Κορωνοϊός: Γιατροί δίνουν οιστρογόνα σε άνδρες για να δουν αν θα τους προστατεύσουν

Κορωνοϊός: Γιατροί δίνουν οιστρογόνα σε άνδρες για να δουν αν θα τους προστατεύσουν

Οι δοκιμές διεξάγονται σε νοσοκομεία των ΗΠΑ - Τα μέχρι τώρα δεδομένα από τη νόσο δείχνουν ότι οι γυναίκες δεν είναι τόσο ευάλωτες όσο οι άνδρες στον κορωνοϊό - Την ιδέα είχε Έλληνας γιατρός

ergastirio
Στις γυναικείες ορμόνες στρέφονται οι επιστήμονες προκειμένου να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους το ωραίο φύλο δεν είναι τόσο ευάλωτο στον κορωνοϊό όσοι οι άνδρες.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά από τον νέο κορωνοϊό και να πεθάνουν από επιπλοκές του.

Δημοσίευμα των «New York Times» αναφέρει ότι οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν αν οι ορμόνες που παράγει ο γυναικείος οργανισμός μπορεί να έχουν προστατευτική δράση έναντι του φονικού ιού. Για το λόγο αυτό αποφάσισαν να χορηγήσουν σε άνδρες δύο γυναικείες ορμόνες, σε μία προσπάθεια να τους προστατεύσουν από την πανδημία.

Δύο νοσοκομεία στις ΗΠΑ, το ένα στη Νέα Υόρκη και το άλλο στο Λος Άντζελες, εφαρμόζουν στην πράξη αυτή τη θεωρία χορηγώντας σε άνδρες οιστρογόνα ή προγεστερόνη για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να δουν αν αυτά θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, θα μειώσουν τη φλεγμονή αλλά και την ανθεκτικότητα του ιού στον ανδρικό οργανισμό.

Από την αρχή που ξέσπασε η πανδημία, το ποσοστό θνητότητας ανάμεσα σε στα δύο φύλα είχε μεγάλη διαφορά.

Οι Ιταλοί εμπειρογνώμονες υποστήριξαν ότι πάνω από το 70% των θανάτων στη χώρα τους αφορούσε άνδρες.

Στην Κίνα, το Κέντρο για τις Λοιμώξεις και την Πρόληψη ανακοίνωσε ότι το ποσοστό θνητότητας για τους άνδρες ήταν 65% μεγαλύτερο στον ανδρικό πληθυσμό.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα των New York Times, η Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο «Stony Brook» στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης θα ερευνήσει τα οιστρογόνα που βοηθούν να αναπτύσσεται και να ρυθμίζεται το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας. Το Πανεπιστήμιο έχει ήδη ξεκινήσει την έρευνα με τη συμμετοχή 110 εθελοντών, ασθενών που επισκέφθηκαν τα επείγοντα με συμπτώματα όπως ο βήχας, ο πυρετός και αναπνευστικά προβλήματα.

Μάλιστα, η επικεφαλής της έρευνας δρ Σάρον Νάχμαν ανέφερε ότι την αρχική ιδέα για την κλινική δοκιμή την είχε ένας ελληνικής καταγωγής συνάδελφός της στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Stony Brook, ο καθηγητής χειρουργικής Αντώνης Γάσπαρης.

Στο μεταξύ, σε μία εβδομάδα, ερευνητές στο Λος Άντζελες θα αρχίσουν τις δοκιμές σε άρρενες εθελοντές μιας άλλης γυναικείας ορμόνης, της προγεστερόνης.

Η ορμόνη αυτή έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και εμποδίζει την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε εξωτερικούς παθογόνους οργανισμούς.

«Υπάρχει μια εντυπωσιακή διαφορά μεταξύ του αριθμού των ανδρών και των γυναικών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι άνδρες σαφώς χειροτερεύουν», επισημαίνει η καθηγήτρια Σάρα Γκαντεχάρι, πνευμονολόγος και γιατρός σε ΜΕΘ στο Ιατρικό Κέντρο «Cedars-Sinai», στους New York Times.

Η ίδια δήλωσε ότι, το 75% των ασθενών στις ΜΕΘ που διασωληνώνονται είναι άνδρες.

Σε ό,τι αφορά την έρευνα τόνισε ότι θα συμμετέχουν περίπου 40 ασθενείς του κορωνοϊού με ήπια έως μέτρια συμπτώματα.

Η διεύθυνση και των νοσοκομείων, όπως αναφέρει η εφημερίδα, υποστήριξε ότι όλοι οι άνδρες που θα συμμετέχουν στις δοκιμές, θα ενημερωθούν για πιθανές παρενέργειες όπως εξάψεις και ευαισθησία στο στήθος.

Ειδήσεις σήμερα:

Λινού στον ΘΕΜΑ 104,6: Αυτά είναι τα μέτρα για να ανοίξουν τα σχολεία, αν αναγκαστούμε να τα ανοίξουμε

Μυστήριο με Θεσσαλονικιά που παραμένει θετική στον κορωνοϊό πάνω από δύο μήνες

Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται μέσω του σπέρματος, αλλά...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ