Το προσφυγικό όνειρο στην Ελλάδα και το επίδομα ενοικίου

prosfiges-epidoma-1

Μέσω της καταβολής επιδόματος ενοικίου έως 630 ευρώ το μήνα και εφάπαξ βοηθήματος έως 1.490 ευρώ ο ΔΟΜ στοχεύει στη ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία υποστηρίζοντας τους στην εκμάθηση της γλώσσας μας αλλά και στην εύρεση εργασίας

«Ζούμε πλέον στο κέντρο της πόλης, περιτριγυρισμένοι από ηλεκτρικές συσκευές έτοιμες προς χρήση και με την ελπίδα, μέσα μας, για ένα καλύτερο αύριο». Σε αυτές τις 23 λέξεις και στα χαμογελαστά πρόσωπα των Marcel, Abdou, o Ousmane και Daniel, προσφύγων αφρικανικής καταγωγής συμπυκνώνεται το προσφυγικό όνειρο, που γίνεται πραγματικότητα στην χώρα μας. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης μέσω της καταβολής επιδόματος ενοικίου έως 630 ευρώ το μήνα και εφάπαξ βοηθήματος έως 1.490 ευρώ στοχεύει στη ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία υποστηρίζοντας τους στην εκμάθηση της γλώσσας μας αλλά και στην εύρεση εργασίας.

Η ιστορία των συγκεκριμένων τεσσάρων ωφελούμενων του προγράμματος HELIOS, που αποφάσισαν να νοικιάσουν μαζί ένα διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί την καλύτερη προβολή των προοπτικών, που δημιουργούνται για τους πρόσφυγες στην χώρα μας από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης Ελλάδας σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Οπως αναφέρει ο οργανισμός στην επίσημη σελίδα του αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «ο Marcel, ο Abdou, o Ousmane και ο Daniel μοιράζονται πλέον την ίδια στέγη. Συγκατοικούν σε ένα διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη και το γεγονός ότι κατάγονται από διαφορετικές χώρες της Αφρικής δεν τους εμποδίζει να κάνουν το επόμενό τους βήμα. Είναι και οι τέσσερις πρόσφυγες και πλέον οργανώνουν σταδιακά τη ζωή τους στην Ελλάδα».

prosfiges-epidoma-2


Η πρωτοβουλία της συγκατοίκησης ελήφθη από τον Marcel, ο οποίος γνωρίστηκε με τον Abdou, τον Ousmane και τον Daniel το διάστημα που περίμεναν την εξέταση των αιτήσεων ασύλου, που όλοι είχαν υποβάλλει. «Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερη συνέχεια για τη ζωή μου στην Ελλάδα μετά τη Λέσβο και τη Μόρια. Μετά από πολλούς μήνες στην Ελλάδα, αισθάνομαι και πάλι άξιος σεβασμού και ικανός να συνεχίσω τη ζωή μου στη χώρα», αναφέρει ο Marcel από το Καμερούν. Οπως σημειώνει ο Daniel, «μας έδωσαν πληροφορίες για τις επιλογές μας. Μας ενημέρωσαν για τις διαδικασίες αναζήτησης σπιτιού, για την ανάγκη να μάθουμε ελληνικά ώστε να μπορούμε να αυτοεξυπηρετηθούμε στην καθημερινότητά μας και, βέβαια, για το τελευταίο μα και τόσο σημαντικό κομμάτι τής ένταξής μας, που δεν είναι άλλο από το να βρούμε μια δουλειά για να στηρίξουμε οικονομικά τους εαυτούς μας».Ο Marcel λέει ότι «το να μοιραστούμε το κόστος ενός διαμερίσματος θα συνέφερε όλους μας κι έτσι, με το που συμφωνήσαμε προχωρήσαμε στα διαδικαστικά. Ζούμε πλέον στο κέντρο της πόλης, περιτριγυρισμένοι από ηλεκτρικές συσκευές έτοιμες προς χρήση και με την ελπίδα, μέσα μας, για ένα καλύτερο αύριο». Από την πλευρά του ο μικρότερος της παρέας, ο Ousmane από τη Γουινέα, ο οποίος θέλει να γίνει ποδοσφαιριστής, δηλώνει αποφασισμένος: «Θέλω να μάθω ελληνικά και να κάνω την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα μου». Οσο για τον Abdou από το Τόγκο, που δούλευε ως ηλεκτρολόγος στην πατρίδα του, επιθυμεί να εργαστεί στο ίδιο επάγγελμα και στην χώρα μας. «Εκπαιδεύτηκα και δούλεψα ως ηλεκτρολόγος και έτσι με βλέπω και στο μέλλον. Η ευκαιρία που μου δίνει το εν λόγω πρόγραμμα να μάθω ελληνικά, θα είναι το εισιτήριό μου για να πετύχω τον στόχο μου».

prosfiges-epidoma-3


Με τη στήριξη που τους παρέχει το πρόγραμμα HELIOS, μέσω εργασιακής συμβουλευτικής, εργαστηρίων και άλλων σχετικών δράσεων, ο Marcel, ο Abdou, o Ousmane και ο Daniel θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην ένταξή τους στην ελληνική αγορά εργασίας. Οπως και στην περίπτωση του Talha Mohamed από τη Συρία. «Εάν κάποιος μου έλεγε πριν μερικά χρόνια ότι σήμερα θα αναζητούσα εργασία στον τομέα του τουρισμού, ως πρόσφυγας σε ξένη χώρα, θα γελούσα. Όμως η ζωή είναι απρόβλεπτη, το αναπάντεχο μού συνέβη και να ’μαι. Δυστυχώς, η πατρίδα μου, η Συρία, ανήκει πλέον στο πρόσφατο παρελθόν μου». Όπως λέει ο ίδιος, «στο Χαλέπι της Συρίας, όπου και ζούσα, δεν είχα κάποια σχέση με τον τουρισμό. Σπούδασα Μηχανολόγος Μηχανικός και δούλευα στον εν λόγω τομέα. Κοιτώντας μπροστά, το μόνο που θέλω να πω είναι πως ποτέ δεν είναι αργά για μια νέα αρχή. Ποτέ δεν μετάνιωσα που αφιέρωσα χρόνο να μάθω ελληνικά προτού μπω στη διαδικασία να αναζητήσω εργασία. Είμαι ήδη σε επίπεδο Β1 και συνεχίζω ακάθεκτος έως ότου μάθω τη γλώσσα όσο καλύτερα γίνεται».

prosfiges-epidoma-6


Ενα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιδοτούμενης διαμονής μέσω του προγράμματος HELIOS είναι 6μελής κουρδική οικογένεια, που πριν από μερικές μέρες μετακόμισε σε ένα νέο διαμέρισμα στο Κιλκίς κάνοντας μία νέα αρχή στην πόλη της Μακεδονίας.

prosfiges-epidoma-5


prosfiges-epidoma-4


ΣΧΟΛΙΑ (124)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Και μιάς και μιλάτε για πληθυσμιακή μετάλλαξη,βάζω το ερώτημα: ας ψάξει ο καθένας μας τις ρίζες του μέχρι την αρχαία Ελλάδα κι αν βρεί οτι ειναι καθαρά απόγονος των αρχαίων Ελλήνων να έρθει να μου το πεί.Πόσο φανατισμένοι και ποσο βαθειά αποπροσανατολισμένοι μπορεί να είμαστε σαν λαός;

peter

Παναγιώτη άλλαξε πλευρό πιάστηκες να κοιμάσαι αριστερά συνέχεια

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Κατά πρώτον.το "πρώτο θέμα"άρχισε να δείχνει ευαίσθησία στό προσφυγικό,μόνο που είναι οψιμο το ενδιαφέρον "κυβερνητικό φερέφωνο γαρ".κατά δεύτερο τα ποσά που αναγράφονται ειναι για 6-7 μελή οικογένεια και κατά τρίτον τα χρήματα αυτά δίνονται από την Ε.Ε και τον ΟΗΕ και ουτε φράγκο απο τον Ελληνα φορολογούμενο.Οσο γιά την ανεργία που είναι περίπου 19% μειωμένη απο την προηγούμενη κυβέρνηση από 29%.Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να επαναπατρήσει τους 300000 που έφυγαν στο εξωτερικό.Οψώμεθα. Μας συνήθησαν στο παραμύθι

Stls

Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα φύγουμε κι εμείς μαζικά απ αυτή την χώρα!Σε λίγα χρόνια η ζωή εδώ θα γίνει ακόμα χειρότερη!

Jim

Αισχος απλά , σαν χώρα έχεις 1.000.000 ανέργους και θα βρεις δουλειά στους προσφυγες; Σαν χώρα έχεις τόσους Ελληνες που θα χάσουν τα σπίτια τους και θα μείνουν στο δρόμο και στους πρόσφυγες 630Eur επιδότηση ωραία, Τελικά η Γερμανία ανέκαθεν μόνο δεινά έφερε στη χώρα με τους εντολοδόχους τις είτε ήταν βασιλιάδες είτε πρωθυπουργοί

Παραλογισμος

Σε πλειστηριασμο η πρωτη κατοικια του Ελληνα και σε επιδοτηση η πρωτη κατοικια του λαθραιου,δεν υπαρχει σωτηρια γι αυτο το κρατος.

Λαθρομεταναστες στην χωρα μας!

Και στους Ελληνες εχουν προγγραμα πως να τους παρουν τα σπιτια, τις περιουσιες και να τους κανουν ιδιους με εσας....

xaris

Τωρα εχουμε και ''προσφυγες'' απο το καμερουν και την γουινεα!!! προσφυγες ειναι στην γειτονικη τους χωρα, στην Ελλαδα ειναι λαθρομεταναστες που πρεπει να απελαθουν.

Από πού ως πού είναι πρόσφυγες;

Δεν είναι πρόσφυγες. Ούτε να δουλέψουν θέλουν! Αν ήθελαν να δουλέψουν, θα έμεναν στις χώρες τους. Έρχονται για τα επιδόματα και τα όλα τζάμπα. Οι αλήτες των ΜΚΟ ας όψονται που τους φέρνουν με το αζημίωτο φυσικά, όχι για την καλή τους την καρδιά. "Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη"!

Βασίλης Μάργαρης

Αυτοί είναι τυχοδιώκτες, φυγάδες από τις χώρες τους. Αντικαθεστωτικοί, παραβατικοί και χαμένα κορμιά. ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ !

Χαχαχα...απαίδευτοι..!!

Οι δικοί μας συμπατριώτες, που έφυγαν εξωτερικό, δεν είναι τυχοδιώκτες; Έλληνες φυγάδες δεν έχει που την έκαναν από τη χώρας; Όποιος είναι ικανός, έξυπνος, δουλευταράς και καλός άνθρωπος είναι καλοδεχούμενος. Είναι κακό να γενικεύεις οτιδήποτε......

α ρε αλητες

@Χαχαχα...απαίδευτοι..!!....καταρχην κανενος Ελληνα δεν του πληρωσαν το σπιτι ουτε του εδωσαν επιδομα στο εξωτερικο και πηγε εκει με τα χαρτια του δεν καβαλησε μια μαντρα, κατα δευτερον ο πλανητης εχει 7 δισ, ποσους "δουλευταραδες" πρεπει να φερουμε στην Ελλαδα με 30% ανεργια;;;...ποσα επιδοματα και σπιτια πρεπει να δωσουμε;;;;

Vagelis

Στις επόμενες εκλογές μονο ΧΑ. Λαμόγια με ιδανικά, να πάνε πίσω στις χώρες τους ή στην Γερμανία.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης