πανδημία του κορωνοϊού.

Τώρα, με την πανδημία σε έξαρση, έχουμε 99 κενές κλίνες, εκ των οποίων οι 62 είναι για ότιδήποτε άλλο πλην Covid και οι άλλες 37 για ασθενείς με κορωνοϊό. 

Αρνητικό ρεκόρ με 453 νέα κρούσματα - Τα 174 στην Αττική

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 453 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 195 συνδέονται με γνωστές συρροές (τα 184 στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ Λέσβου). Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.595, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

Αναλυτικά, τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν:

25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
174 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης (εκ των οποίων αναφέρει ταξίδι στη Χαλκιδική)
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
184 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με το ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
18 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων εκ των 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

2618 (16.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6592 (42.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

exelixi21_9


79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 24 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 181 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

xartis21


Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 344 θανάτους συνολικά στη χώρα. 128 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

Ειδήσεις σήμερα:

Στη Θεσσαλία την Τρίτη Μητσοτάκης και Βορίδης για αυτοψία στις πληγείσες περιοχές

Δημοψήφισμα στην Ιταλία: «Ναι» στη μείωση του αριθμού των βουλευτών

Η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε τον δανεισμό του Ουαγκέ στον ΠΑΟΚ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ