Κορωνοϊός: Στο ΣτΕ για τις λαϊκές η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών

laiki-coro

Η Πανελληνία Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων και Πωλητών Λαϊκών Αγορών ζητεί την αναστολή της ΚΥΑ μέσω της οποίας μπήκαν φρένα στη λειτουργία των λαϊκών

Ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία να ανασταλεί και να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση με οποία απαγορεύθηκε η λειτουργία των λαϊκών αγορών, ζητεί η Πανελληνία Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων και Πωλητών Λαϊκών Αγορών, κ.λπ. από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία στρέφεται κατά της υπ΄ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.20040/22.3.2020 απόφασης των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη με την οποία απαγορεύθηκε η λειτουργία των λαϊκών αγορών ως προς εκείνους που απαιτείται μετακίνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια σε όλη επικράτεια από 23.3 έως 25.4.2020, όπως και η σχετική εγκύκλιος που εκδόθηκε εν συνεχεία.

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι με την επίμαχη προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση απαγορεύεται μεν η λειτουργία των λαϊκών αγορών, εφόσον απαιτείται η μετακίνηση των παραγωγών και των αγροτικών προϊόντων, από περιφέρεια σε περιφέρεια, ενώ την ίδια στιγμή επιτρέπεται για τους ίδιους παραγωγούς, να τροφοδοτούν την κεντρική αγορά των Αθηνών με τα προϊόντα τους, χωρίς να διακινδυνεύεται η υγεία των πολιτών.

Επίσης, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι η επίμαχη απαγόρευση θα επιφέρει αύξηση στην τιμή των αγροτικών προσόντων που διατίθενται στις λαϊκές αγορές και επισημαίνει ότι θα σταματήσει να υπάρχει επάρκεια αγροτικών προϊόντων.

Παράλληλα, αναφέρει η συνδικαλιστική οργάνωση ότι η απαγόρευση αυτή παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ελεύθερης ανταγωνιστικότητας, της ισότητα και της αναλογικότητας, όπως παραβιάζει και το δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και της συμμετοχής στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.

Ακόμη, σύμφωνα με την Ομοσπονδία η απαγόρευση παραβιάζει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των λαϊκών αγορών, ενώ η σχετική εγκύκλιος είναι παράνομη και ανυπόστατη, καθώς δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τόσο η αίτηση αναστολής όσο και η αίτηση ακύρωσης εισήχθησαν στο Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Θερμομετρήσεις σε πωλητές στις λαϊκές αγορές από γιατρούς

Παπαθανάσης: «Σπάνε στα δύο» οι λαϊκές αγορές λόγω κορωνοϊού

Κορωνοϊός: Ανεστάλη η λειτουργία τριών λαϊκών αγορών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης