Κορωνοϊός: Aντιδράσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το κλείσιμο φοιτητικών εστιών

Κορωνοϊός: Aντιδράσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το κλείσιμο φοιτητικών εστιών

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση έγινε γνωστό το κλείσιμο φοιτητικών εστιών από τις 25 Μαρτίου λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό 

4573493
Αντιδρούν στην απόφαση να κλείσουν οι φοιτητικές εστίες σε όλη την Ελλάδα, εν μέσω κορωνοϊού, οι οικότροφοι των εστιών Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Ο Σύλλογος Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες.

«Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσει κρατική χρηματοδότηση, ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα σπίτια τους. Εκατοντάδες είναι οι εστιακοί που δεν μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους για διάφορους λόγους:  Δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης. Δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους λόγω οικογενειακής κατάστασης (ορφανοί από 2 γονείς κτλ). Οι οικογένειες τους ή οι ίδιοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Είναι είτε μετανάστες και οι χώρες τους έχουν κλείσει τα σύνορα λόγω της πανδημίας, είτε πρόσφυγες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση. Εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα τους ή της οικογένειας τους ή δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους (delivery, super market, βενζινάδικα κτλ). Πίσω από την ατομική ευθύνη κρύβεται η κρατική ευθύνη. Η κυβέρνηση και η πολιτική της μας αφήνει απροστάτευτους/ες για ακόμα μια φορά απέναντι σε αυτή τη κατάσταση. Το «μένουμε σπίτι» της κυβέρνησης αναγκάζει εμάς τους οικότροφους σε διασπορά σε διάφορα μέρη χωρίς να υπολογίζουν αν έχουμε που να πάμε. Δεν υπολογίζουν ότι θα μετακινηθούμε στην επαρχία μεταφέροντας παράλληλα και πιθανούς κινδύνους εξάπλωσης του ιού στις πόλεις μας, ενώ θα έπρεπε το κράτος να μας προστατέψει με απολυμάνσεις, αντισηπτικά, προσωπικό καθαριότητας», τονίζει μευαξύ άλλων.

Σε ανακοίνωσή τους οι οικότροφοι των φοιτητικών εστιών Θεσσαλονίκης επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι πολλοί από αυτούς «δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στις οικογένειες τους, είτε επειδή μένουν σε άλλη χώρα (πολλές από τις οποίες έχουν κλείσει τα σύνορά τους λόγω του SARS-CoV-2), είτε επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης, είτε λόγω οικογενειακής κατάστασης και το μόνο σπίτι που έχουν είναι στην εστία. Επιπλέον, πολλοί εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών τους».

Ωστόσο όπως ανέφερε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, «θα υπάρξει μέριμνα για τους φοιτητές στις δομές που το κράτος θα ορίσει».Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο πρύτανης «το κλείσιμο των εστιών λόγω πανδημίας είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες».

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Κλείνουν οι φοιτητικές εστίες με Κοινή Υπουργική Απόφαση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης