Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι «χειρότερες» χώρες σε νέα κρούσματα και θανάτους

Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι «χειρότερες» χώρες σε νέα κρούσματα και θανάτους

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την εβδομάδα μέχρι τις 14 Ιουλίου, σε ότι αφορά τα νέα κρούσματα και θανάτους κορωνοϊού - Παραμένει επίκεντρο η αμερικανική ήπειρος -  «Γιατί ο αριθμός νεκρών παραμένει μικρός, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται» εξηγεί ο Ηλίας Μόσιαλος

200409102249_koronoios
Συνεχίζει να «σαρώνει» ο κορωνοϊός σε πολλές χώρες του κόσμου, με τα κρούσματα να αυξάνονται διαρκώς, προκαλώντας ανησυχία και φοβίες για νέες καραντίνες και lockdowns.

Τα στοιχεία της εβδομάδας που προηγήθηκαν της 14ης Ιουλίου, δείχνουν πως η αμερικανική ήπειρος εξακολουθεί να αποτελεί αυτή την περίοδο το επίκεντρο του ιού, ενώ προβλήματα παρουσιάζονται και στα Βαλκάνια, σε γειτονικές μας χώρες που έδειχναν να ανταποκρίνονται σχετικά καλά στην έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη, το διάστημα Μαρτίου - Μαΐου.

Τα περισσότερα κρούσματα στον Παναμά, θέση στη λίστα τα Σκόπια και η Σερβία

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, που εξετάζουν τον αριθμό κρουσμάτων ανά 5 εκατομμύρια κατοίκους και για χώρες με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου, ο Παναμάς αποτέλεσε τη χειρότερη χώρα στο κομμάτι νέων μολύνσεων στο εξεταζόμενο διάστημα, με 1.300, ενώ στην ίδια κατηγορία βρίσκονται και οι ΗΠΑ με 920 νέα κρούσματα, η Βραζιλία με 880, η Χιλή με 710, το Περού με 530, η Κολομβία με 480, η Βολιβία με 530, η Ονδούρα με 280, η Δομηνικανή Δημοκρατία με 490, το Εκουαδόρ με 250 το Μεξικό με 240 και η Γουατεμάλα με 230. Διαπιστώνεται δηλαδή πως οι 12 από τις 20 χώρες της συγκεκριμένης λίστας, προέρχονται από την αμερικανική περιφέρεια.

krousmata


Από εκεί και πέρα, η δεύτερη χώρα σε αριθμό κρουσμάτων, πίσω από τον Παναμά, είναι η Νότια Αφρική, με 990, ενώ θέση στη λίστα έχουν τα Σκόπια με 370 και η Σερβία με 180. Υπενθυμίζεται πως εδώ και περίπου δυο εβδομάδες, η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορα στους Σέρβους τουρίστες, με αφορμή την κλιμακούμενη αύξηση κρουσμάτων στη συγκεκριμένη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί και η παρουσία της Σουηδίας με 200 κρούσματα, ελέω της χαλαρής πολιτικής που έχει επιλέξει να ακολουθήσει.

Στην Αμερική και οι περισσότεροι θάνατοι

Κλείσιμο
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στον αριθμό των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους, την εβδομάδα μέχρι τις 14 Ιουλίου σε όλο τον κόσμο. Στη λίστα των 20 χωρών με τους περισσότερους θανάτους ανά 5 εκατομμύρια κατοίκους, η αμερικανική ήπειρος καταλαμβάνει 12 θέσεις, με το Περού να βρίσκεται στην πρώτη με 28, ενώ ακολουθούν κατά σειρά Παναμάς (27), Βραζιλία (25), Μεξικό (24), Χιλή (24) και Βολιβία (24).

thanatoi


Από εκεί και πέρα, τα Σκόπια αριθμούν, αναλογικά, 13 νεκρούς και η Σερβία άλλους 7 νεκρούς, ανά 5 εκατομμύρια κατοίκους. Στη Σουηδία, οι νεκροί στο εξεταζόμενο διάστημα είναι 7.

Μόσιαλος: «Γιατί ο αριθμός νεκρών παραμένει μικρός, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται;»

Στο μεταξύ, ο καθηγητής του London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον κορωνοϊό στους διεθνείς οργανισμούς, Ηλίας Μόσιαλος επιχειρεί, με νέο κείμενό του στα social media, να εξηγήσει γιατί ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, ο αριθμός των θανάτων παραμένει μικρός.

«Γιατί συμβαίνει αυτό; Έχει μήπως εξασθενήσει ο ιός και έγινε λιγότερο επιθετικός;», διερωτάται ο ίδιος ο κ. Μόσιαλος, προτού απαντήσει παρακάτω ο ίδιος: «Όχι. Η ποιοτική ανάλυση της σύνθεσης των κρουσμάτων δείχνει ότι πλέον τα περισσότερα κρούσματα είναι νέοι άνθρωποι που στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ασυμπτωματικοί ή περνάνε τη νόσο με ήπια συμπτώματα και δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν. Οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν μάθει να προσέχουν και οι περισσότεροι ακολουθούν τις οδηγίες των οργανισμών δημόσιας υγείας.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε πρόσφατα στην Ισπανία. Το ίδιο συμβαίνει και στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες. Αλλά ο...

Posted by Ηλίας Μόσιαλος on Friday, 17 July 2020


Πριν από λίγες εβδομάδες Ιταλοί γιατροί ισχυρίστηκαν ότι εξασθένησε ο ιός γιατί πλέον βλέπουν πιο ήπια περιστατικά στα νοσοκομεία τους. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, την περίοδο της μεγάλης έντασης της πανδημίας στη βόρεια Ιταλία, τα νοσοκομεία είχαν κατακλυστεί από βαριές περιπτώσεις. Το 99% των κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ είχαν διατεθεί για την νοσηλεία κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων και όσων έπασχαν από κορωνοϊό και ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες.

Με την εφαρμογή του lockdown και την τήρηση των οδηγιών κάμφθηκε το αρχικό κύμα της πανδημίας και σταμάτησε η διασπορά της νόσου στους οίκους ευγηρίας και στα νοσοκομεία. Έτσι το Μάιο και τον Ιούνιο στα νοσοκομεία άλλαξε και η σύνθεση των περιστατικών που αντιμετώπιζαν. Δεν είχαν πλέον πολλούς ηλικιωμένους και είχαν περισσότερα περιστατικά με μέτρια η ήπια συμπτώματα και λιγότερες επιπλοκές. Επειδή οι ηλικιωμένοι προσέχουν μειώθηκε και ο μέσος όρος της ηλικίας όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.

Επομένως μήπως δεν πρέπει πλέον να ανησυχούμε γιατί οι ηλικιωμένοι προστατεύονται περισσότερο;

Ισχύει αυτό ως ένα βαθμό αλλά θα εξαρτηθεί από τη διασπορά της νόσου τις επόμενες εβδομάδες. Θα εξαρτηθεί επίσης από την ποιοτική σύνθεση των νέων κρουσμάτων.

Αν είναι κυρίως νέοι άνθρωποι που δεν συγκατοικούν με ηλικιωμένους η δεν έχουν γονείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες τότε το πρόβλημα θα είναι πολύ μικρό. Αν όμως υπάρχει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων τότε είναι λογικό να αναμένουμε μεγαλύτερη διασπορά και στις ευπαθείς ομάδες γιατί μερικοί νέοι άνθρωποι θα μεταφέρουν τη νόσο στους ηλικιωμένους συγγενείς τους, αν συγκατοικούν μαζί τους.

Για αυτό είναι αναγκαίο να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και να φοράμε μάσκες ειδικά σε κλειστούς χώρους όπου είναι πιο δύσκολο να τηρήσουμε τα μέτρα της φυσικής απόστασης. Λίγος ορθολογισμός χρειάζεται μέχρι να έχουμε ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο».

Ειδήσεις σήμερα:

Μετανάστες λεηλάτησαν ξωκλήσι στην Χίο

Αγιά Σοφιά: Αυτό είναι το πρόγραμμα για την πρώτη προσευχή στις 24 Ιουλίου

Σκληρό πόκερ στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάπτυξης - Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει λόγος να μην συμφωνήσουμε

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ