Άρση των μέτρων: Πού, πώς και πότε ξεκινά η διαδικασία - Βήμα-βήμα το επιχειρησιακό σχέδιο

proaulio-artyhrou

Στα χέρια του πρωθυπουργού σήμερα το τελικό πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων - Με απόσταση 7 ή 14 ημερών η κάθε φάση του σχεδίου - Πότε «ανοίγει» ο τουρισμός

Σε μια από τις πιο κρίσιμες ημέρες για την έκβαση της πανδημίας εξελίσσεται η σημερινή, καθώς εντός της ημέρας αναμένεται να φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου η εισήγηση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να μελετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και πριν τις τελικές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σχέδιο σαν αερόστατο

Σε αντίθεση με τους κανόνες αυτοπεριορισμού, που επιβλήθηκαν οριζόντια, το «επιχειρησιακό σχέδιο» επανόδου στην κανονικότητα περιλαμβάνει κλιμακωτές δέσμες μέτρων που θα αποδεσμεύονται καθ’ οδόν, ελαφρύνοντας τους υφιστάμενους περιορισμούς, όπως ένα αερόστατο. Υπό αυτήν την έννοια, πρόκειται για ένα «δυναμικό σύστημα μετάβασης στην ομαλότητα» παρατήρησε χθες ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, το οποίο προϋποθέτει την συνύπαρξη των νέων μέτρων με τις γνωστές μέχρι τώρα συνήθειες της τήρησης κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Στ. Πέτσας: Παρατείνονται ως τις 4 Μαΐου τα περιοριστικά μέτρα | 23/04/2020 | ΕΡΤ


Η Δομή

· Το «επιχειρησιακό σχέδιο» αποτελεί έναν συνδυασμό «σταδιακής άρσης» των υφιστάμενων μέτρων και εισαγωγής νέων, ενώ αμφότερα αναμένεται να συνυπάρχουν για ένα πρώτο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων θα συνοδευτεί από το μέτρο της αναλογίας πελάτη ανά τ.μ. για αποφυγή συνωστισμού, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα με την λειτουργία των σούπερ μάρκετ.

· Η όλη διάρκεια του σχεδίου προβλέπεται στους δύο μήνες (Μάιος και Ιούνιος), ενώ δεν αποκλείεται να παραταθεί και εντός Ιουλίου, σε περίπτωση που οι επιδημιολογικές συνθήκες το απαιτήσουν.

· Η εκτέλεση του επιχειρησιακού σχεδίου θα πραγματοποιηθεί σε διακριτές φάσεις, ώστε στο μεσοδιάστημα να ελέγχονται πανελλαδικά τα επιδημιολογικά δεδομένα.

· Η απόσταση που θα χωρίζει κάθε φάση, από κοινού με τα μέτρα που αυτή θα απελευθερώνει θα διαρκεί από 7 μέχρι 14 ημέρες.

· Τη δομή του «επιχειρησιακού σχεδίου» διατρέχει κάθετα η εφαρμογή μέτρων υγιεινής και προστασίας, καθώς υποχρεωτική καθίσταται στο εξής η χρήση μάσκας:

Ø Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ø Στα Σούπερ Μάρκετ

Ø Και στα φαρμακεία.

Εξίσου απαραίτητα θεωρούνται το τακτικό πλύσιμο των χεριών, η χρήση γαντιών και η προμήθεια αντισηπτικού υγρού ή μαντηλιών.


Οι ενδιάμεσοι χρόνοι

Ανάμεσα στα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν «στο ακέραιο» -μετά τη χθεσινή παράταση- μέχρι και τις 4 Μάϊου και την εκκίνηση του νέου σχεδίου μετάβασης στην ομαλότητα, θα μεσολαβήσουν προπαρασκευαστικές ενέργειες για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση του πληθυσμού, αλλά και την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού, ώστε να υποστηρίξει τη μετάβαση. Στην κατεύθυνση αυτή:

Ø Στις 27 Απριλίου θα επαναλειτουργήσουν Υποθηκοφυλακεία, Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία.

Ø Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πιθανότατα, τη Δευτέρα, θα υπάρξει η ανακοίνωση του «οδικού χάρτη» με διάγγελμα του Πρωθυπουργού.

Ø Τις παραμονές της Πρωτομαγιάς αναμένεται να τεθεί σε ισχύ αντίστοιχο πλαίσιο περιορισμών στις μετακινήσεις με αυτό του Πάσχα, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Ø Παράλληλα, με το διευρυμένο ωράριο των τελευταίων μηνών θα λειτουργήσουν μέχρι και τις 9 Μάϊου, μετά από παράταση μιας εβδομάδας και όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων (σούπερ μάρκετ κτλ), δηλαδή τις καθημερινές από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, και τα Σαββατοκύριακα, από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Το νέο πρόγραμμα

Ως επικρατέστερη για την έναρξη της επανόδου στην ομαλότητα είναι η Δευτέρα 4 Μαΐου, με εναλλακτική ημερομηνία εκκίνησης τη Δευτέρα 11 Μαΐου, εάν επιδεινωθούν εξαιρετικά- και απρόβλεπτα- τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στις 4 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν και πάλι τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τα κέντρα αισθητικής και τα κομμωτήρια, με αυστηρές, ωστόσο προβλέψεις για τον αριθμό των πελατών προς αποφυγή συνωστισμού και με υποχρεωτικά μέτρα πρόληψης (γάντια κτλ). Την ίδια ημέρα υπολογίζεται να ολοκληρωθεί η λειτουργία του κεντρικού συστήματος ελέγχου των μετακινήσεων μέσω sms στο 13033, αλλά και γραπτής βεβαίωσης.

Επόμενο βήμα στο «επιχειρησιακό σχέδιο» αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, καθώς στις κυβερνητικές προθέσεις είναι η επαναφορά και των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης (Λύκειο, Γυμνάσιο, Δημοτικό), με την προτεραιότητα να δίνεται αναφαίρετα στην Γ' Λυκείου, τη στιγμή που οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν εντός του Ιουνίου.

Προβληματισμός για τις μάζες

Παρότι το κυβερνητικό επιτελείο έχει καταλήξει στις γενικές παραδοχές για το «επιχειρησιακό σχέδιο» ολικής επαναφοράς, η μεγάλη αγωνία ειδικών και πολιτικού προσωπικού εστιάζεται στην επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων με εμπλοκή μεγάλου αριθμού πολιτών. «Και η επόμενη φάση θα είναι η σταδιακή επιστροφή στην καθημερινή κανονικότητα. Μια σταδιακή, αλλά ταυτόχρονα προσεκτική επιστροφή στην κανονικότητα. Γιατί αυτό θα χρειαστεί χρόνο και διατήρηση στο ακέραιο της κοινωνικής ευθύνης, καθώς η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη» εξήγησε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι και στην νέα φάση «είναι ξεκάθαρο ότι και νέα κρούσματα θα έχουμε και νοσηλείες σε νοσοκομεία και ότι δυστυχώς θα χάνουμε και συνανθρώπους μας».

Υπό αυτό το πρίσμα, στις προθέσεις των εμπειρογνωμόνων είναι οι μαζικοί χώροι να επανεκκινήσουν μετά τις 25 Μαΐου και με απόσταση μέχρι τα μέσα Ιουνίου, χωρίς να αποκλείεται και περαιτέρω απόσταση ανάμεσα στην επαναλειτουργία πολυκαταστημάτων, επιχειρήσεων εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες) και ίσως κάποιων υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων τουριστικού ενδιαφέροντος.

Τελικό βήμα ο τουρισμός

Η αναθέρμανση της τουριστικής μηχανής της χώρας συνιστά το ύστατο αλλά πλέον αποφασιστικό βήμα για την μετάβαση της χώρας στην ομαλότητα, ενώ θα εξελιχθεί από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και τα τέλη του ίδιου μήνα. Με δεδομένη την ανάγκη λήψης συλλογικών αποφάσεων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με την επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας των αερομεταφορών, δεν αποκλείεται η σεζόν να καθυστερήσει λίγες επιπλέον ημέρες, χωρίς σε καμία περίπτωση να χαθεί ολοκληρωτικά. Στην πρώτη φάση, άλλωστε, του επιχειρηματικού σχεδίου η βαρύτητα θα δοθεί στον εσωτερικό τουρισμό, με σκέψεις και για ειδικά προγράμματα προς τους Έλληνες πολίτες, κερδίζοντας τον χαμένο χρόνο, μέχρι την αποκρυστάλλωση του τρόπου λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων σε υπερεθνικό επίπεδο.


Ειδήσεις σήμερα:

Παρατείνεται έως τις 10 Μαΐου η άδεια ειδικού σκοπού

Συναγερμός μετά τους τρεις νεκρούς και τα 28 κρούσματα σε «Ταξιάρχαι» και «Κασταλία»

Ευαίσθητη η καμπύλη του κορωνοϊού: Τι δείχνουν Κρανίδι και οι δύο κλινικές σε Περιστέρι-Ελληνικό
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (83)

@baso

Όταν ξαναπάς στο σούπερ μάρκετ, να μην ξεχάσεις το ξυδάκι. Εγώ που είμαι δάσκαλος, έχω πάρει ήδη 1720 ευρώ με 3 15ημερα σπίτι και το απόγευμα θα λάβω αλλά 570.Η αλήθεια βέβαια είναι ότι κάπου βαρέθηκα να κάθομαι, αλλά το βραδάκι με τις ταινίες και το ξύπνημα στις 10 είναι μια χαρά.

ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΆ ΤΩΡΑ !!!!

ΤΕΛΟΣ οι ξαπλες και επαναλήψεις των Δασκαλάκων... έστω και 2 εβδομάδες μάθημα... και αφήστε την ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΕΙΑ ΣΑΣ επιτέλους...οποιοιδεν θέλουν ας μην πάνε τα παιδιά τους και οποιοι ΔΑΣΚΑΛΟΙ θέλουν και άλλες ξαπλες ας τους κοπεί ο μισθός του Ιουνίου.

Πόσο....

τρόμπας είσαι ρε φιλαράκι!! Μα πόσο....

baso

λοιπον αφου οι εκπαιδευτικοί δεν θελουν τα σχολεια να ανοιξουν... και δικαίως φοβουνται( οι γιατροι , νοσοκομοι αστυνομικοί κτλ δεν εχουν προβλημα...)να μειωθεί ο μισθος τους κατα το ήμισυ ... να δειτε πως θα σκαρφαλωσουν στα καγκελα κ θα απαιτουν να ανοιξουν ....ρε αει απο δω ολοι αργόσχολοι...

@baso

Όταν ξαναπάς στο σούπερ μάρκετ, να μην ξεχάσεις το ξυδάκι. Εγώ που είμαι δάσκαλος, έχω πάρει ήδη 1720 ευρώ με 3 15ημερα σπίτι και το απόγευμα θα λάβω αλλά 570.Η αλήθεια βέβαια είναι ότι κάπου βαρέθηκα να κάθομαι, αλλά το βραδάκι με τις ταινίες και το ξύπνημα στις 10 είναι μια χαρά.

@baso

Πολλά κόμπλεξ κουβαλάς εσύ, δες κάποιον ειδικό.

James

Άνοιγμα σχολείων θα αποτελούσε ολέθριο σφάλμα. Τα παιδιά και ιδιαίτερα τα μικρά δεν έχουν συναίσθηση των κανόνων υγιεινής. Το θέμα είναι να μπορέσει να λειτουργήσει η οικονομία γιατί οι αυτοκτονίες που θα ακολουθήσουν μετά τις χρεοκοπίες θα είναι πολύ περισσότερες απ΄οτι οι θάνατοι λόγω κορωνοϊού. Για τους μαθητές δεν θα είναι τραγικό αν μάθουν λιγότερη Γεωγραφία, Ιστορία και Αρχαία μια χρονιά.

College

Κανενας λογος να ανοιξουν τα σχολεια...εγκλημα...

Μέγα λάθος

Το άνοιγμα των σχολείων. Ειδικά νηπιαγωγείων-δημοτικών. Να παραταθεί η άδεια ειδικού σκοπού για όσους έχουν ανάγκη να φροντίσουν τα μικρά παιδιά τους. Τα μεγαλύτερα αυτοεξυπηρετούνται. Δεν θα πάθει τίποτε η οικονομία αν λείψει για 1-2 μήνες ακόμη το μισό ανθρώπινο δυναμικό. Έτσι κι αλλιώς, με το "άνοιγμα" το μισό δυναμικό θα εργάζεται, σε όσες επιχειρήσεις ανοίξουν...

Νικος

Τελικα ´πρωτο θεμά ανεβαζεις επιλεκτικα τα σχολια μας. Ντροπη σου

προφήτης

Τελικά ο ιος δεν μας έμαθε τίποτα. Μολις ξεκινησε η κουβέντα της επιστροφής στην κανονικότητα άρχισαν τα σχόλια μίσους, Συριζα ΝΔ,δημόσιοι υπάλληλοι και το καλύτερο η αντίδραση άρσης των μέτρων στα οποία αντιδρουσαμε μεχρι χθές. Παρατηρώ με τα ματια και τα αυτια ανοικτά δε σημαίνει επιλέγω τη σύγκρουση, σημαίνει οτι μεσα στο "κακό " ψάχνω να βρω το "καλό ".

nickos και mk

μη γράφεις με διαφορετικό nickname.Σε πήραν χαμπάρι και οι πέτρες, «γιατρέ».χαχαχαχαχα

mk

Kαμία σχέση. Συνέχισε να πιστευεις εσυ και οι αλλοι δάσκαλοι οτι υπαρχει λεφτοδεντρο να σας ταΐζει για παντα χωρις να εχει έσοδα η χώρα. Αυτη την νοοτροπια μετεφερετε και στα παιδια μας καθημερινά με την δημοσιουπαλληλικη προπαγάνδα που τους κάνετε. 20-30% των δασκάλων δίνουν αγώνα για την μόρφωση των παιδών μας. Οι υπόλοιποι , "9 έχει ο μήνας".

Αντωνης

Προβλέπω τον τσιορδα και την Κεραμέως να τους περιμένουν ελικόπτερα έτσι και ανοίξουν τα σχολεία για τα μικρά παιδιά για 3 εβδομάδες μπορεί να γίνει ολεθρος

Σιγά τον όλεθρο

Δεν βλέπεις πόσοι παραβιάζουν τα "απεριόριστα - περιοριστικά" μέτρα? ΟΛΟΙ ΚΟΒΟΥΝ ΒΟΛΤΕΣ. Τα 800@ρια να κοπούν και όποιος θέλει ας πάει, όποιος δεν θέλει σπίτι του. Οι δομές είναι γεμάτες αντικαταστάτες. Έτσι ή αλλιώς η παραοικονομία 30% του ΑΕΠ ήταν 40% τη βλέπω να γίνετε. "Όχι άλλο κάρβουνο....".

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης