Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Ανοιχτό το θέμα της χρήσης μάσκας στα σχολεία

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Ανοιχτό το θέμα της χρήσης μάσκας στα σχολεία

Θα επαναφέρουμε το ζήτημα στην Επιτροπή, ώστε να αποφασίσουμε, δηλώνει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, απαντώντας σε ερώτηση του ygeiamou.gr για το ενδεχόμενο κακής χρήσης της από τους μαθητές 

5061037
Επανεξέταση του θέματος της χρήσης της μάσκας στις εκπαιδευτικές δομές προανήγγειλε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας σε ερώτηση του ygeiamou.gr, του ιατρικού site του Πρώτου Θέματος.

Στην ερώτηση, αν η προαιρετική χρήση μάσκας στις σχολικές δομές μπορεί να μην λειτουργήσει ως μέσο προστασίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών, αλλά να γίνει αφορμή για κακή χρήσης της αλλά και για φαινόμενα bullying, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «η προαιρετική χρήση της μάσκας αφορούσε στα σχολικά λεωφορεία για την προστασία των ευπαθών ομάδων, είτε πρόκειται για τους οδηγούς και τους συνοδούς, είτε για τους ίδιους τους μαθητές».

Και πρόσθεσε ότι, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν θέλει σε καμιά περίπτωση κανένα από τα συνιστώμενα μέτρα αυτό προστασίας, όπως η μάσκα, να γίνει αφορμή για στιγματισμό, κοινωνική διάκριση ή bullying.

«Αλλά θα επαναφέρουμε το ζήτημα στην Επιτροπή ώστε να αποφασίσουμε για το σοβαρό αυτό ενδεχόμενο που τίθεται μέσω του ερωτήματος αυτού», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Ενόψει του ανοίγματος των σχολικών δομών, λοιπόν, τις επόμενες ημέρες αναμένεται επανατοποθέτηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την χρήση της μάσκας στα σχολεία και τα σχολικά λεωφορεία.

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ.Τσιόδρας σε προηγούμενη ενημέρωση, αναφερόμενος στις μάσκες, είχε ξεκαθαρίσει ποιες μάσκες χρησιμοποιούνται ήδη λανθασμένα και κάλεσε τους πολίτες να συμμορφωθούν με τις οδηγίες. Είχε μάλιστα διευκρινίσει πως είναι λάθος η χρήση μάσκας με βαλβίδα υψηλής προστασίας και δεν συστήνεται σε καμία περίπτωση στους πολίτες, παρά μονο σε υγειονομικούς εργαζόμενους.

«Η Επιτροπή επανατοποθετήθηκε για τη χρήση των ιατρικών μασκών με βαλβίδα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, αυτές που χρησιμοποιούμε εμείς οι υγειονομικοί. Δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες για τη μετάδοση της νόσου, από ένα ασυμπτωματικό άτομο που ανήκει στο γενικό κοινό και είναι στην ασυμπτωματική φάση της νόσου», είπε πει.

Μάλιστα, είχε κάνει συστάσεις για τη χρήση υφασμάτινων, ακόμη και χάρτινων μασκών «που μπορούν να κατασκευαστούν σπίτι από διάφορα υλικά», όπως είχε πει είπε αλλά είχε αποτρέψει την επαναχρησιμοποίηση του αυτοσχέδιου καλύμματος εάν πρώτα δεν έχει απολυμανθεί καλά.

Το κύριο μήνυμα είναι η σωστή χρήση της μάσκας. «Παραδείγματος χάρη να είσαι υγιής και να την χρησιμοποιείς λάθος, να την πιάνεις από μπροστά και να μολύνεσαι με τυχόν σταγονίδια που έχουν κάτσει πάνω στη μάσκα, καθώς και μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές» είχε πει είπε ο κ. Τσιόδρας.



Ειδήσεις σήμερα:

Spiegel: Αυτοί είναι οι 4 λόγοι που η Ελλάδα τα πήγε τόσο καλά στην κρίση του κορωνοϊού

Δημοσκόπηση: Να ανοίξουν τελευταία τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης

Μπορεί ένα εμβόλιο της πρωτοποριακής τεχνικής mRNA να είναι η λύση στον εφιάλτη;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK