Αναστηλώνεται η κατοικία του Παύλου Μελά

oikiapavloumela

Με πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Αναστηλώνεται και αξιοποιείται επιτέλους, η μισοερειπωμένη κατοικία του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, στην οδό Τατοϊου 50 στην Κηφισιά.

Πρόκειται για το σπίτι που έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο ήρωας και όπως πληροφορεί η μαρμάρινη πλάκα στην αυλόπορτα: «Απ’ εδώ έφυγε ο Παύλος για τη Μακεδονία στα 1904».

__μ


Στο μικρό νεοκλασικό των 100 περίπου τ.μ., ο Παύλος Μελάς έζησε με τη σύζυγο του Ναταλία, αδελφή του επίσης μεγάλου Έλληνα Ίωνα Δραγούμη, και τα δυο παιδιά τους Μιχάλη (Μίκης) και Ζωή (Ζέζα) μοναδικές στιγμές οικογενειακής ευτυχίας, που όμως δεν τον απέτρεψαν να πάρει την απόφαση και να ανηφορίσει στα άγνωστα και επικίνδυνα κατατόπια της Μακεδονίας, απ’ όπου δεν επέστρεψε ποτέ. Η κατοικία χτίστηκε το 1894, έτος γέννησης του γιου του Μιχάλη και θεωρείται τυπικό παράδειγμα κατοικίας με εμφανείς επιρροές από το πνεύμα της αγροτικής αρχιτεκτονικής.


4

Η κατοικία που κινδύνευε με πλήρη κατάρρευση, αν και από το 2009 είχε χαρακτηριστεί «Εθνικό Μνημείο» από τον δήμο Κηφισιάς και «Διατηρητέο Νεότερο Μνημείο» από το υπουργείο Πολιτισμού, περιήλθε στην ιδιοκτησία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μετά από δωρεά της εγγονής του Παύλου Μελά κυρίας Ναταλίας Ιωαννίδου, για αποκατάσταση και αξιοποίηση του.

«Η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας μας κατέχει υψηλή θέση ανάμεσα στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και για την επίτευξη αυτού του σκοπού αναπτύσσει ρεαλιστικές πολιτικές, με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, αντιλαμβανόμενη την ιστορική κληρονομιά ως ένα δομικό στοιχείο της Εθνικής μας ταυτότητας» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

melas


Ουσιαστικό ήταν το ενδιαφέρον της υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη, η οποία έθεσε άμεσα σ’ εφαρμογή μελέτη αποκατάστασης της κατοικίας που από το 2012 είχε εγκριθεί από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων, αλλά παρέμενε στα συρτάρια του υπουργείου.
Το κόστος των εργασιών αναστήλωσης του μνημείου καλύπτεται από χορηγία της «Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας “Κύκλωψ”, ενώ οι εργασίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2020.


«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανέλαβε το καθήκον. Έχουμε υποσχεθεί ότι θα παραδώσουμε το σπίτι του Παύλου Μελά στις επόμενες γενεές, έτοιμο να μεταφέρει και να διδάξει αυταπάρνηση και προσφορά!» σχολίασε στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ποιος ήταν ο Παύλος Μελάς

Ο Παύλος Μελάς (29 Μαρτίου 1870 – 13 Οκτωβρίου 1904) ήταν αξιωματικός πυροβολικού του ελληνικού στρατού. Ήταν γιος του Μιχαήλ Μελά και γαμπρός του Στέφανου Δραγούμη. Στάθηκε από τους πρωτεργάτες του Μακεδονικού αγώνα και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην περιοχή της Μακεδονίας.

Γεννήθηκε στη Μασσαλία της Νότιας Γαλλίας στις 29 Μαρτίου του 1870. Ηταν ένα από τα επτά παιδιά του ηπειρώτη έμπορου Μιχαήλ Μελά και της Ελένης Βουτσινά, κόρης εύπορου κεφαλλονίτη εμπόρου από την Οδυσσό. Η καταγωγή της οικογένειάς του ήταν από τον Παρακάλαμο Πωγωνίου της Ηπείρου, όπου ακόμα σώζονται τα ερείπια του οικογενειακού πύργου. Η οικογένεια του μετακινήθηκε στην Αθήνα το 1874.

Το 1885 ο Μελάς τελείωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τον επόμενο χρόνο εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων απ' όπου αποφοίτησε ως ανθυπολοχαγός το 1891. Παράλληλα γνώρισε τη Ναταλία Δραγούμη, κόρη του πολιτικού και μέλλοντα πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη και αδερφή του Ίωνα Δραγούμη. Ο Στέφανος Δραγούμης ήταν επίσης φλογερός εθνικιστής και είχε εμφυσήσει στα παιδιά του αντίστοιχα ιδανικά. Ο Μελάς και η Δραγούμη παντρεύτηκαν τον Οκτώβριο του 1892 και απέκτησαν δύο παιδιά: Τον Μιχάλη (χαϊδευτικά Μίκης) το 1895 και τη Ζωή (χαϊδευτικά Ζέζα) το 1897.

O Μελάς ήταν από τους πρώτους που στελέχωσαν το «Μακεδονικό Κομιτάτο», που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1900 με στόχο τη διάσωση του Ελληνισμού της Μακεδονίας από τον βουλγαρικό επεκτατισμό. Το 1904 μαζί με τους αξιωματικούς Α. Κοντούλη, Α. Παπούλα και Γ. Κολοκοτρώνη, επιχειρούν να εισέλθουν στην Μακεδονία προς επιτόπια μελέτη της κατάστασης. Ωστόσο το εγχείρημα αποτυγχάνει και επιστρέφουν στην Αθήνα. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, μετά από κατάλληλη προετοιμασία, θα καταφέρει τελικά να περάσει τα σύνορα στη Μελούνα, ως ζωέμπορος με το όνομα «Πέτρος Δέδες». Για περίπου 20 μέρες θα επισκεφθεί χωριά της Μακεδονίας, ενώ στην Θεσσαλονίκη συναντιέται κρυφά με τον Έλληνα πρόξενο Λάμπρο Κορομηλά, όπου ανταλλάσσουν σκέψεις για ανάληψη επιχειρήσεων. Με την επιστροφή του στην Αθήνα, ενημερώνει την ελληνική κυβέρνηση για την κατάσταση στην Μακεδονία και προτείνει δράση κατά των κομιτατζήδων.

Ο ίδιος θα αναλάβει τελικά την αρχηγία του Μακεδονικού αγώνα ενάντια στους Βούλγαρους με την εντολή να ασκεί καθήκοντα αρχηγού και τη νύχτα της 27ης με 28ης Αυγούστου με το επιχειρησιακό όνομα Καπετάν Μίκης Ζέζας, και με ένοπλο σώμα 35 ανδρών που το αποτελούσαν Μακεδόνες, Μανιάτες και Κρητικοί, πέρασαν τα ελληνοοθωμανικά σύνορα και εισήλθαν στα εδάφη της Μακεδονίας, κοντά στη σημερινή Άρνισσα.

Έχοντας να αντιμετωπίσει από πολύ νωρίς το κυνηγητό του οθωμανικού στρατού Οθωμανών, μια και η παρουσία του στην Μακεδονία προδόθηκε, το σώμα του Παύλου Μελά περιπλανήθηκε στην περιοχή της Σαμαρίνας κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η πρώτη «επιχείρηση» θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου στο χωριό Σρέμπερνο, όπου ο Μελάς συνέλαβε δύο φιλοβούλγαρους που τους έπεισε να επιστρέψουν στο Πατριαρχείο και να αποκηρύξουν την εξαρχία. Ακολούθησαν και άλλες μικρές «επιχειρήσεις» με στόχο να ανυψωθεί το ηθικό των Ελλήνων κατοίκων, που είχαν να αντιμετωπίσουν την βουλγαρική πλημμυρίδα και απειλή.

Στις 12 Οκτωβρίου, ύστερα από αποτυχημένη επιδρομή στο Νερέτ, ο Μελάς και η ομάδα του κατευθύνθηκαν στα Στάτιστα (σημερινός Μελάς). Ο ντόπιος συνεργάτης του Μελά Ντίνας Στεργίου μοίρασε τους άνδρες της ομάδας σε πέντε σπίτια. Στο χωριό όμως υπήρχε οργανωμένος βουλγαρικός πυρήνας, μέλος του οποίου ειδοποίησε τον οθωμανικό στρατό για την παρουσία του ελληνικού σώματος. Έτσι, στις 13 Οκτωβρίου το χωριό περικυκλώθηκε από οθωμανικό απόσπασμα 150 ανδρών και ξεκίνησαν αψιμαχίες. Το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας θα έβρισκε τον Μελά νεκρό υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Σύμφωνα με μια αφήγηση των συμβάντων που διαδόθηκε από τις εφημερίδες της εποχής πέθανε στα χέρια του φίλου του, Γεώργιου Στρατινάκη και η τελευταία του φράση πριν ξεψυχήσει ήταν «Βούλγαρος να μη μείνει».

Γύρω από το σώμα του νεκρού Παύλου Μελά εκτυλίχθηκε μια διπλωματική επιχείρηση για την παραλαβή και ενταφιασμό του. Οι Έλληνες δεν ήθελαν να γίνει γνωστή στους Οθωμανούς η ταυτότητα και το στρατιωτικό αξίωμα του νεκρού, διότι αυτό θα δημιουργούσε διπλωματική κρίση. Αρχικά ο νεκρός θάφτηκε από τους χωρικούς έξω από τη Στάτιστα ενώ οι Οθωμανοί δεν γνώριζαν την ταυτότητά του. Αργότερα ο Ντίνας απεσταλμένος της ελληνικής πλευράς επιχείρησε να ξεθάψει και να μεταφέρει αλλού τον νεκρό. Στο μεταξύ όμως ο θάνατος του Μελά είχε μαθευτεί στην Αθήνα και η εκεί Οθωμανική πρεσβεία ειδοποίησε τις αρχές της Θεσσαλονίκης να βρουν το πτώμα ώστε να το χρησιμοποιήσουν σαν απόδειξη της Ελληνικής επέμβασης σε οθωμανική επικράτεια. Έτσι, ενώ ο Ντίνας έκανε την εκταφή εμφανίστηκε οθωμανικός στρατός. Τότε έκοψε βιαστικά το κεφάλι του νεκρού και έφυγε. Το κεφάλι τάφηκε μπροστά στην Ωραία Πύλη του Ναού της Αγίας Παρασκευής στο χωριό Πισοδέρι ενώ οι Οθωμανοί πήραν το ακέφαλο σώμα και το πήγαν στην Καστοριά για αναγνώριση. Ο Γερμανός Καραβαγγέλης, που γνώριζε τα πάντα, κινητοποίησε τη νεολαία της Καστοριάς που περικύκλωσε το Διοικητήριο και απαιτούσε να τους δοθεί το σώμα «κάποιου Ζέζα» που ήταν Έλληνας. Ο Μητροπολίτης, προειδοποιώντας ότι μπορεί να συμβούν ταραχές που θα έβλαπταν την ειρηνική συμβίωση Τούρκων και Ελλήνων κατάφερε να του δοθεί το σώμα το οποίο και τάφηκε στο παρεκκλήσιο των Ταξιαρχών κοντά στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Καστοριάς.

Ο θάνατος του Μελά, γόνου μιας από τις σημαντικότερες ελληνικές οικογένειες, πήρε μεγάλη δημοσιότητα και συγκλόνισε την κοινή γνώμη της εποχής. Υπό την πίεση των γεγονότων η ελληνική κυβέρνηση ωθήθηκε να συμμετάσχει πιο ενεργά στον μακεδονικό αγώνα ενώ αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των εθελοντών.
Ο Παύλος Μελάς χάρη στη στάση του και την εκτεταμένη δημοσιότητα που απέκτησε ο θάνατος του αποτέλεσε υπόδειγμα γενναιότητας και αυταπάρνησης για την απελευθέρωση της πατρίδας στην ελληνική ιστορία. (πληροφορίες από ελληνική Wikipedia).


Ειδήσεις σήμερα:

Υπουργείο Τουρισμού: Σε λειτουργία τετραψήφιος αριθμός για θέματα που αφορούν τον τουρισμό

Kόντρα Κεραμέως - Φίλη για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Κορωνοϊός - Βρετανία: Κλινικά σταθερός ο Μπόρις Τζόνσον - Ανταποκρίνεται στη θεραπεία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Bee

Επιτέλους, ελπίζω να υπάρχει και συνέχεια...

Α ρε Κουλη.....εθνικισταρά!

Αφου καταργησες την Συμφωνια των Πρεσπων αναστηλωνεις και το σπιτι του Μελα.

Ο.Ε

Την ...ριζική ανακαίνιση τής ρημαγμένης από τα χρόνια κατοικίας τού Μακεδονομάχου και ήρωα Παύλου Μελά, μας την είχε υποσχεθεί ο κ. τσίπρας μετά από θερμή παράκληση τού κολλητού φίλου του και Θεσσαλονικιού κ. Καρανίκα, υπεύθυνο, τότε, για θέματα Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Μέγαρο Μαξίμου. Αλλά οι εργασίες δεν προχώρησαν γιατί το χαμογελαστό παιδί, ο Αλέκσης μας, πείστηκε να την ακυρώσει από τον Υπουργό των Εξωτερικών και περισπούδαστου Πανεπιστημιακού Καθηγητή κ. Νίκο Κοτζιά, με το τρανταχτό επιχείρημα, ότι, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα θύμωναν πάρα πολύ οι οι γείτονες γυφτοσκοπιανοί και δεν θα υπογράφανε την συμφέρουσα για τον Ψείριζα Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Μητσοτάκης, ευτυχώς, δεν έβαλε Βέτο στις προθέσεις τού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να αποπερατώσει το έργο, που είναι και βαθιά επιθυμία όλων των Ελλήνων πατριωτών και ιδιαίτερα των Μακεδόνων. Μια καλή είδηση, λοιπόν, για όλους μας και φυσικά και για τον κ. Καρανίκα που είχε πρώτος την ιδέα και την πρόταση προς τον μέντορά του και κάποτε πρωθυπουργό τσίπρα. Αυτών που κάπως ξίνισαν τα μούτρα ήταν, όπως θα το ανέμενε ο κάθε Έλλην και Ελληνίς, ήταν τής ναζιάρας και ψηλομύτας Νοτοπούλου, για ένα φεγγάρι υπουργός Μακεδονίας και Θράκης (βλέπετε, με τον τσίπρα όλα είναι δυνατόν να συμβούν!!) κάποιον Γιαννούλη, υποψήφιο Περιφερειάρχη, που τον έπαιρναν οι Μακεδόνες με τα γιαούρτια όπου εμφανιζόταν στις προεκλογικές του μετακινήσεις, τής Βασιλόφρονης εθνικίστριας(!!) Κουντουρά, που τα τριάντα Αργύρια τού Ιούδα έγιναν γι' αυτήν μια καλοπληρωμένη αργομισθία πέντε ετών στην Ευρώπη. Επίσης κάποιου Σταύρου Θεοδωράκη, τού δημοσιογράφου με το σακίδιο στον ώμο, για μισό φεγγάρι λαλίστατος αρχηγός τού Ποταμιού, που όμως παραφούσκωσε απότομα και τον πήρε τον σήκωσε και τον πήγε, μαζί με άλλα όμοια και παρόμοια μπάζα, στα βαθιά κι αλμυρά νερά τής μακεδονίτικης θάλασσας. Ακόμα τον ψάχνουν κάποιοι τον φουκαρά, αλλά τη ζημιά για την πατρίδα και τη Μακεδονία πρόλαβε -ο προδότης- και την έκανε...

Μπράβο

Ομορφη είδηση

XT13

Επιτέλους.δόξα καί τιμή στον μεγάλο Παύλο Μελά

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης