Κορωνοϊός - Ακύρωση καρναβαλιών: Στα δέκα εκατ. ευρώ η ζημιά στο Ρέθυμνο, λέει ο δήμαρχος

Κορωνοϊός - Ακύρωση καρναβαλιών: Στα δέκα εκατ. ευρώ η ζημιά στο Ρέθυμνο, λέει ο δήμαρχος

Τι λένε οι 5 δήμαρχοι της Κρήτης με τα μεγαλύτερα καρναβάλια μετά την κυβερνητική απόφαση για την ακύρωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων της χώρας

5041791
Σε… αναβρασμό βρίσκεται και η Κρήτη εξαιτίας της απόφασης για την ακύρωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων της χώρας μετά τα τρία κρούσματα που βρέθηκαν θετικά σε κορωνοϊό.

Για ζημιά εκατομμυρίων κάνει λόγο, μιλώντας στο cretapost, ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης σε περίπτωση που αυτή η υπουργική απόφαση γίνει πράξη.

Ο ίδιος περιμένει να δει γραπτώς την κοινή υπουργική απόφαση αν και όπως τονίζει η… ζημιά έχει ήδη γίνει.

«Περιμένουμε να βγάλει ο υπουργός την ΚΥΑ, να δούμε ακριβώς τι ορίζει η απαγόρευση. Προφανώς όμως η ζημιά έχει γίνει και δε νομίζω να μπορεί να αποκατασταθεί με νεότερες αποφάσεις. Εδώ στο Ρέθυμνο ο κόσμος είναι μουδιασμένος. Η πόλη περιμένει να φιλοξενήσει ανθρώπους και τελικά δεν ξέρουμε πόσοι και αν θα έρθουν», επεσήμανε σχετικά ο κ. Μαρινάκης υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το κόστος της ζημιάς σε περίπτωση που δεν γίνει το καρναβάλι του Ρεθύμνου ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

«Μιλάμε για τεράστια ζημιά. Οι άνθρωποι είχαν προετοιμαστεί, τα ξενοδοχεία έχουν ανοίξει, έχει γίνει εφοδιασμός προϊόντων τα οποία δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και δεν ξέρω τι θα γίνουν. Η ζημιά ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Εγώ προσωπικά, εκτός από τους επιχειρηματίες, σκέφτομαι και τους καρναβαλιστές που έχουν θυσιάσει απέραντο χρόνο και χρήμα», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Ρεθύμνου τόνισε πως η συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου δεν είναι συνετή, ούτε αποτελεσματική.

Κλείσιμο
«Προσωπικά δεν θα πάω κόντρα στην υπουργική απόφαση. Θα την τηρήσω. Ωστόσο, δεν θεωρώ ότι αυτή η απόφαση είναι συνετή και αποτελεσματική. Αν είναι να έρθει ο κορωνοϊός θα έρθει ότι και να κάνουμε. Όπως πήγε εκεί που πήγε. Αν είναι επικίνδυνες οι υπαίθριες συναθροίσεις, οι μαζικές μεταφορές προσώπων με τα ΜΜΜ τι είναι», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.

Την ίδια, ο δήμαρχος Ρεθύμνου ανέφερε ότι είναι σε επικοινωνία με τους υπόλοιπους δήμους της Ελλάδος που έχουν ανάλογα καρναβάλια ώστε να δουν από κοινού πώς θα αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο ζήτημα λέγοντας όμως πως «τα θέματα αποζημίωσεων, αποκαταστάσεων ή το τι μπορούμε να διεκδικήσουμε είναι της επόμενης ημέρας αφήγησης κι όχι της σημερινής».

Τέλος, στο Ρέθυμνο το βράδυ αναμένεται η συνεδρίαση των καρναβαλικών ομάδων της παρέλασης προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν μετά την υπουργική απόφαση.

Γ. Σέγκος (δήμαρχος Χερσονήσου για καρναβάλι Μαλίων): «Θα εφαρμόσουμε την απόφαση αν και θα έχουμε ζημιά»

Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης είναι και ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος ως προς το καρναβάλι των Μαλίων.

«Δεν γνωρίζουμε αν στη λίστα που υπάρχει στην υπουργική απόφαση συμπεριλαμβάνονται τα Μάλια ωστόσο εμείς ως δήμος θα εφαρμόσουμε τις οδηγίες του υπουργείου», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο κ. Σέγκος.

Παράλληλα, τόνισε πως σε περίπτωση που δεν γίνει το καρναβάλι τότε η ζημιά θα είναι μεγάλη.

«Η ζημιά θα είναι μεγάλη αλλά όχι καταστροφική, όπως συμβαίνει με άλλους δήμους που η οικονομία της πόλης στηρίζεται σε αυτές τις εκδηλώσεις. Το Μαλιώτικο καρναβάλι είναι διαφορετικά στημένο. Όμως και πάλι είναι μία σημαντική ένεση για την τοπική κοινωνία και επιχειρηματικότητα γι’ αυτή τη περίοδο καθώς για δέκα μέρες ανοίγουν μαγαζιά, υπάρχει ζωή και όλη η κοινωνία είναι εκεί», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Σέγκος.

Αντ. Ζερβός (δήμαρχος Αγίου Νικολάου): «Μεγάλο πλήγμα αν δεν γίνει το καρναβάλι»

Αναστάτωση έχει προκληθεί και στο δήμο Αγίου Νικολάου με τον δήμαρχο, Αντώνη Ζερβό, να καλεί συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς για να κανονίσουν τα επόμενα βήματά τους.

«Περιμένουμε να δούμε την υπουργική απόφαση για να δούμε πώς θα κινηθούμε. Σε περίπτωση όμως που δεν γίνει το καρναβάλι όπως αντιλαμβάνεστε θα είναι μεγάλο πλήγμα. Τα μαγαζιά και τα ξενοδοχεία έχουν ετοιμαστεί, ο κόσμος έχει διαθέσει χρήματα. Είναι ένα ζήτημα που δημιουργεί θέματα για τον κόσμο που είναι έτοιμος, που ήθελε να διασκεδάσει. Τα μαγαζιά επίσης ήταν έτοιμα για δουλειά ένα τριήμερο» τόνισε σχετικά ο κ. Ζερβός.

Γ. Ζερβάκης (δήμαρχος Σητείας): «Οι εστιάτορες αποφάσισαν να κάνουν εκδηλώσεις – Ως προς το καρναβάλι περιμένουμε»

Ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης αποφάσισε, μετά από συνεδρίασή του, να κάνει τις προγραμματισμένες αποκριάτικες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του καρναβαλιού, ωστόσο η παρέλαση είναι ακόμα υπ’ αμτόν.

«Εμείς επίσημο έγγραφο στο δήμο δεν έχουμε πάρει ακόμα. Εμείς περιμένουμε το έγγραφο για να πάρουμε θέση. Ωστόσο οι καταστηματάρχες αποφάσισαν να κάνουν τις εκδηλώσεις», επεσήμανε ο δήμαρχος της Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης ο οποίος παράλληλα τόνισε πως σε περίπτωση που δεν γίνει το καρναβάλι θα υπάρχει μεγάλο αντίκτυπο στην πόλη.

«Εδώ και καιρό γίνονται προετοιμασίες για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις και την καρναβαλική παρέλαση. Έχουν πληρωθεί κάποιοι άνθρωποι και υπηρεσίες, έχουν προετοιμαστεί τα καταστήματα. Καταλαβαίνετε ότι θα υπάρχει μεγάλο αντίκτυπο και στην τοπική κοινωνία και στην τοπική οικονομία. Είμαστε που είμαστε στα χάλια μας ήρθε κι αυτό», τόνισε ο κ. Ζερβάκης.

Δήμος Γόρτυνας: Ακολουθούμε την απόφαση του υπουργείου

Με ανακοίνωσή του ο δήμος Γόρτυνας αναφέρει πως θα ακολουθήσει την απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας σχετικά με την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ο Δήμος Γόρτυνας θα ακολουθήσει την απόφαση του υπουργείου.

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος Λευτέρης Κοκολάκης δήλωσε στο cretapost «αύριο θα έχουμε μία συνάντηση με τον Σύλλογο στη Γέργερη όπου γίνονται τα Αποκριγιώματα αλλά και την Αγία Βαρβάρα για να δούμε τι θα κάνουμε».

Πηγή: Cretapost.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης