Μεταναστευτικό: Στο φουλ οι μηχανές για τις κλειστές δομές - Απεργία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Μεταναστευτικό: Στο φουλ οι μηχανές για τις κλειστές δομές - Απεργία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Συγκέντρωση στις 18:00 και στην Αθήνα - Επεισόδια μέχρι το βράδυ της Τρίτης σε Χίο και Λέσβο - Πέτσας: Καμία παρέκκλιση στο χρονοδιάγραμμα για τα κλειστα κέντρα

BOULDOZA-ARTHROU-NEO
Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση σε Χίο και Μυτιλήνη. Ακόμα και μετά τη δύση του ηλίου την Τρίτη δεν καταλάγιασαν οι συγκρούσεις μεταξύ των κατοίκων και των δυνάμεων των ΜΑΤ, με φόντο την έναρξη των εργασιών κατασκευής των κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών. Οδομαχίες, πετροπόλεμος και μάχες σώμα με σώμα δεν σταμάτησαν, με τους ντόπιους να δημιουργούν φραγμούς με αυτοκίνητα, αγροτικά μηχανήματα και εργαλεία.

Τα πρώτα επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης στο λιμάνι της Λέσβου, όταν έφτασε το πλοίο που μετέφερε δυνάμεις των ΜΑΤ και τα μηχανήματα έργου. Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν από το λιμάνι της Μυτιλήνης σε Καράβα και Διαβολόρεμα. Πρόκειται για τις δυο διόδους προς την επιταγμένη περιοχή Καβακλή. Στην Καράβα δακρυγόνα, κροτίδες κρότου -λάμψης καθώς και ρίψεις νερού επιχείρησαν να διαλύσουν το πλήθος. Σημειώθηκαν δύο τουλάχιστον τραυματισμοί πολιτών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι διαδηλωτές «έσπασαν» ένα αυτοκίνητο της Αστυνομίας αλλά και ένα αυτοκίνητο της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου.

Επεισόδια ξέσπασαν και στη Χίο, όταν έφτασε επίσης τα ξημερώματα της Τρίτης το πλοίο με τις αστυνομικές δυνάμεις. Περίπου 200 κάτοικοι μετέβησαν στην περιοχή του Αίπους. Μάχες σώμα με σώμα εκτυλίχθηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε δύσβατα σημεία, στην ευρύτερη περιοχή, με τις ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ να προχωρούν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν το πλήθος. Από το απόγευμα της Τρίτης μέχρι αργά το βράδυ, οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούσαν να διαλύσουν την συγκέντρωση των πολιτών. Μία γυναίκα ηλικίας περίπου 30 ετών, ένα κορίτσι 16 ετών, αλλά και τέσσερις άνδρες ηλικίας 30, 45, 50 και 52 ετών βρίσκονται στους τραυματίες.  Οι δύο από τους άνδρες φέρουν τραύματα στο πόδι και οι άλλοι δυο στο κεφάλι, χωρίς να είναι σοβαρή η κατάστασή του. Σημειώθηκαν προσαγωγές και συλλήψεις, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας προβαίνουν σε ελέγχους μέσα στα βουνά.

Εντωμεταξύ, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη, αποφασίστηκε η δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά, αλλά και η κήρυξη γενικής απεργίας. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης η Περιφέρεια και οι Δήμοι να καλέσουν όλους τους Λέσβιους για συγκέντρωση σήμερα, στις 14:00 το απόγευμα, στην πλατεία Σαπφούς και στη συνέχεια όλοι μαζί να μετακινηθούν στη θέση Καράβα. Ανάλογη δραστηριότητα την ίδια ώρα πραγματοποιεί το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

«Είναι ημέρα ντροπής σήμερα για όλους μας και κυρίως για αυτούς που διέταξαν αυτά τα έκτροπα, να δαρθεί ο κόσμος, οι ακρίτες του Αιγαίου εδώ που φυλάνε τα νησιά μας! Είναι ντροπή να δέρνονται και να υποφέρουν από τα καπνογόνα. Ούτε η Χούντα δεν τα έκανε αυτά!», δήλωσε ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης. Μία ακόμα συγκέντρωση οργανώνεται και στην Αθήνα, έξω από τη Βουλή. Διαμαρτυρία απέναντι «στον αυταρχισμό και την επιβολή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για τα νησιά, ενάντια στις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων τους» προγραμμάτισαν στις 18:00 το απόγευμα, η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής (ΟΧΣΑ), η Αδελφότητα Σαμίων και άλλοι φορείς των Αθηνών, που βρίσκονται σε σταθερή επικοινωνία με τα νησιά για τον συντονισμό ενεργειών σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με το τοπικά μέσα της Σάμου, με μαζικές παραιτήσεις απειλούν τα μέλη της ΝΟΔΕ Σάμου, ως ύστατο μέτρο αντίδρασης στον «κυβερνητικό αυταρχισμό».

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει αμέσως και χωρίς παρεκκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα για τα ελεγχόμενα κέντρα προσφύγων. Υποβάθμισε, μάλιστα, την έκταση των επεισοδίων ενώ παράλληλα δικαιολόγησε τη στάση των αστυνομικών δυνάμεων αποδίδοντας την ευθύνη στους διαμαρτυρόμενους νησιώτες.

Το μεταναστευτικό πάντως «λαμπάδιασε» και τη Βουλή. Στο πλαίσιο συζήτησης του ασφαλιστικού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ακροδεξιά ρητορική και έλλειψη ανθρωπισμού. Για ανετοιμότητα κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχουν το θάρρος να πουν πώς θέλουν να το πάνε». Την άμεση απόσυρση των ΜΑΤ ζήτησε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ, λέγοντας ότι αυτό που γίνεται στα νησιά θυμίζει «πολεμική επιχείρηση και ασκήσεις κατοχής», ενώ την πολιτική της κυβέρνησης κατήγγειλε κι ο Κωνσταντίνος Χήτας από την Ελληνική Λύση.

Κλείσιμο
Δίκαιη κατανομή της ευθύνης στο μεταναστευτικό ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στις εργασίες της 43ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ,  στη Γενεύη.  «Υπάρχει ανάγκη συλλογικής δράσης, βασισμένης στην δίκαιη κατανομή της ευθύνης για την αντιμετώπιση μιας τέτοιου μεγέθους διεθνούς πρόκλησης, όπως είναι το μεταναστευτικό» τόνισε επίσης, ενώ υπογράμμισε ότι  «η  Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες ροές μεταναστών και προσφύγων από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης