Κορωνοϊός: Νέες ΜΕΘ και μέτρα κατά της διασποράς του ιού

Κορωνοϊός: Νέες ΜΕΘ και μέτρα κατά της διασποράς του ιού

Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός Υγείας - Τι προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο - Ανοίγουν και νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
coronavirus1-0
Τη δυναμική πορεία του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στην Ελλάδα παρακολουθούν επισταμένως οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές, εφαρμόζοντας όσα προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του νέου ιού και της νόσου COVID-19 που προκαλεί. Τα δεκάδες κρούσματα (σημειωτέον στη συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν ήπια συμπτωματολογία, ανάλογη με εκείνη μιας ίωσης) τα οποία έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο ενεργοποίησαν μια σειρά από μέτρα στις περιοχές αυτές, όπως η αναστολή των μαζικών συναθροίσεων και της λειτουργίας των σχολείων προκειμένου να αναχαιτιστεί ο κορωνοϊός.

Τα άμεσα αντανακλαστικά της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη Δημόσια Υγεία, όπως αποτυπώθηκαν με δέσμη μέτρων στις συγκεκριμένες περιοχές, αποτελούν ουσιαστικά μια πρόβα τζενεράλε για τα μέτρα που θα ξεδιπλωθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας εφόσον καταγραφεί ευρεία διασπορά του κορωνοϊού.

Παρότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για διασπορά στην κοινότητα και για μετάδοση της νόσου από μη γνωστή πηγή, γεγονός που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό» όπως τόνισε την περασμένη Παρασκευή ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα και επιδεικνύουν, κυρίως, «ψυχραιμία, που είναι ο καλύτερος σύμβουλος», υπογράμμισε ο ειδικός. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα καθ’ υπερβολή, όπως τα χαρακτήρισε, μέτρα που ελήφθησαν έχουν στόχο να καθυστερήσουν τη γρήγορη διασπορά της νόσου στους κατοίκους, αλλά δεν μπορούν να την αποτρέψουν.

Οι τελευταίες δέκα ημέρες της κυκλοφορίας του κορωνοϊού (και) στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες 85 χώρες, εκ των οποίων οι 27 είναι στην Ευρώπη, επιβεβαιώνουν αυτό που από τον περασμένο Ιανουάριο ανέφεραν οι επιστήμονες, ότι ο ιός θα εξαπλωθεί εκτός της Κίνας και πως αυτό που προέχει είναι αφενός να αποκωδικοποιηθεί και να μην παραμείνει «άγνωστος Χ» για τους ειδικούς και αφετέρου να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα για την αναχαίτισή του.

Οπως είπε χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα ο κ. Τσιόδρας, «η ανθρωπότητα θα περάσει σε μια φάση που θα αποδεχτεί το γεγονός ότι ο ιός αυτός θα κυκλοφορεί. Θα τηρεί τα μέτρα υγιεινής, θα προστατεύει τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους ασθενείς και θα ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών».
Η συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο ανάμεσα σε επιστημονικές ομάδες όσο και ανάμεσα σε φορείς δημόσιας υγείας είναι πρωτοφανείς, όπως και τα επιστημονικά δεδομένα που συλλέγονται και αξιοποιούνται - ιδίως αν αναλογιστεί κάποιος ότι πριν από δύο μήνες οι επιστήμονες δεν γνώριζαν την ύπαρξη του ιού που πλέον έχει αφήσει αποτύπωμα στο μεγαλύτερο τμήμα του παγκόσμιου χάρτη.

Τα αρνητικά του νέου ιού

Κλείσιμο
Γνωρίζουμε πλέον πως ο ιός έχει υψηλή μεταδοτικότητα (ενδεικτικά στη γρίπη ένας ασθενής κολλάει άλλον έναν, ενώ στη νόσο COVID-19 ένας ασθενής μεταδίδει σε άλλα δύο άτομα), αλλά και ότι η νόσος πλήττει με μεγαλύτερη σφοδρότητα τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από σοβαρά καρδιαγγειακά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα. Μελέτη από την Ιταλία επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι πλήττονται οι ευπαθείς ομάδες: η μέση ηλικία αυτών που νόσησαν από τον κορωνοϊό στη γειτονική χώρα ανέρχεται στα 61 έτη, ενώ η μέση ηλικία των θυμάτων είναι τα 81 χρόνια. Επιπλέον, δύο στους τρεις από τους πρώτους 107 ανθρώπους που κατέληξαν είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Ακόμη, ο νέος ιός προσβάλλει πολύ λιγότερο τα παιδιά και σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Επίσης, γίνεται όλο και πιο ευκρινής η συμπτωματολογία της νόσου COVID-19 (πυρετός, ξηρός βήχας, κόπωση, δύσπνοια, πονόλαιμος), ενώ διαπιστώθηκε ότι οι 8 στους 10 ασθενείς εμφανίζουν ήπια συμπτώματα. Από το 20% των ασθενών με σοβαρή νόσο ποσοστό περίπου 1% χρειάζεται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η θνητότητα εκτιμάται περίπου στο 2%. Καθώς οι ειδικοί θεωρούν βέβαιο ότι τα κρούσματα στη χώρα μας θα αυξηθούν σημαντικά το επόμενο διάστημα, παρακολουθώντας και την επέλαση του κορωνοϊού στην Ευρώπη, υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, δηλαδή ηλικιωμένοι και με χρόνια νοσήματα, να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας. Γι’ αυτές τις ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού τα μέτρα υγιεινής αλλά και αυτοπεριορισμού αποκτούν πραγματικά άλλη σημασία, καθώς γίνονται το πιο ισχυρό όπλο τους. «Τα ταξιδιωτικά μέτρα έχουν πολύ μικρή σημασία όταν αφορούν, π.χ., στις σχολικές εκδρομές και τους μαθητές. Οταν όμως αφορούν σε ανθρώπους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να προστατεύουν οι ίδιοι περισσότερο την υγεία τους, να είναι λιγότερο εκτεθειμένοι αυτή την εποχή», λέει ο κ. Τσιόδρας.

Μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος υγείας

Η λήψη μέτρων επίσης υλοποιήθηκε με ταχύτατο ρυθμό στις περισσότερες χώρες, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Στόχος κοινός στην Ευρώπη είναι πλέον να επιβραδυνθεί η μετάδοση και η διασπορά της νόσου στον χρόνο, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στα συστήματα υγείας και τυχόν κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Είναι προφανώς διαφορετικό να αντιμετωπιστεί ένας αυξημένος αριθμός ασθενών μέσα σε δύο μήνες και διαφορετικό μέσα σε τέσσερις ή περισσότερους μήνες στο σύστημα υγείας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες στη χώρα μας προετοιμάζονται όπως ορίζει το επιχειρησιακό σχέδιο και ανάλογα με τη φάση της διασποράς του ιού. Για παράδειγμα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, που αποτελεί και Κέντρο Αναφοράς για τον κορωνοϊό για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, υλοποιούνται μια σειρά από παρεμβάσεις υγειονομικού και επιστημονικού χαρακτήρα, παράλληλα με τα μέτρα αναστολής μαζικών συναθροίσεων. Ειδικότερα, δύο κλινικές, η Οφθαλμολογική και η ΩΡΛ, νοσηλεύουν πλέον μόνο ασθενείς με νόσο COVID-19, με μέτρα αυξημένης φροντίδας - μέχρι και την περασμένη Παρασκευή νοσηλεύονταν 10 ασθενείς με ήπια συμπτώματα. Σε δεκάδες ανθρώπους έχει υποδειχθεί να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό και να παρακολουθούν την υγεία τους. Ιατρική βοήθεια πρέπει να αναζητούν οι άνθρωποι που έχουν τα σοβαρά συμπτώματα της νόσου.

Αναπτύσσονται 4 κλίνες ΜΕΘ στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης. Για να καλυφθούν τα κενά των δεκάδων επαγγελματιών υγείας που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό έχουν γίνει μετακινήσεις προσωπικού από άλλες δομές της περιοχής. Από αύριο το νοσοκομείο αναστέλλει τα τακτικά χειρουργεία καθώς και τα απογευματινά ιατρεία και μπαίνει σε λειτουργία Κέντρο Ιχνηλάτησης του ιού. Η εργαστηριακή ανίχνευση του ιού το επόμενο διάστημα θα γίνεται μόνο στα σοβαρά περιστατικά, όπως συμβαίνει και με την εποχική γρίπη.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει καταρτιστεί, στις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Αττικής έχουν οριστεί, εκτός από τα τέσσερα νοσοκομεία αναφοράς, δύο μονάδες υγείας όπου θα νοσηλευτούν αποκλειστικά ασθενείς με νόσο COVID-19 στην περίπτωση που αυτό χρειαστεί, δηλαδή σε συνθήκες μεγάλης διασποράς - πρόκειται για τα νοσοκομεία «Παμμακάριστος» και «Αγία Βαρβάρα». Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία των προσλήψεων από την πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας ώστε να αναπτυχθούν νέες κλίνες ΜΕΘ. Ειδική επιτροπή υπό τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, τον κ. Παναγιώτη Γαργαλιάνο, έχει αποφασίσει ποια θεραπευτικά σχήματα θα χορηγούνται στους ασθενείς που νοσούν σοβαρά και έχει εξασφαλιστεί το απόθεμα αυτών των σκευασμάτων.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΙΑΣΠΟΡΑ
Σε 85 χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, χτύπησε ο κορωνοϊός

ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ενας ασθενής με COVID-19 μεταδίδει τον ιό σε άλλα δύο άτομα, ενώ στη γρίπη ένας ασθενής κολλάει άλλον έναν

ΠΟΙΟΙ ΝΟΣΟΥΝ
Στα 61 έτη ανέρχεται η μέση ηλικία αυτών που νόσησαν από τον κορωνοϊό στην Ιταλία

ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ
Η μέση ηλικία των θυμάτων στην Ιταλία είναι τα 81 έτη

ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ
Η θνητότητα εκτιμάται περίπου στο 2%

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ
Η νόσος πλήττει με μεγαλύτερη σφοδρότητα τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από σοβαρά καρδιαγγειακά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Ο νέος ιός προσβάλλει πολύ λιγότερο τα παιδιά και σε πολύ χαμηλά ποσοστά

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η συμπτωματολογία της νόσου COVID-19 είναι πυρετός, ξηρός βήχας, κόπωση, δύσπνοια, πονόλαιμος

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Η ανθρωπότητα θα περάσει σε μια φάση που θα αποδεχτεί το γεγονός ότι ο ιός αυτός θα κυκλοφορεί. Θα τηρεί τα μέτρα υγιεινής, θα προστατεύει τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους ασθενείς και θα ακολουθεί τις οδηγίες. των ειδικών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης