Κορωνοϊός: Πιθανότερο να μην συμμορφωθούν με τα μέτρα κατά του ιού οι άνθρωποι με αντικοινωνική προσωπικότητα

Κορωνοϊός: Πιθανότερο να μην συμμορφωθούν με τα μέτρα κατά του ιού οι άνθρωποι με αντικοινωνική προσωπικότητα

Σύμφωνα με νέα μελέτη

mask_art
Σύμφωνα με νέα μελέτη που μόλις δημοσιεύθηκε στη Βραζιλία, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που πάσχουν από αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας είναι πιθανότερο να μην συμμορφωθούν με τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Διερευνήθηκε η σχέση μεταξύ της ύπαρξης αντικοινωνικών χαρακτηριστικών σε άτομα και της συμμόρφωσης αυτών με τα μέτρα κατά της COVID-19. Χρησιμοποιήθηκε μάλιστα, ένα δείγμα 1.578 ενηλίκων, ηλικίας μεταξύ 18 και 73 ετών. Το πείραμα αυτό έλαβε χώρα στο διάστημα μεταξύ 21 Μαΐου και 29 Ιουνίου. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ένα τεστ κατά το οποίο μελετήθηκε τί συμβάλει ή τί εμποδίζει την προσαρμογή κάποιου στα μέτρα. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν ψυχιατρικές εκτιμήσεις σχετικά με το τί είναι αυτό που προκαλεί μία σχετική απάθεια στην έκτακτη κατάσταση της πανδημίας.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Personality and Individual Differences. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι προσωπικότητες όσων διέπονται από χαρακτηριστικά όπως εχθρότητα, αντικοινωνικότητα, καχυποψία, παρορμητικότητα, ανευθυνότητα, χειραγώγηση και ανάληψη περιττών ρίσκων τείνουν να σέβονται λιγότερο τα μέτρα περιορισμού της COVID-19, όπως η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών και η κοινωνική απόσταση. Αντιθέτως, εκείνοι που κατέχουν υψηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης τείνουν να συμμορφώνονται περισσότερο με τα μέτρα.

«Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα τα χαμηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης και τα υψηλότερα επίπεδα αναισθησίας, παραπλανητικότητας και ανάληψης κινδύνου σχετίζονται άμεσα με τη χαμηλότερη συμμόρφωση με τα μέτρα», κατέληξαν οι επικεφαλής της μελέτης.

Αυτά τα χαρακτηριστικά εξηγούν, τουλάχιστον εν μέρει, τον λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι εξακολουθούν να μην τηρούν τα μέτρα περιορισμού ακόμη και με αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων. «Το να εκθέτει κάποιος τον εαυτό του και τους συμπολίτες του σε κίνδυνο, ακόμα και όταν αυτός μπορεί να αποφευχθεί, είναι ένα τυπικό χαρακτηριστικό ατόμων με αντικοινωνικές τάσεις και με χαμηλά επίπεδα ενσυναίσθησης».

Κλείσιμο
Η μελέτη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς παγκοσμίως εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν συλληφθεί ή αναγκαστεί να πληρώσουν πρόστιμα επειδή παραβίασαν τα μέτρα που έχουν υιοθετήσει οι κυβερνήσεις προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Την εμφάνισή τους, μάλιστα, έχουν κάνει και κινήματα κατά της χρήσης μάσκας. Οι διάφορες θεωρίες συνομωσίας έκαναν την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα, οι οποίες και παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη. Σε χώρες όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Ισπανία πολίτες αρνούνται να κάνουν το τεστ, θεωρώντας ότι πρόκειται για μία παγκόσμια κυβερνητική πλάνη που έχει ως στόχο να τους θέσει σε κάποιου είδους έλεγχο και παρακολούθηση. Παρόμοιες μελέτες είναι σε εξέλιξη.

Ειδήσεις σήμερα: 

Παναγιωτόπουλος: «Αποτρέψαμε την παράνομη είσοδο άνω των 61.500 ατόμων στον Έβρο το τελευταίο πεντάμηνο»

Προσέκρουσε σε βραχονησίδα το «Express Πήγασος» έξω από την Κάσο - Δείτε βίντεο

17 θετικά κρούσματα στην Κύπρο σε πτήση από Μύκονο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ