Οι Εισαγγελείς ζητούν ανάκληση της απόφασης για παράταση του δικαστικού έτους

dikastew12

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος υποστηρίζει ότι  «η μείωση του χρόνου των δικαστικών διακοπών θα συμβάλλει στην περαιτέρω καθυστέρηση της έκδοσης αποφάσεων»

Επιστολή απέστειλε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) στον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, με την οποία αντιτίθεται παράταση του δικαστικού έτους, υποστηρίζοντας ότι «η μείωση του χρόνου των δικαστικών διακοπών θα συμβάλλει στην περαιτέρω καθυστέρηση της έκδοσης αποφάσεων».

Παράλληλα, η ΕΕΕ καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης να αναθεωρήσει την απόφασή του για λήψη του μέτρου αυτού, το οποίο «μετά βεβαιότητος θα αποβεί ατελέσφορο».

Υπενθυμίζεται ότι για την παράταση του δικαστικού έτους έχουν αντιδράσει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και η ¨Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής της ΕΕΕ έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή όσα διέρρευσαν στον τύπο περί απόφασής σας για παράταση του δικαστικού έτους με μείωση του χρόνου των δικαστικών διακοπών, χωρίς μάλιστα να προηγηθεί κανένας διάλογος με τις δικαστικές ενώσεις,

η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζει και υπενθυμίζει τα εξής:

Παρά τη μερική αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων οι Εισαγγελείς συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους (εκτελούν κανονικά καθήκοντα εισαγγελέα ποινικής δίωξης, υπηρεσίας, εκτέλεσης αποφάσεων, ερευνών, κ.α., επεξεργάζονται μηνύσεις και δικογραφίες) ενώ παράλληλα εκδικάζουν υποθέσεις αυτοφώρων και κατεπείγοντος χαρακτήρα, εκτελούν δε τα παραπάνω, υπό τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να έχουν ληφθεί, παρά τις επίμονες επισημάνσεις μας, τα προσήκοντα προληπτικά μέτρα για την υγειονομική προστασία τους(απολυμάνσεις κτιρίων, χορήγηση κατάλληλων υλικών π.χ. μάσκες, αντισηπτικά).

Είναι γνωστό σε όλους, ότι οι δικαστικές διακοπές υπήρξαν πάντοτε μόνον κατ’ όνομα διακοπές, διότι κατά την διάρκεια του θέρους, μειώνεται από τους δικαστές και εισαγγελείς η καθ’ όλο το έτος αναγκαστικά συσσωρευμένη εκκρεμότητα, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στον φόρτο εργασίας, εξαιτίας των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές, ελλείψεις τις οποίες διαρκώς και αρμοδίως επισημαίνουμε.

Περαιτέρω και από πρακτική άποψη, η τυχόν μείωση του χρόνου των δικαστικών διακοπών, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν θα εισφέρει στην εκδίκαση περισσότερων υποθέσεων και την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης , αφού κατά το νόμο (ΚΟΔΚΔΛ και ΚΠΔ) δεν υπάρχει χρόνος για να οριστούν δικάσιμοι (απαιτείται ορισμός δικασίμων, προσδιορισμός υποθέσεων, επίδοση κλήσεων κλπ), πέραν αυτών που πάντοτε οι ολομέλειες των δικαστηρίων ορίζουν κατά τη διάρκεια τους.

Είναι βέβαιο, ότι η μείωση του χρόνου των δικαστικών διακοπών θα συμβάλλει στην περαιτέρω καθυστέρηση της έκδοσης αποφάσεων, ενώ οι περισσότερες των υποθέσεων, που τυχόν εισαχθούν ασκόπως στα ήδη βεβαρημένα πινάκια εν μέσω θέρους, πιθανότατα θα αναβληθούν, επιβαρύνοντας περαιτέρω την οικονομία της δίκης, τους πολίτες και τους διαδίκους.

Κ. Υπουργέ, κατανοούμε απόλυτα τις δυσκολίες που έχει επιφέρει η πρωτόγνωρη πανδημία, που έχει κλονίσει τις κοινωνίες ανά τον κόσμο σε κάθε επίπεδο.

Ενόψει όμως των παραπάνω, σας καλούμε να αναθεωρήσετε την απόφαση για λήψη του μέτρου αυτού, το οποίο μετά βεβαιότητος θα αποβεί ατελέσφορο και να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την προσήκουσα και άμεση οικονομική ενίσχυση των συλλειτουργών της δικαιοσύνης δικηγόρων, δίχως όμως να περιλάβετε σε αυτές πρόχειρες, αποσπασματικές και αναποτελεσματικές λύσεις, που ουδένα σκοπό επιτελούν πλην του να καθηλώσουν περαιτέρω το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης».


Ειδήσεις σήμερα:

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Να εξαιρεθούν οι δικαστές ζητά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Κορωνοϊός: Παρατείνεται η αναστολή στη λειτουργία των δικαστηρίων έως 10 Απριλίου

Κορωνοϊός: Τρεις δικαστές ζητούν να ληφθούν μέτρα στα δικαστήρια
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (51)

Δικαστής ντρεντ

Η πλέμπα βγάζει τη χολή της στα πληκτρολόγια... Σηκώθηκαν τα ποδάρια να βαρέσουν το κεφάλι!

Αθανάσιος

Από τη πρώτη στιγμή λέγαμε οι δικηγόροι ότι παράταση δικαστικού έτους είναι ανέφικτη, λόγω προθεσμιών, αδειών δικαστών και υπαλλήλων και υψηλών θερμοκρασιών. Άρα σε αυτό έχουν δίκιο οι δικαστές. Επίσης δικαίως είναι υψηλά αμειβόμενοι. Είναι αστείο να συγκρίνονται οι αποδοχές τους με αυτές των υπαλλήλων. Εκεί που έχουν άδικο είναι ότι θα έπρεπε να δεχθούν αναλογικές περικοπές όμοιες με των υπολοίπων και όχι να τις ακυρώσουν δικαστικά και να ζητάνε αναδρομικά. Αναγνωρίζω ότι πολλοί δικαστές είναι εργατικοί και διαβασμένοι, αλλά και πολλοί καθυστερούν να βγάλουν αποφάσεις ή τις βγάζουν στο πόδι. Ας κάνουν αυτοκριτική και αυτοκάθαρση επειδή ο μέσος όρος της αποτελεσματικότητας τους δεν είναι αυτός που θα έπρεπε. Πολύ φιλικά όλα αυτά από έναν μέσο δικηγόρο.

Not me

Διαβάζοντας τα σχόλια και κρίνοντας από το περιεχόμενο ΟΛΩΝ, καταλαβαίνει κανείς ότι ο Έλληνας πλέον ΔΕΝ μασάει συριζοχορτο, διαβάζοντας και την ανακοίνωση τους, καταλήγουμε στο οφθαλμοφανές συμπέρασμα ότι οι αξιότιμοι κ.κ. δικαστές περί άλλων τυρβάζουν. Υπόψη τίποτα μα τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο μετά την κρίση του κορονοιού, εάν και όταν υποχωρήσει καπως. Λοιπόν κ.κ. δικαστές, όχι όπως τα ξέρατε αλλά όπως θα τα βρίσκεται από εδώ και πέρα.

Λαϊκός μάγκας

«Βρίσκετ-ε», β´ πληθυντικό. Π.χ. Εσείς βρίσκετε. «Βρίσκετ-αι», γ´ ενικό. Π.χ. Αυτός/-ή/-ό βρίσκεται (λχ στην κοσμάρα του, όπως καλή ώρα εσύ). Καλό είναι να μην έχεις άποψη αν δεν τελείωσες την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Μάλιστα

Εντάξει σωστά τους βρίζετε όλοι. Δεν ήταν ποτέ και οι καλύτεροι δικηγόροι πριν γίνουν δικαστές και εισαγγελείς. Όμως εδώ έχουν δίκιο. Η γραφειοκρατία που τους περιβάλλει και ο αγκυλωμένος και παρωχημένος τρόπος που λειτουργεί η διοίκηση τους και οι ίδιοι κατ´ επέκταση δεν αφήνει κανένα περιθώριο για καμία αλλαγή του προγράμματος τους και αν γίνει δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους πολίτες. Ενδεικτικά στην Εισαγγελία Αθηνών ακόμα κατατίθενται οι μηνύσεις όπως το 1900 αυτοπροσώπως ή από δικηγόρο, παραλαμβάνει ο χοντρούλης, που σαλιώνει τα καρτελάκια, στα οποία γράφει τον αριθμό της μήνυσης και για έκθεση κατάθεσης πατάς μία τετράγωνη σφραγίδα το μέγεθος 1/4 μίας σελίδας χαρτί (!) βουτηγμένη στο ταμπόν από μελάνι 😳. Φεύγεις με μπλέ όλα τα δάκτυλά σου σαν Στρουμφ λολ. Α! Μην ξεχάσω τα χαρτόσημα που αγοράζεις από το παμβρώμικο υπόγειο της Ευελπίδων, για να σαλιώσεις και να κολλήσεις στην μήνυση και στην αίτηση στον Εισαγγελέα. Τι να σου κάνει η παράταση σε τέτοιο περιβάλλον? Θα σου κοστίσει 1000 να δουλέψουν και θα κερδίσεις 5 σαν κράτος.

Ευδιάκριτος δικαστής, ελληνικής κοπής.

Για έναν μήνα λύνεται όλο αυτό το "σκηνικό". ΓΙΑ ΈΝΑΝ ΜΉΝΑ. Όμως, ακούμε μόνο - "δώστε μας το 25% των αποδοχων μας - αφορολόγητα". ΆΚΟΥ θρασύδειλοι !!

Δικαστικός

Σωστά μας υβρίζουν, συνάδελφε (εν ευρεία εννοία); Προσέξτε, διότι μέχρι χθες οι παεζάνοι ύβριζαν εσάς για το επίδομα που διεκδικείτε και εκδηλώσατε και πρόθεση να το διεκδικήσετε δικαστικώς αν τελικώς δεν σας καταβληθεί. Αλλά υποψιάζομαι ότι εσείς προσωπικά δεν το χρειάζεστε, αφού είστε από τους πλέον επιτυχημένους δικηγόρους, όπως αφήνετε μέσω των σχολίων σας να εννοηθεί. Χαχα.. Υ.Γ: Να μην τα βάζετε με τους αγχιστείς σας, διότι θα πέσετε στην ανάγκη τους και δεν είναι σωστό να αφοδεύετε εκεί που τρώτε.

Τεο

Σιγά μη σας πληρώνουμε κοπριτες να κάνετε διακοπές!

Εισαγγελέας

Θα πληρώνεις θες δεν θες, γιατί ΕΓΩ είμαι η εξουσία. Η δική σου γνώμη δεν ρωτήθηκε ούτε θα ρωτηθεί.

Οι τεμπελχαναδες της χωρας

Γι'αυτο βγαλτε αποφασεις τωρα που καθεστε και πληρωνεστε για να ειστε ετοιμοι για το καλοκαιρο

ΤΑΣΟΣ

Oι δικαστές μας δουλεύουν κανονικά... Κάνουν ότι θέλουν , δεν απονέμουν δικαιοσύνη και είναι στο απυρόβλητο... Μια απόφαση μιας σελίδας κάνουν 1 χρόνο ....

gg

θα πεσει φωτια να σας καψει,μονα ζυγα δικα σας,αναδρομικα, μεχρι πριν 2 χρονια εκλογες σωματειων, εκλογες διπλες αποζημιωσεις, εαν δεν σας αρεσει στα σπιτια σας

Δικολάβος

Όλο το καλοκαίρι ανοιχτά δικαστήρια. Έχω να συντηρήσω μία μεζονέτα μία βίλα στο νησί μία αχαίρευτη θυγατέρα και ένα ανεπρόκοπο υιό στο λονδίνο. Άσε τη γκόμενα - ασκούμενη που θέλει συνεχώς δώρα αλλιώς δε καθεται...

κομπλεξαρα

αραχτος δημοσιος υπαλληλος τεμπελακος σφραγιδοφορος να υποθεσω?

dias

Δεν υπάρχει ντροπή.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης