ΚΕΘΕΑ και ΟΗΕ: «Καμπανάκι» για την χρήση ψυχοδραστικών ουσιών από νέους

ΚΕΘΕΑ και ΟΗΕ: «Καμπανάκι» για την χρήση ψυχοδραστικών ουσιών από νέους

Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Χρίστος Λιάπης, υπογράμμισε: «Kρίσιμο ζήτημα είναι αυτό της ηλικίας έναρξης της χρήσης, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι, όσο νωρίτερα αρχίζει η χρήση τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ανάπτυξης διαταραχής χρήσης ουσιών στην ενήλικη ζωή» 

kethea_liapis_ianos1
Συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση της έκθεσης του INCB για τα ναρκωτικά από το ΚΕΘΕΑ, έδωσαν ο πρόεδρος, Χρίστος Λιάπης και ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, Βασίλειος Γκιτάκος, στις εγκαταστάσεις του βιβλιοπωλείου Ιανός στην Αθήνα.

Κυρίαρχο μήνυμα του ΟΗΕ αποτελεί η έκκληση για βελτίωση των υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας για τους νέους. Η Έκθεση του International Narcotics Control Board (ΙΝCB) για το 2019 κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την χρήση ψυχοδραστικών ουσιών από νέους, επικαλούμενη ευρήματα της Παγκόσμιας Έκθεσης για τα Ναρκωτικά για το 2018 του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC). Η χρήση ουσιών και οι συνδεόμενες με αυτήν βλάβες στην υγεία είναι υψηλότερες μεταξύ των νέων, με την κάνναβη να αποτελεί το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ναρκωτικό.

Το UNODC εκτιμά ότι το 2016 έκανε χρήση κάνναβης το 5,6% ή 13,8 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 15-16 ετών, με τα ποσοστά να ποικίλουν ανά περιοχή του κόσμου. Το υψηλότερο ποσοστό αφορούσε την Ευρώπη (13,9%), ακολουθούμενη από την αμερικανική ήπειρο (11,6%), την Ωκεανία (11,4%), την Αφρική (6,6%) και την Ασία (2,7%). Επιπλέον, οι Παγκόσμιες Εκτιμήσεις για την Υγεία το 2015 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν ότι, ενώ οι θάνατοι από όλες τις αιτίες είναι μόνο 4,8% στην ηλικιακή ομάδα 15-29 ετών, το 23,1% των θανάτων που αποδίδονται σε διαταραχές της χρήσης ουσιών αφορούν τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Δρ. Λιάπης, υπογράμμισε: «Kρίσιμο ζήτημα είναι αυτό της ηλικίας έναρξης της χρήσης, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι, όσο νωρίτερα αρχίζει η χρήση τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ανάπτυξης διαταραχής χρήσης ουσιών στην ενήλικη ζωή. Επίσης, η χρήση αλκοόλ και καπνού από παιδιά και εφήβους συνδέεται στενά και συχνά προηγείται της έναρξης της χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών. Επιπλέον, είναι κρίσιμο και το ζήτημα της διαθεσιμότητας και των κοινωνικών αντιλήψεων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης