Σεισμός στην Πάργα: Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τους μετασεισμούς

Σεισμός στην Πάργα: Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τους μετασεισμούς

Ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας αναφέρει ότι ¨τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν μια φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου¨

xouliaras_grafima3
Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών για τη μετασεισική ακολουθία του σεισμου της Πάργας, Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας. Ο γνωστός σεισμολόγος ανήρτησε στη σελίδα του στο facebook δυο γραφήματα και έναν χάρτη του σεισμού και ανέφερε ότι η μετασεισμική ακολουθία παρουσιάζει φθίνουσα πορεία.
xouliaras_grafima2
grafima_xouliara1

Συγκεκριμένα έγραψε: «Η ανάλυση των σεισμολογικων δεδομένων του πρώτου 48ωρου από τα 5,6 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή της Πάργας που φαίνονται στα σχήματα, δείχνουν την μέχρι στιγμής φθίνουσα πορεία της ακολουθίας», σημείωσε ο κ. Χουλιάρας. Μέχρι και χθες είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 60 μετασεισμοί με το μεγαλύτερο να είναι της τάξης των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο κ. Χουλιάρας είχε αναφερθεί επίσης και στο επιστημονικό μοντέλο και εξήγησε ότι: «Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν μια φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου. Παρόλα αυτά, σε μετασεισμικές ακολουθίες που διαρκούν από μερικές εβδομάδες, μήνες και χρόνια αναλόγως, το στατιστικό μέγιστο αναμενόμενο μέγεθος του ισχυρού μετασεισμού είναι μια τάξη μεγέθους μικρότερη από τον κύριο σεισμό. Στην περίπτωση μας, ο κύριος σεισμός 5,6 Ρίχτερ έχει δυνατότητα για ένα μετασεισμό 4,6 Ρίχτερ. Αυτά λέει η επιστήμη και πρέπει οι κάτοικοι να εγκλιματιστούν με ψυχραιμία στο φαινόμενο το οποίο θα έχει μια φυσιολογική φθίνουσα πορεία, όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο σε κάποια περιοχή της Ελλάδας με μεγάλο σεισμό. Εμείς στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είμαστε σε 24 ώρη επιχειρισιακή λειτουργία στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση σας».

Διαβάστε επίσης:

Ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Πάργα - Ζημιές σε κτίρια στο Καναλάκι

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Πάργα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης