Κορωνοϊός - Εκκλησία: Το παρασκήνιο που οδήγησε στα μισόλογα - Με το τετραγωνικό η ατομική προσευχή

Κορωνοϊός - Εκκλησία: Το παρασκήνιο που οδήγησε στα μισόλογα - Με το τετραγωνικό η ατομική προσευχή

Μητροπολίτες έφτασαν στο σημείο να επικαλεστούν την περίοδο της τουρκοκρατίας για να μην κλείσουν οι ναοί

iera-sinodos-sinedriasi
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται λόγω κορωνοϊού οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας και οι Ιεράρχες έχασαν την «χρυσή ευκαιρία» να κατανοήσουν και αν αποτυπώσουν σε απόφαση τις ανάγκες της κρίσιμης συγκυρίας.

Ο πρωθυπουργός λίγη μόλις ώρα μετά την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου τόνισε ότι «η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις. Εκκλησίες παραμένουν ανοιχτές μόνο για ατομική προσευχή». Με ανάρτησή του στο twitter oπρωθυπουργός γνωστοποίησε την πρόθεση της κυβέρνησης την οποία ξεκάθαρα είχε διατυπώσει από το διάγγελμά του την περασμένη Τετάρτη ενώ το ίδιο έκανε χθες ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ και λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος βρέθηκε στη σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου.

Χρειάστηκε και δεύτερη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για να μην καταλήξουν και πάλι στην ουσία σε ξεκάθαρες αποφάσεις με αποτέλεσμα να παρέμβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνοντας το μήνυμα «αφού δεν μπορείτε να το κάνετε εσείς θα το κάνω εγώ»

«Η Ιεραρχία αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων» έλεγαν εκκλησιαστικοί κύκλοι καθώς εντός της πολύωρης συζήτησης στην ΔΙΣ ακούστηκαν απόψεις από τρεις Μητροπολίτες της Αττικής που έφθαναν μέχρι την τουρκοκρατία και έλεγαν ότι ούτε τότε δεν έκλεισαν οι ναοί, υπερασπιζόμενοι την άποψη να μην κλείσουν οι ναοί. 

Στην ψύχραιμη εισήγηση Μητροπολίτη ο οποίος είπε «αδελφοί μου έτσι όπως είναι η κατάσταση το κράτος θα προχωρήσει στο κλείσιμο των ναών ας το κάνουμε εμείς να βάλουμε καλύτερα και κάποιους όρους» δεν πείστηκε η πλειονότητα. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συγκάλεσε διευρυμένη Συνόδο με Μητροπολίτες της Αττικής, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα με τον κορωνοϊό, σε σχέση με άλλους απομακρυσμένων περιοχών, αλλά και η εικόνα αυτών δεν ήταν ικανή να οδηγήσει σε συγκεκριμενοποίηση των αποφάσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση αποφάσισε να «κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει η ιεραρχία», να περιορίσει δηλαδή την παρουσία των πιστών στις θρησκευτικές τελετές. Στο Μαξίμου επικράτησε έντονη ενόχληση από την απόφαση της ΔΙΣ και οι ίδιες πηγές τονιζαν ότι αυτό στο οποίο κατέληξαν ήταν «Μη Απόφαση». Στην πραγματικότητα εξηγούσαν ότι οι ιεράρχες πέταξαν το μπαλάκι στην κυβέρνηση και ότι επιδόθηκαν σε ένα παιχνίδι με τις λέξεις χωρίς να υπολογίσουν ότι παίζουν με τις ζωές των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Συγκεκριμένα η απόφαση της Ιεράς Συνόδου ανέφερε πως «μέ αἴσθημα ποιμαντικῆς εὐθύνης λοιπόν ὑποδεικνύει τήν λιτή τέλεση τῆς Θείας Λειτουργίας ἀπό τήν ἐρχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι τοῦ Σαββάτου τοῦ Λαζάρου (11.4.2020), ἀπό 7:00 μέ 8:00 π.μ. ὡς καί κατά τήν ἑορτή τοῦ Εὐαγγελισμοῦ».

Κλείσιμο
Σε ό,τι αφορά στα πρακτικά για την ατομική προσευχή που είπε ο πρωθυπουργός, αναμένεται να θεσπιστεί αναλογία τετραγωνικών με πιστούς, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, ένας πιστός, δηλαδή ανά δέκα τ.μ. - ο ναός είναι 60 τ.μ. θα μπορούν 6 πιστοί- θα γίνονται απολυμάνσεις και ο ιερέας θα έχει την ευθύνη για όρους ασφαλείας των πιστών σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ με μέτρα ασφαλείας μεταξύ των πιστών και απολύμανση χεριών .

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι «αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας», με εξαίρεση α) τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και β) την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας). Η αναστολή ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Παιδείας το ζητούμενο είναι οι καθαρές λύσεις και όχι οι μεσοβέζικες καταστάσεις για αυτό και προχωράμε ένα βήμα παραπέρα με την δημόσια υγεία πάνω από όλα.

Η απόφαση για καμία λειτουργία ούτε τις Κυριακής, καθόλου γάμοι και βαφτίσια ούτε κατ' εξαίρεση ισχύει για όλα τα δόγματα και τις θρησκευτικές κοινότητες δηλαδή για τους παλαιοημερολογίτες, τους ινδουιστές, τους Ιεχωβάδες και τα τζαμιά.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Τέλος στα μισόλογα της Εκκλησίας έβαλε ο Μητσοτάκης

Κορωνοϊός - Εκκλησία: Αναβάλλονται οι καθημερινές Λειτουργίες, γάμοι και βαφτίσεις

Κορωνοϊός - Ιερά Σύνοδος: Παρακάλεσα να μη γίνουν οι εκκλησίες εστίες μετάδοσης του ιού, λέει ο Τσιόδρας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης