Μεταναστευτικό: Αποφασισμένη η κυβέρνηση για τις δομές - Οδοφράγματα και επεισόδια από τους κατοίκους

Μεταναστευτικό: Αποφασισμένη η κυβέρνηση για τις δομές - Οδοφράγματα και επεισόδια από τους κατοίκους

ΜΑΤ, μπουλντόζες και εκσκαφείς στη Χίο - Συγκρούσεις και δακρυγόνα στη Μυτιλήνη - Αντιπεριφερειάρχης Χίου στον  ΘΕΜΑ 104,6  Η συμπεριφορά αυτή δεν τιμά την κυβέρνηση

maketa-1-arthrou
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στο μέτωπο του μεταναστευτικούΤο κλίμα σε Χίο και Λέσβο είναι πολεμικό. Τα ξημερώματα αποβιβάστηκαν τα χωματουργικά μηχανήματα, όπως μπουλντόζες, εσκαφείς, φορτηγά, καθώς επίσης και ένα βαρέου τύπου γερανοφόρο όχημα των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή των κλειστών δομών.

Ωστόσο οι κάτοικοι του Βροντάδου νεπιχειρούν με οδοφράγματα και μπλόκα από κορμούς δέντρων να αντισταθούν στην επέλαση των δυνάμεων των ΜΑΤ που απέστειλε στη Χίο η κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις για τη δημιουργία νέας δομής.
dasa
xsacqaxw

Το πρώτο μέτωπο κρίνεται στην περιοχή του Αγίου Μακαρίου και το άλλο στην περιοχή του Πιτυούς στη διασταύρωση με τον δρόμο προς Βολισσό.

Κλείσιμο


Από τα ξημερώματα της Τρίτης εκκλησίες του Βροντάδου χτυπούν τις καμπάνες με στόχο τη συμμετοχή του κόσμου στις κινητοποιήσεις.

Και στα δύο λιμάνια των δύο νησιών σημειώθηκαν επεισόδια με αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών προκειμένου να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους έτσι ώστε τα μηχανήματα με το προσωπικό που τα χειρίζεται να κατευθυνθούν στις δύο περιοχές στις οποίες έχει αποφασιστεί να κατασκευαστούν οι κλειστές δομές.

episodia limani 25220

Τους δρόμους που οδηγούν στην περιοχή όπου αναμένεται να κατασκευαστεί η νέα δομή προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο, έκλεισαν ομάδες περιφρούρησης κατοίκων. Χρησιμοποίησαν φορτηγά και μηχανήματα βαρέως τύπου, επιτρέποντας την πρόσβαση μόνο σε κτηνοτρόφους της περιοχής.

Από το πρωί μαθητές κατέλαβαν το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου και Λυκείου στο Μανταμάδο, διαμαρτυρόμενοι για την κατασκευή της νέας δομής.

Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση στο χωριό Αγία Παρασκευή, οι κάτοικοι του οποίου είναι ιδιοκτήτες του μεγαλύτερου μέρους της επιταχθείσας έκτασης. Με σημερινή ανακοίνωση η δημοτική αρχή Μυτιλήνης δηλώνει παρούσα «στις κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν από κοινού με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού».

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας και εν αναμονή της άφιξης των ΜΑΤ στο νησί, τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΝΔ στη Χίο, κατόπιν μεταξύ τους συνεννόησης, ετοιμάζουν μαζικές παραιτήσεις ως ύστατο μέτρο αντίδρασης στις κινήσεις της κυβέρνησης.
Επεισόδια στη Χίο με ΜΑΤ στο λιμάνι των Μεστών


«Είναι απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε υλοποίηση των κλειστών δομών. Ζητάμε από τις τοπικές κοινωνίες να αντιληφθούν ότι είναι πρός όφελός τους αλλά και της χώρας η κατασκευή κλειστών δομών. Είναι καλύτερα να υπάρχουν κλειστές δομές στις οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως ο κορωνοϊός. Το προσωπικό κατευθύνεται στις περιοχές των δύο νησιών για να ξεκινήσουν τα έργα, υπάρχουν κάποιες μικρές αντιδράσεις» δήλωσε λίγο πριν τις 6 το πρωί στο OPEN ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Η συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων το βράδυ δεν τιμά την κυβέρνηση απέναντι στους νησιώτες. Να επικρατήσει σωφροσύνη, ας σώσουν έστω και την τελευταία στιγμή τα προσχήματα οι κυβερνώντες» είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος.

Ο περιφερειάρχης του Βορείου Αιγαίου σχολίασε «πως η αποστολή των αστυνομικών δυνάμεων είναι επίδειξη πυγμής του Αθηναϊκού Κέντρου. Δεν γνωρίζω εάν θα τελεσφορήσουν τέτοιες τακτικές. Θα εξαρτηθεί από την αντίδραση του κόσμου». Από τις 22:00’ το βράδυ της Δευτέρας απορριμματοφόρα του Δήμου Μυτιλήνης έχουν τοποθετηθεί στο λιμάνι της πόλης,αποκλείοντας τις προσβάσεις, ώστε να αποτραπεί η απόβαση των δυνάμεων των ΜΑΤ και των ειδικών οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ. από το πλοίο “Πήγασος”.

«Οι πληροφορίες για την εν κρυπτώ μεταφορά δέκα διμοιριών των ΜΑΤ στη Χίο και στη Λέσβο, προκειμένου να ενταθούν τα μέτρα καταστολής εναντίον των πολιτών που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία των νέων προσφυγικών δομών-φυλακών, προκαλούν μεγάλη ανησυχία και ενισχύουν την ένταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα ενδείξεις, η σύγκρουση των ΜΑΤ με τους νησιώτες μοιάζει αναπόφευκτη. Μπορεί η κυβέρνηση να δηλώνει ανυποχώρητη, αλλά από την έκταση και την ένταση της σύγκρουσης θα κριθούν πολλά. Όσο κι αν το Μέγαρο Μαξίμου έχει εξασφαλισμένη την υποστήριξη των κατεστημένων αθηναϊκών Μίντια, οι εικόνες που αναπόφευκτα θα μεταδοθούν σ’ όλη την Ελλάδα θα διαμορφώσουν κλίμα στο σύνολο του εκλογικού σώματος.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι και τοπικές κοινωνίες στην ηπειρωτική Ελλάδα έχουν αντιδράσει στη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, ενώ πια όλοι σχεδόν οι Έλληνες βλέπουν το πρόβλημα. Αυτό, εξάλλου, φαίνεται πολύ παραστατικά και από τις δημοσκοπήσεις. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι σύσσωμη η ελληνική κοινή γνώμη, λόγω και της έξαρσης του τουρκικού επεκτατισμού, είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητη, επειδή σωστά βλέπει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σαν προμαχώνες, οι οποίοι σταδιακά αλώνονται από τη συνεχιζόμενη και χωρίς ορατό τέλος παράνομη εισβολή των αμάχων κατά κανόνα οικονομικών μεταναστών.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι είναι πιθανόν, όχι βέβαιο, η κυβερνητική αποφασιστικότητα να μετατραπεί σε πολιτικό μπούμεραγκ. Το πολιτικό κόστος δεν πρόκειται να περιοριστεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως υποστηρίζουν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη. Εάν η αντίσταση των νησιωτών αποδειχτεί στην πράξη επίμονη και διαρκής, πιθανότατα θα οδηγήσει σε εκτεταμένες συγκρούσεις. Εάν, μάλιστα, προκύψουν βαρείς τραυματισμούς ή και το χειρότερο, τότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έχει εγκλωβιστεί στην ίδια την πολιτική της, με αποτέλεσμα να πληρώσει βαρύ πολιτικό τίμημα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης