Κορωνοϊός: Σε αναστολή η έρευνα για το εμβόλιο της AstraZeneca - Ασθενής εμφάνισε σοβαρή ανεπιθύμητη αντίδραση

ergastirio323

Τι δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας - Μόσιαλος:  Οι διακοπές στις κλινικές δοκιμές δεν είναι ασυνήθιστες - Γιατί χαρακτήρισε ο Σύψας «καλό νέο» την αναστολή των δοκιμών 

Την προσωρινή αναστολή της έρευνας, που βρίσκεται στη Φάση 3, του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, γνωστοποίησε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας, μετά την εμφάνιση υποψίας σοβαρής ανεπιθύμητης αντίδρασης σε έναν ασθενή, που συμμετείχε εθελοντικά στο πρόγραμμα, στη Βρετανία.

Ένας εκπρόσωπος της AstraZeneca, δήλωσε ότι η «τυπική διαδικασία αναθεώρησης της εταιρείας προκάλεσε μια παύση στον εμβολιασμό για να επιτρέψει την επανεξέταση των δεδομένων ασφαλείας».

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, αν και διευκρινίστηκε ότι δεν κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς που παρουσίασε την αντίδραση στο εμβόλιο.

Ο εκπρόσωπος της AstraZeneca χαρακτήρισε την παύση της έρευνας ως «ρουτίνα δράσης που πρέπει να γίνεται όποτε υπάρχει δυνητικά ανεξήγητη ασθένεια σε μία από τις δοκιμές της έρευνας, διασφαλίζοντας ότι διατηρούμε την ακεραιότητα των δοκιμών». Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι η εταιρεία «εργάζεται για να επισπεύσει την αναθεώρηση του μεμονωμένου συμβάντος για να ελαχιστοποιήσει τυχόν πιθανές επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα της δοκιμής».

Οι ερευνητές αναζητούν τώρα παρόμοιες περιπτώσεις ανεπιθύμητων ενεργειών, χτενίζοντας βάσεις δεδομένων που ελέγχθηκαν από το λεγόμενο Συμβούλιο Παρακολούθησης Δεδομένων και Ασφάλειας.

Η AstraZeneca ξεκίνησε τη δοκιμή της Φάσης 3 μόνο στις ΗΠΑ στα τέλη Αυγούστου. Η αμερικανική δοκιμή διεξάγεται επί του παρόντος σε 62 ιστότοπους σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το clinicaltrials.gov, αν και ορισμένοι δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει την εγγραφή συμμετεχόντων. Οι δοκιμές Φάσης 2/3 ξεκίνησαν προηγουμένως στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.

Επίσης, δεν ήταν σαφές σε ποια κλινική δοκιμή εμφανίστηκε η ανεπιθύμητη ενέργεια.

Μόσιαλος: Γιατί «πάγωσαν» οι έρευνες για το εμβόλιο 

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος επισήμανε ότι «η μελέτη Φάσης 3 που δοκιμάζει το εμβόλιο AZD1222 έχει τεθεί σε αναστολή λόγω υποψίας σοβαρής ανεπιθύμητης αντίδρασης σε έναν συμμετέχοντα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό με το εμβόλιο της Οξφόρδης. Την πρώτη φορά ένας από τους συμμετέχοντες νοσηλεύτηκε λόγω αγνώστου ως τότε υποκειμένου νοσήματος, δηλαδή για αίτιο ανεξάρτητο από το εμβόλιο» εξήγησε και προσέθεσε: «Οι διακοπές στις κλινικές δοκιμές δεν είναι ασυνήθιστες και δεν είναι σαφές για πόσο θα διαρκέσει αυτή. Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές αντιδράσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ύποπτες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και συμπτώματα που απαιτούν νοσηλεία. Δεν είναι ακόμα άμεσα σαφές σε ποια φάση της κλινικής δοκιμής εμφανίστηκε η ανεπιθύμητη ενέργεια, αν και μια πιθανότητα είναι να αναφέρεται στην δοκιμή Φάσης ΙΙ/ΙΙΙ που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στις ΗΠΑ το εμβόλιο εξετάζεται σε κλινικές δοκιμές φάσεις ΙΙΙ.»

Και συνεχίζει:  «Παρόλο που δεν είναι ακόμη σαφές πόσο σοβαρή και πόσο συχνή μπορεί να είναι η ανεπιθύμητη ενέργεια, το εύρημα θα μπορούσε να επηρεάσει το πόσο γρήγορα θα είναι διαθέσιμα δεδομένα αποτελεσματικότητας από την κλινική δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτά τα δεδομένα θεωρούνται αναπόσπαστα σε οποιαδήποτε προσπάθεια έγκρισης της άδειας χρήσης» τόνισε ο καθηγητής και καταλήγοντας ανέφερε: «Σε μεγάλες κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ είναι πιο εύκολο να διαπιστωθούν παρενέργειες. Αυτές πρέπει να εξεταστούν από ανεξάρτητες επιτροπές και τις ρυθμιστικές αρχές για να διευκρινιστεί τι συνέβη. Ίσως δεν είναι κάτι σοβαρό αλλά μπορεί και να είναι. Μια ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει όλα τα δεδομένα. Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι η ασφάλεια είναι εξίσου σημαντική με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και ότι δεν πρέπει να γίνουν εκπτώσεις στη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων από τις ρυθμιστικές αρχές. Θα ξέρουμε τι πραγματικά συνέβη και το πόσο σημαντικό είναι μέσα στις επόμενες ημέρες».

Γιατί χαρακτήρισε ο Σύψας «καλό νέο» την αναστολή των δοκιμών της AstraZeneca

Ως «καλό νέο» χαρακτήρισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας την ανακοίνωση εκ μέρους της AstraZeneca ότι αναστέλλεται η έρευνα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μετά από σοβαρή ανεπιθύμητη αντίδραση.

«Θα την έλεγα καλή εξέλιξη κατά τη γνώμη μου, με την έννοια ότι φαίνεται ότι λειτουργούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας της κλινικής μελέτης. Γιατί ξέρετε, υπάρχουν κάποιες κυβερνήσεις οι οποίες πιέζουνε να "πηδήσουμε" μερικά κομμάτια (της μελέτης) και ιδίως της ασφάλειας. Αυτό δεν γίνεται. Για εμένα είναι καλό νέο, με καθησυχάζει ότι όλα γίνονται όπως πρέπει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Εξηγώντας τη διαδικασία σημείωσε ότι η ομάδα που θα αναλάβει τον έλεγχο των διαδικασιών και θα αποφασίσει αν πρόκειται για παρενέργεια του εμβολίου, είναι ανεξάρτητη και άσχετη με τους ερευνητές, το πανεπιστήμιο και την εταιρία.

«Εκείνο το οποίο θέλω να διαβεβαιώσω τον κόσμο, είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι, να το πω έτσι χοντρικά, ανελέητοι, δηλαδή δεν δέχονται τίποτα, καμία παρενέργεια από το εμβόλιο. Δηλαδή πρέπει να είναι απόλυτα βέβαιοι όλοι ότι τα ζητήματα ασφάλειας του εμβολίου είναι υπό έλεγχο», τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή ασφαλώς θα πάει πίσω τις εξελίξεις ωστόσο σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο με αποδεδειγμένη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα ακόμα.

«Αυτή η εξέλιξη μας πάει λίγο πίσω σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης φάσεως 3 πριν τον Οκτώβριο. Μετά θα ακολουθήσουν οι εγκριτικές διαδικασίες και μετά θα έχουμε το εμβόλιο διαθέσιμο», τόνισε ο κ. Σύψας.

Σχετικά με την παραγωγή του εμβολίου που για πρώτη φορά έχει ξεκινήσει χωρίς να έχει πάρει έγκριση, είπε ότι εάν έχει τελικά παρενέργειες «όλη αυτή η παραγωγή θα πάει στον κουβά, θα πεταχτεί» και πως είναι ένα ρίσκο το οποίο έχει πάρει η εταιρία.Ειδήσεις σήμερα

Φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Φαρακλάτα στην Κεφαλονιά

Wall Street: Σημαντικές απώλειες στο κλείσιμο της Τρίτης

Το πανόραμα του Nations League - Όλα τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (56)

Ακατανομαστος

Παιδια δεν πειράζει οσοι δεν κανετε το εμβολιο καλυτερα για εμας που θελουμε να το κανουμε για να υπαρχει και διαθεσιμότητα.

Βαγγέλης

Δεν κάνω το εμβόλιο σίγουρα δεν πα να λενε δεν θα χαζεψω για τα δισεκατομμύρια σας.

To whom it may concern

Όλα τα εμβόλια, όλα τα χρόνια, σε όλες τις χώρες, σε όλες τις επικίνδυνες αρρώστιες έχουν ένα μηδαμινό ποσοστό παρενεργειών, ελαφρών η σοβαρών. Όπως συμβαίνει και με όλα τα φάρμακα, αρχής γενομένης από την ασπιρίνη. Γκε γκε;

άσε

Γκου γκου. Τα εμβόλια δεν ελέγχονται σε μηδέν χρόνο και ειδικά με τέτοιο χαμό που έχει γίνει στο κόσμο.

Εεεεελα.....

Μα ειναι δυνατον ?? Οταν γραφαμε οτι ενα εμβολιο για να ειναι ασφαλες πρεπει να περασουν χρονια (και παλι σχετικο ειναι αυτο ) τα τρολακια ελεγαν τα δικα τους ,και οι δημοκρατες δημοσιογραφοι εκοβαν τα σχολια..

Κάποιος

Πού είσαι Αβραμόπουλε, να παραγγείλεις 5.000.000 δόσεις με κλειστά τα μάτια ;

στο τελος θα βγει

κανενας Hulk μεσα από ολα αυτα......

sd

Τόσο στημένα και αδιαφανη ειναι ολα που βγηκε στη δημοσιότητα κατι τετοιο....

Σκέψου ελεύθερα

Παρενέργειες-ξεπαρανέργειες, οι υποχόνδριοι θα περιμένουν από τις 3 τα ξημερώματα έξω από τη φαρμακεία τη μέρα που θα ανακοινωθεί ότι είναι διαθέσιμα τα εμβόλια. Κρυβόντουσαν σε τρύπες, ζούσαν ανάμεσά μας τόσα χρόνια και ο Covid-19 τους έδωσε την ευκαιρία που ζητούσαν να απενοχοποιηθουν έναντι της κοινωνίας και να καταξιώσουν κοινωνικά την υποχονδρίασή τους.... Αυτό που ντρέπονταν να δείξουν, τώρα το φανερώνουν περήφανα μπροστά σε όλους...

Τ9

Αμα ψαχτεις και εχεις βγαλει ουρα, ή αν φωσφοριζεις στα σκοτινα, δεν ειναι κατι να σε ανυσηχει, ειναι μια ψιλομεταλαξη.

Λεονάρντο

πολλά κόμικς διαβάζεις...

Ραφαέλ

άμα δε φωσφορίζεις και είσαι απλά πράσινος, υπάρχει πρόβλημα???

εμβολιο

Δεν υπαρχει ακομα λογος ανησυχιας. Αυτο αρκετες φορες ειναι τυπικο να συμβει στην φαση 3. Σκεφτειτε πως παιρνεις 30000 ατομα και τα εμβολιαζεις. Στατιστικα καποιος θα παθει κατι σοβαρο, χωρις να σημαινει πως αυτο ειναι αποτελεσμα του εμβολιου.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία