Χωρίς κόσμο και με μόνο 100 καλεσμένους, λόγω του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία και μεταδόθηκε σε ζωντανή μετάδοση από την ΕΡΤ.
Η φλόγα άναψε με φυσικό τρόπο μέσω του κοίλου κατόπτρου στα χέρια της πρωθιέρειας Ξανθής Γεωργίου.
Η πρώτη λαμπαδηδρόμος ήταν η Αννα Κορακάκη, η οποία στο μνημείο Πιερ Ντε Κουμπερντέν, παρέδωσε τη δάδα στη χρυσή Ολυμπιονίκη στο Μαραθώνιο το 2004 στην Αθήνα, Μιζούκι Νογκούτσι.
«Είμαστε ευγνώμονες στον ελληνικό λαό για το πολύτιμο δώρο των Ολυμπιακών Αγώνων στην ανθρωπότητα», δήλωσε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ και απευθυνόμενος στον Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο, εξέφρασε ευχαριστίες για την τελετή που όπως είπε «διοργανώθηκε και διεξάγεται σε δύσκολες συνθήκες» λόγω κορωνοϊού. Επισήμανε μάλιστα ότι είναι το μοναδικό πλέον γεγονός που φέρνει την ανθρωπότητα σε ειρηνική συνύπαρξη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ιαπωνία «με τη γνωστή ιαπωνική αξιοπιστία, ανθρωποκεντρική ανάπτυξη και τεχνολογία κάνει εξαιρετική προετοιμασία για το 2020».
Προηγήθηκε η τελετή απονομής του Χρυσού Μεταλλίου της Ολυμπιακής Αξίας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Tόμας Μπαχ.
H τελετή παράδοσηςτης Ολυμπιακής Φλόγας προγραμματίστηκε στις 19 Μαρτίου.
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε:
Κλείσιμο
Να ματαιωθούν τα γεύματα και οι δεξιώσεις της ΕΟΕ που είχαν προγραμματιστεί στην Αρχαία Ολυμπία το διάστημα της Τελετής Αφής.
Να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των διαπιστεύσεων και να δοθούν μόνο οι απολύτως αναγκαίες.
Να διεξαχθεί η πρόβα της Τελετής Αφής στις 11 Μαρτίου χωρίς την παρουσία θεατών.
Να γίνει σύσταση στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και στις τοπικές αρχές να μειωθούν οι δημόσιες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί.
Η Toyota εξελίσσεται εδώ και 6 δεκαετίες μαζί με την ελληνική αγορά και τις ανάγκες των οδηγών, διαμορφώνοντας παράλληλα τη δική της πρόταση για το μέλλον της βιώσιμης αυτοκίνησης.
Η πρώτη παρουσία της ΕΚΟ, μέλος του Ομίλου HELLENiQ ENERGY, στην κορυφαία διεθνή έκθεση superyachts στο Μονακό ενισχύει περαιτέρω τη θέση της ως κορυφαίος προμηθευτής καυσίμων για το Marine και το yachting στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Δύο αρχηγοί που σήκωσαν τα μεγαλύτερα τρόπαια με τις Εθνικές τους ομάδες, δύο εμβληματικές μορφές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και μία ξεχωριστή συνάντηση στη Θεσσαλονίκη.