Χαρδαλιάς: Μάσκες, αποστάσεις και ένα άτομο ανά καμπίνα στα πλοία

Χαρδαλιάς: Μάσκες, αποστάσεις και ένα άτομο ανά καμπίνα στα πλοία

Τα μέτρα για τις μετακινήσεις, από την Δευτέρα 18 Μαΐου, με πλοία και αεροπλάνα παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς - Μόνο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα προσγειώνονται οι διεθνείς πτήσεις - Παραμένει σε ισχύ, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών

embarking-0
«Το επόμενο διήμερο είναι ένα μεγάλο στοίχημα, που ο καθένας από εμάς ξέρει τι πρέπει να κάνει και θα το κάνει σωστά» για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο ίδιος τόνισε ότι «ήταν προφανώς λάθος» η χθεσινή συνάθροιση πολιτών στην Ομόνοια, ενώ ανακοίνωσε τους κανόνες για τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές, οι οποίες τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 18 Μαΐου και θα ισχύσουν μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Ανακοινώσεις Χαρδαλιά 15/05/2020



Ειδικά, για την ακτοπλοΐα, οι αποφάσεις της ειδικής επιτροπής που συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, αφορούν σε επιβατηγά και οχηματαγωγά πλοία για θαλάσσιες ενδομεταφορές και πλόες εξωτερικού μέχρι τις 15 Ιουνίου, περιλαμβάνοντας:

1. Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.
2. Τη θερμομέτρηση και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.
3. Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου.
4. Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα (1) άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜεΑ με τον συνοδό τους.
5. Τη χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
6. Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).
7. Την θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας, πριν την αναχώρηση, για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.
8. Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.
9. Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων.
10. Την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
11. Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων,
12. Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων,
13. Την διαχείριση ύποπτου περιστατικού (απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ),
14. Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες).

Οι αεροπορικές συνδέσεις  - Για ποιες χώρες και για πόσο επεκτείνεται η αναστολή πτήσεων από και προς την Ελλάδα

Αναφορικά με τις αεροπορικές συνδέσεις, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι σήμερα έχουν εκδοθεί νέες αεροπορικές οδηγίες (NOTAMS), σύμφωνα με τις οποίες επεκτείνεται η αναστολή πτήσεων εξωτερικού από/προς Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Σε ισχύ και η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών. Αναλυτικά:

*Επεκτείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.
Κλείσιμο
*Παρατείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς της Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.
*Η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την Ελληνική Επικράτεια όσον αφορά την Τουρκία επεκτείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59
* Επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), οι αφίξεις/αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων, η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία ισχύει έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59
*Παραμένει σε ισχύ, έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών.

Ως προς τις πτήσεις εσωτερικού, αναμένεται αύξηση δρομολογίων και συνδέσεων από τις 18 Μάϊου υπογράμμισε ο Υφυπουργός, λόγω άρσης των περιορισμών στις μετακινήσεις, ενώ από τις οδηγίες για τις πτήσεις εξαιρούνται πτήσεις cargo, Ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, κρατικές πτήσεις, πτήσεις επικίνδυνης κατάστασης, στρατιωτικές πτήσεις, πτήσεις ανεφοδιασμού και επαναπατρισμού.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο»

«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο» αποφάνθηκε ο κ. Χαρδαλιάς για τις οδικές και τις αεροπορικές μεταφορές, ανακοινώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων και «ίσως θα είμαστε έτοιμοι αύριο», πρόσθεσε.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο» στη Λάρισα

Αναφορικά με τα κρούσματα στην Νέα Σμύρνη Λάρισας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε ότι χθες μετά τα μεσάνυχτα επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και το δήμαρχο Λάρισας για την άμεση μεταφορά και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων στην «Αρωγή». Επίσης, λήφθηκε η απόφαση ενισχυμένης επιτήρησης μετά από επικοινωνία και με τον Καθηγητή Τσιόδρα, επιβάλλοντας και απαγόρευση κυκλοφορίας από 10 βράδυ για 14 ημέρες, υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους και 2 αρνητικά τεστ για την επιστροφή στις δραστηριότητές τους για τους μικροπωλητές. Παράλληλα, διανεμήθηκαν μάσκες και αντισηπτικά σε όλους.

Με βάση τα παραπάνω, «τα μέτρα αποσκοπούν στην προστασία της τοπικής κοινωνίας, των κατοίκων και της υγείας τους. Το να μην εξαπλωθεί ο ιός είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Θα κάνουμε ότι είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πιο αναλυτικά ανακοινώσε:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από ώρα 22.00 έως 06.00 η οποία θα ισχύει από σήμερα 15-5- 2020 και για 14 ημέρες . Επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας.
Απαγόρευση συνάθροισης άνω των δέκα (10) ατόμων και αυστηρή επιτήρηση του μέτρου
Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.
Οι πλανόδιοι μικροπωλητές οι εργαζόμενοι σε λαϊκές θα μπορούν να βγαίνουν από την περιοχή της Νέας Σμύρνης για εργασία εφόσον έχουν δύο (2) διαδοχικά αρνητικά τέστ, τα οποία θα επαναλαμβάνονται κάθε πέντε (5) ημέρες.
Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας θα διανεμηθούν μάσκες υφασμάτινες (1.500 τεμ) σε όλους και αντισηπτικά σε κάθε οικογένεια
Αύριο 15/05/2020 οι Κ.ΟΜ.Υ. (Κινητές Ομάδες Υγείας) από τον Ε.Ο.Δ.Υ θα πραγματοποιήσουν δειγματοληψίες στους μικροπωλητές και στους υπόλοιπους που απουσίαζαν από την οικία τους τις προηγούμενες ημέρες καθώς και ιχνηλατήσεις θετικών κρουσμάτων.

Απάντηση για τον συνωστισμό στη νέα πλατεία Ομονοίας

Σε ερώτηση για το συνωστισμό που παρατηρήθηκε την Πέμπτη στην πλατεία Ομονοίας την ώρα που παραδόθηκε στους πολίτες το νέο σιντριβάνι, απάντησε κατά την ενημέρωση των συντακτών ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως «οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους, οι οδηγίες αφορούν σε όλες τις πλατείες και ο ιός κερδίζει έδαφος από το συνωστισμό». Συνεχίζοντας υποστήριξε πως, «προφανώς ήταν λάθος η συγκέντρωση και παραπέμπω στη δήλωση του Δημάρχου, ο οποίος με παρρησία αναγνώρισε το λάθος του».

Ειδήσεις σήμερα:

Κώστας Μπακογιάννης: «Τα άκουσα κανονικά» για την Ομόνοια - «Κάναμε λάθος»

Πόσοι πρέπει να αποκτήσουν ανοσία για να ελεγχθεί η πανδημία του κορωνοϊού; - Οι ειδικοί απαντούν

Αποκάλυψη-σοκ από Ρωσίδα πρωταθλήτρια: Μου έδωσαν $2 εκατ. για να γίνω συνοδός πολυτελείας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ