Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις για τις οθωμανικές φιέστες στο Καρναβάλι του Σοχού

Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις για τις οθωμανικές φιέστες στο Καρναβάλι του Σοχού

Η ομάδα, του δήμου Αντίγιαμαν της Τουρκίας, εμφανίστηκε στην κεντρική πλατεία του χωριού με dress code εποχής, κρατώντας οθωμανικές σημαίες και λάβαρα, ερμηνεύοντας οθωμανικά εμβατήρια

3f7017bf9ef6b65b9cc5decc3fef4794-750x440
Καλέσαν αναβιωτική ομάδα Οθωμανικής Στρατιωτικής Μουσικής, να λάβει μέρος σε καρναβαλικές εκδηλώσεις στο Σοχό Θεσσαλονίκης, του δήμου Λαγκαδά, προκαλώντας ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις.

Η ομάδα, του δήμου Αντίγιαμαν της Τουρκίας, εμφανίστηκε στην κεντρική πλατεία του χωριού με dress code εποχής, κρατώντας οθωμανικές σημαίες και λάβαρα, ερμηνεύοντας οθωμανικά εμβατήρια, όπως το γνωστό  Ceddin Dede, με τους παρακάτω στίχους: 

«Ο πρόγονος σου είναι ο παππούς σου, η γενεαλογία σου είναι ο πατέρας σου
Πάντα ηρωικό, το τουρκικό έθνος
Ο στρατός του, για πολύ καιρό
Έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο
Κλείσιμο
Το τουρκικό έθνος, το τουρκικό έθνος
Αγάπα τον εθνικισμό με πάθος
Καταστρέψε ω έθνος, τον εχθρό σου
Αφήστε τους να υποφέρουν με την καταραμένη ντροπή τους»

23/2/2020 Oθωμανικό Εμβατήριο Σοχό Θεσσαλονίκης-Η ξεφτίλα κάποιων Ελλήνων



Αρκετός ήταν ο κόσμος που ξαφνιάστηκε, ενώ ο ιερέας του Σοχού άρχισε να χτυπά πένθιμα την καμπάνα, αφού η τουρκο-φιέστα, έλαβε μέρος μπροστά σε εκκλησία.


Η ομάδα αποτελούνταν από έναν «Οθωμανό στρατιώτη» και τους υπόλοιπους  «Γενίτσαρους», που υμνούσαν με τα εμβατήρια τον Αλλάχ και όχι μόνο. Το tourkikanea.gr δημοσιοποίησε και σχετικό βίντεο.

ΤΟΥΡΚΟΛΑΓΝΕΙΑ σε εκδήλωση στον Σοχο Θεσσαλονικης




Το θέμα όμως έχει και συνέχεια. Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν στην παρουσία της ομάδας του Οθωμανικού Στρατού στον Σοχό Θεσσαλονίκης, ως «απάντηση» προς «τον θρασύ Έλληνα βουλευτή που έσκισε την τουρκική σημαία», εννοώντας τον ανεξάρτητο ακροδεξιό βουλευτή Γιάννη Λαγό και το πρόσφατο περιστατικό στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

«Ο δήμος του Γκιόλμπασι του νομού Αντίγιαμαν, μέσα στην Ελλάδα και μπροστά στην εκκλησία έπαιξε οθωμανικό εμβατήριο και ανέγνωσε το εζάν. Με εντολή του Ισκεντέρ Γιλντιρίμ-δημάρχου του Γκιόλμπασι, στα πλαίσια δραστηριοτήτων προβολής τοπικών προϊόντων στην Θεσσαλονίκη, οργανώθηκε συναυλία από την Ομάδα Οθωμανικής Στρατιωτικής Μουσικής (Mehter Takımı).

Οι Έλληνες πολίτες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα κεφτεδάκια του Αντίγιαμαν και τα σταφύλια του Γκιόλμπασι, ενώ Τούρκοι που ζούνε στην Θεσσαλονίκη είχαν συγκινητικές στιγμές με την επιτροπή που έφτασε από το Γκιόλμπασι» αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης