Κορωνοϊός - ΘΕΜΑ 104,6: Αυτά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε, λέει ο καθηγητής Θανάσης Τσακρής

Κορωνοϊός - ΘΕΜΑ 104,6: Αυτά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε, λέει ο καθηγητής Θανάσης Τσακρής

Όλο το παζλ των συμπτωμάτων, που φανερώνουν ότι κάποιος έχει νοσήσει από κορωνοϊό και άρα πρέπει να κάνει και τις ενδεικνυόμενες κινήσεις, περιέγραψε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Θανάσης Τσακρής, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104.6 και στην εκπομπή «Κορωνοϊός: εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν» (13.00-14.00 κάθε μεσημέρι)

tswak
Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, «σε αντίθεση με την γρίπη, που ξεκινάει με έντονα συμπτώματα, στον κορωνοϊό τις πρώτες ημέρες βλέπουμε χαμηλό πυρετό, λίγο καταβολή, μυαλγίες, ίσως πονοκέφαλο και αυτό ίσως κρατήσει πέντε, έξι μέρες. Αυτό που θέλει προσοχή είναι να μην δούμε επιδείνωση στα συμπτώματα, να μην αισθανόμαστε πολύ καλά, μην έχουμε δύσπνοια, συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού. Εκεί καλό είναι να απευθυνθούμε στον γιατρό μας».

Ο επιφανής καθηγητής Μικροβιολογίας σημείωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ακροατή, ότι «ο πονοκέφαλος δεν είναι το κλασικό σύμπτωμα, το βλέπουμε βέβαια σε πολλές λοιμώξεις του αναπνευστικού, αλλά δεν είναι το πρωτεύον σύμπτωμα. Κυρίως είναι όλα τα παραπάνω, αλλά και ο ξερός βήχας, αυτά είναι τα συμπτώματα».

Επισήμανε, δε, με έμφαση ότι, «εάν υπάρχουν συμπτώματα παραμένουμε στο σπίτι, κρατάμε τα μέτρα ελέγχου διασποράς της λοίμωξης και οπωσδήποτε συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας. Αυτός θα κρίνει στο συγκεκριμένο περιστατικό τι συμβαίνει».

Τόνισε ότι «όλοι πρέπει να μάθουμε να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε εν δυνάμει θετικοί στον ιό, είναι πολύ σημαντικό στη φάση αυτή για να περιορίσουμε τη διασπορά της λοίμωξης» και πρόσθεσε ότι «όσοι έρχονται από το εξωτερικό παραμένουν στο σπίτι και να θεωρηθεί κι αυτός δυνητικά ως φορέας του ιού». Για τις ευπαθείς ομάδες είπε ότι «πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό τους όλοι, πριν κάνουν οτιδήποτε».

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ακροατών, ο κ. Τσακρής είπε ότι «έχει κάποια χρησιμότητα η μάσκα, αλλά σε ανοιχτό χώρο, όταν είμαστε μόνοι μας δεν προσφέρει κάτι. Αν είμαστε σε επαγγελματικό χώρο, με άλλους τότε, έχει νόημα, μειώνουμε τις πιθανότητες».

Όσο για τους ελέγχους, τόνισε ότι «το τεστ είναι φωτογραφία της στιγμής, μπορεί να είναι αρνητικό αρχικά και μετά από δύο τρεις μέρες η εξέταση να μας δείξει θετικό αποτέλεσμα. Η δοκιμασία συστήνεται σε ανθρώπους, που έχουν συμπτώματα, σήμερα επικεντρώνουμε σε ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, σε ευπαθείς ομάδες και στο νοσηλευτικό προσωπικό».

Κλείσιμο
Αναφερόμενος στο να μεταδίδεται από αντικείμενο, ο κ. Τσακρής σημείωσε ότι «δεν πολλαπλασιάζεται στις επιφάνειες ο ιός, αλλά παραμένει εκεί και γι’ αυτό μιλάμε για απολύμανση και φυσικά όταν αγγίζουμε επιφάνειες πλένουμε τα χέρια μας».

Τέλος, χαρακτήρισε κρίσιμες τις επόμενες εβδομάδες, λέγοντας ότι θα πιεστεί και το σύστημα υγείας.


Διαβάστε επίσης:

Φάρμακα για τον κορωνοϊό: Τα ενθαρρυντικά νέα από τις έρευνες και το ελληνικό «οπλοστάσιο» κατά του ιού

Κορωνοϊός: Νέο μήνυμα Μητσοτάκη το απόγευμα - Θα αναφερθεί και στην ευνοϊκή απόφαση της ΕΚΤ για την Ελλάδα

Κορωνοϊός - Θεοδωρικάκος: Έκτακτα μέτρα για τους δημοσίους υπαλλήλους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης