Πρόεδρος ΣΕΤΕ στο ΘΕΜΑ 104,6: Το 2020 είναι μια σχεδόν χαμένη χρονιά

Πρόεδρος ΣΕΤΕ στο ΘΕΜΑ 104,6: Το 2020 είναι μια σχεδόν χαμένη χρονιά

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Ρέτσος υπογραμμίζει ότι το μεγάλο στοίχημα είναι το επόμενο δωδεκάμηνο

tourismosios
Ως μια σχεδόν χαμένη χρονιά για τον τουρισμό χαρακτηρίζει το 2020 ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, τονίζοντας ωστόσο ότι η η Ελλάδα έχει ενισχύσει την εικόνα της διεθνώς όχι απλώς μόνο λόγω των λίγων κρουσμάτων, αλλά επειδή είναι μία ασφαλής χώρα και πειθαρχημένη. Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Ρέτσος υπογραμμίζει ότι το μεγάλο στοίχημα είναι το επόμενο δωδεκάμηνο, καθώς θα κριθεί από το κατά πόσον θα έχει παρασκευαστεί φαρμακευτική αγωγή κατά του κορωνοϊού και εάν οι οι χώρες της Ευρώπης και οι ΗΠΑ στηρίξουν τις αεροπορικές εταιρείας.


«Δεδομένο ότι είναι μία πρωτόγνωρη κρίση την οποία δεν έχει ζήσει ξανά ο πλανήτης, όχι μόνο η χώρα μας, πρέπει να την κοιτάς μέρα με την μέρα διότι τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς. Χρειάστηκε όλες αυτές τις ημέρες να περάσουμε από πάρα πολλές φάσεις, στην αρχή δεν μπορούσε κανένας να δει το μέγεθος αυτής της κρίσης, όσο μπαίναμε πιο βαθιά σε αυτήν δώσαμε την τεράστια βάση για την υγιειονομική διαχείριση του ζητήματος και ολοκληρώσαμε έναν πρώτο κύκλο που έχει να κάνει με το να τεθούν οι επιχειρήσεις σε μία κατάσταση safe mode. Ήταν σημαντικό να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία με όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο τρόπο και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζομένους της. Έχουμε καταλάβει το βάθος της και προσπαθούμε να βρούμε έναν ορίζοντα που μπορεί να επανεκκινήσει την οικονομία. Δεν μπορεί κανείς να πιστεύει ότι η οικονομία του πλανήτη μπορεί να είναι σε αυτό το safe mode για πολλούς μήνες.

Η θέση του ΣΕΤΕ είναι ότι η επανεκκίνηση δεν μπορεί να ξαναγίνει με τον τρόπο που τέθηκαν τα μέτρα στην Ευρώπη σε διαφορετικές χρονικές περιόδους από το κάθε κράτος και διαφορετικής μορφής μέτρα. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη την ίδια να δείξει ότι έχει μία κοινή στάση και είναι ενωμένη τουλάχιστον στην άρση των μέτρων να λειτουργήσει θεσμικά. Η θέση του ΣΕΤΕ προς την κυβέρνηση ήταν να εξαντλήσουμε κάθε δυνατό περιθώριο ώστε οι απαγορεύσεις να αρχίσουν να αίρονται και χρονικά και με τρόπο που θα είναι πανευρωπαϊκός.

Το 2020 είναι μία χρονιά που πρέπει να θεωρείται τουριστικά τουλάχιστον σχεδόν χαμένη. Η χώρα έχει ενισχύσει το brand της όχι επειδή είναι ασφαλής προορισμός γιατί έχει λίγα κρούσματα αλλά ως προς το ό,τι είναι μία ασφαλής χώρα και πειθαρχημένη. Αυτό είναι κάτι που θα προσπαθήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε. Θα κάνουμε μία προσπάθεια, όταν δοθεί το πράσινο φως πλέον, να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Εμείς συστήσαμε και πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά και να μη βιαστούμε προκειμένου να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Θα περιμένουμε και την κυβέρνηση με τους ειδικούς να καταστρώσουν τα πρώτα πρωτόκολλα και εκεί θα έρθουμε και εμείς να καταθέσουμε τις απόψεις μας, να δούμε πότε θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε και με ποιες προϋποθέσεις.

Φέτος, σε ένα σημείο θα λειτουργήσει η κινητροδότηση του εσωτερικού τουρισμού. Για μένα το μεγάλο στοίχημα είναι το επόμενο δωδεκάμηνο, μέχρι το 2021 να έχουμε τα φαρμακευτικά δεδομένα να λέμε ότι ο ιός αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και όλες οι χώρες της Ευρώπης και οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τις αεροπορικές τους εταιρείες. Με αυτές τις δύο προϋποθέσεις, αν πραγματοποιηθούν, το 2021 θα είναι μία χρονιά που θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε μεγάλο μέρος αυτού που θα χαθεί φέτος και το 2022 μία χρονιά που ίσως θα μπορέσουμε να έρθουμε κοντά στα νούμερα του 2018 και του 2019. Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι να περάσουν το 2020 με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης