Αλβανία: Αντιδράσεις ομογένειας στην Χειμάρρα για το σχέδιο Ράμα για τις περιουσίες

heimarra

Νέος νόμος στα σκαριά - Μεθοδεύσεις κατά Ελλήνων της περιοχής καταγγέλουν οι ομογενειακοί φορείς της Χειμάρρας

Αντιδράσεις προκαλεί στην Χειμάρρα, και γενικότερα στο χώρο της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, το σχέδιο της κυβέρνησης Ράμα για τις διαδικασίες καταγραφής περιουσιών και απόδοσης τίτλων ιδιοκτησίας.

Ανακοίνωση ομογενειακών φορέων της Χειμάρρας, επισημαίνει πως η αλβανική κυβέρνηση, με το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα για τους Έλληνες νόμιμους ιδιοκτήτες, οι οποίοι κινδυνεύουν ν’ απωλέσουν οριστικά τις περιουσίες τους.

Παράλληλα επισημαίνεται πως στόχος των Τιράνων, είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της παραθαλάσσιας γης στην περιοχή της Χειμάρρας, που θεωρείται «φιλέτο», να περάσει στην κατοχή του αλβανικού κράτους, που συνεχίζει τις μεθοδεύσεις της κατά των Ελλήνων της περιοχής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Όπως πληροφορούμαστε, στις αρχές Μαρτίου θα κατατεθεί προς ψήφιση το νέο νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση διαδικασιών καταγραφής των περιουσιών και απόδοσης τίτλων ιδιοκτησίας, χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία δημόσια διαβούλευση με τις θιγόμενες ομάδες ιδιοκτητών και με την κοινωνία των πολιτών.

Μετά από μελέτη του νομοσχεδίου με την συμβολή έγκριτων νομικών προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα για την περιοχή της Χειμάρρας:

Το νομοσχέδιο δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αντιθέτως προσθέτει πληθώρα νέων.

Η διαδικασία που προβλέπεται για την καταγραφή, απονομή τίτλων ιδιοκτησίας και νομιμοποίηση των ιδιοκτησιών είναι δαιδαλώδης και θα έχει σαν αποτέλεσμα κανένας να μην μπορεί να την ολοκληρώσει.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η συνολική ιδιωτική γη ώστε το κράτος να είναι κύριος του μεγαλύτερου μέρους των εκτάσεων, ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι το κράτος στην Χειμάρρα πριν το 1945 δεν διέθετε ούτε μια σπιθαμή γης.

Το νομοσχέδιο αναφέρεται μόνο στην γεωργική γη ενώ όπως επιβεβαιώνει η Παγκόσμια Τράπεζα, στην Χιμάρα αυτή αποτελεί μόλις το 17 με 25% των συνολικών εκτάσεων. Το υπόλοιπο 75% μένει εκτός, άγνωστο με ποια σκοπιμότητα.

Το νομοσχέδιο δεν οριστικοποιεί τους μη εγγεγραμμένους τίτλους ιδιοκτησίας. Αντιθέτως, τους θέτει σε μία μακρόσυρτη «γκρίζα» διαδικασία κατατεθειμένων αιτήσεων αλλά όχι οριστικοποιημένων τίτλων ιδιοκτησίας, διότι επιτρέπει στην Υπηρεσία Κτηματολογίου να εγείρει επί μακρόν πολλαπλά εμπόδια νομιμότητας των τίτλων ιδιοκτησίας ή εφαρμογής των τίτλων επί των κτηματολογικών χαρτών.

Εν τέλει, το νομοσχέδιο επιτρέπει την εξυπηρέτηση ρουσφετολογικών τοπικών συμφερόντων διά της ευρείας ευχέρειας της Υπηρεσίας Κτηματολογίου να αναπροσαρμόζει το εμβαδόν των ιδιωτικών εκτάσεων με βάση κτηματολογικούς χάρτες που η ίδια η Υπηρεσία καταρτίζει.

Βγάζει απ' την εξίσωση την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς της αφαιρεί όλες τις αρμοδιότητες, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο της ανεξέλεγκτης διαχείρισης του περιουσιακού στον τόπο μας απευθείας από το κράτος.

Συνολικά, το νομοσχέδιο δημιουργεί το υπόβαθρο για de facto απαλλοτρίωση της γης, διότι δεν διασφαλίζει ότι οι μη εγγεγραμμένοι τίτλοι δεν θα διανέμονται από κρατικούς φορείς σε «επενδυτές» ή τρίτους, αφήνοντας στο απώτατο μόνο μέλλον την προσδοκία των αδικηθέντων ιδιοκτητών για αποζημίωση.

Εφόσον ο νόμος αυτός ψηφιστεί, σε συνδυασμό με τους νόμους για τους στρατηγικούς επενδυτές, για το υπερταμείο και για τις απαλλοτριώσεις, θα αποτελέσει την ταφόπλακα του λαού της Χειμάρρας, καθώς έτσι ολοκληρώνεται το σχέδιο της υφαρπαγής των περιουσιών μας.

Όσοι συμφωνούν με τη μορφή που φαίνεται να λαμβάνει το νομοσχέδιο αυτό, δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Χειμαρραίων– ειδικά όσων παραμένουν στις πατρογονικές εστίες.

Με βάση τα παραπάνω, οι υπογράφοντες δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο που καταρτίστηκε χωρίς να ληφθούν υπόψιν οι θέσεις των γηγενών ιδιοκτητών.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας και την κοινωνία των πολιτών να μας προστατεύσουν από την επιχειρούμενη απαλλοτρίωση της περιουσίας μας η οποία αποτελεί το κύριο μέσο επιβίωσής μας.
Επίσης καλούμε την Ελλάδα και τους διεθνείς οργανισμούς να σταθούν στο πλευρό μας σε αυτό το δίκαιο αίτημά μας.

Τέλος, καθώς δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, καλούμε τον λαό της Χειμάρρας από την Παλάσα μέχρι την Νίβιτσα να σταθούν μαζικά δίπλα μας στις επερχόμενες κινητοποιήσεις ώστε να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στις ενέργειες της κυβέρνησης και να αντισταθούμε στην επιχείρηση σφετερισμού της πατρογονικής μας περιουσίας»

Ομόνοια Χειμάρρας
Ένωση Χειμαρριωτών «Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ»
Ένωση Χειμαρριωτών Νέας Υόρκης «Σπύρος Σπυρομήλιος»
Ομοσπονδία Βορειοηπειρωτών Αμερικής (NEFA)
Αδελφότητα Δρυμαδιωτών «Η Μεγάλη χώρα»
Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Σάμου «Άγιος Βασίλειος»
Αδελφότητα Λουκόβου «Όσιος Νήφων»
ΚΕΑΔ παράρτημα Χειμάρρας
Ρεπουμπλικανικό κόμμα Χειμάρρας
Ένωση επιχειρηματιών Χιμάρας
Σύλλογος για την προστασία των περιουσιών των αυτοχθόνων κατοίκων «Οδύσσεια»
Ένωση Χειμαρριωτών Τιράνων
Σύλλογος Η Χειμάρρα των Χειμαρριωτών

ΣΧΟΛΙΑ (20)

Albi

Φτάνει πια. Οτι κακια θέλει κάποιος για την Αλβανία, απο τους Έλληνες την ακούει. Πόσοι αλβανοί έχουν πάρει ιθαγένεια, έχουν πάει φαντάροι, Κύπρο και όπου τούς ήρθε το χαρτί, και πάλι ρατσισμός. Δεν θα βγούνε σε καλό όλα αυτά. Δημιουργούνται έλληνες πλέον πολίτες αλβανικής καταγωγής δυσαρεστημένοι, και αυτό είναι επικίνδυνο

Corretto virus

Ακόμα με τα σπίτια των Αλβανών θα σχολιάσουμε.....Καθαροί Έλληνες δεν έχει στην Αθήνα εσύ ψάχνεις στην Αλβανισταν

δφςωεδφγγηςφγν

Το ελλήνικος μιλάει λίγκο μόνο βλέπει...

Το ότι οι

Μειονοτικοί έχουν καταπατήσει έχουν χτίσει σε παραλίες και οπουδήποτε αλλού (Όπως και οι υπόλοιποι Αλβανοί)είναι δεδομένο τώρα που προσπαθούν να βάλουν ταξη δεν τους αρέσει λένε ότι τους κλέβουν τις περιουσίες , όπως κατεδαφίζουν αυτά κατεδαφίζουν παντού τα αυθαίρετα απλά Τα άρθρα είναι προκατειλημμένα (μην ξεχνάτε η κατεδάφιση αυθαιρέτων είναι ένας από τους όρους της ΕΕ για την ένταξη της χώρας στο μπλοκ)

Αποκλείεται αυτό που λες

Πήγαινε καλύτερα να μάθεις αν και ξέρεις αλλά ποιείσαι την νήσσαν. Όταν κάποιος έχει τίτλο ιδιοκτησίας από τις αρχές και εσύ το βαφτίζεις αυθαίρετο, τότε κάτι δεν πάει καλά: Η το αλβανικό κράτος κάνει παρανομίες γιατι ο Ράμας θέλει οικόπεδα για την κλίκα του (όπως τελικά είδαμε), η ο τίτλος ιδιοκτησίας είναι πλαστός η δεν ξέρεις τι λες. Η μάλλον ξέρεις τι λες για να βγάλεις το ψωμί σου.

Δημοσθένης ο Μακεδών

Όταν είσαι ΚΑΡΠΑΖΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑΣ, δεν είναι "πολιτικά ορθό" να κάνεις ρατσιστικές επιλογές από ποίον θα φας καρπαζιά!!!

Υ

Σκουπα στους αλβανους τωρα

Πίστευε και αμα θέλεις ερεύνα

Αν και όταν μπει στην ΕΕ πρέπει η Ελλάδα προηγουμένως να βάλει προϋποθέσεις εκτός όλων των απαιτήσεων των ομογενών ότι η ελεύθερη μετακίνηση για λόγους εργασίας η και εγκατάστασης των Αλβανών να έχει μια περίοδο δέκα χρόνια αναμονής για να εφαρμοσθεί. Διαφορετικά με το μπαμ θα πλακώσει η μισή Αλβανία, όχι των νοικοκυραίων αλλά των γνωστών μας..., νόμιμα και με ΕΕ Δίκαιο. Το ίδιο μέτρο έβαλαν Αυστρία και Γερμανία για την Τσεχία, Σλοβακία κλπ.

Χωρίς όρους

Ναι αλλά ο Μητσοτάκης θα βάλει τους Αλβανούς στην ευρωπαϊκή ένωση χωρίς όρους γιατί έτσι θέλουν οι Γερμανοί!!

Η Ανοησία είναι ανθρωπινή ιδιότητα

Άμα δεν ξέρεις, γιατι ανακατεύεσαι; Κανένα κράτος, μα κανένα δεν μπαινει στην ΕΕ χωρίς όρους. Και όλα τα ήδη κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να θέσουν όρους για να συναινέσουν δεδομένου ότι χρειάζεται το 'ναι' από όλους. Πριν γράψεις ανοησίες γκουγκλαρισε λίγο.

Ελπίζω η κυβέρνηση

να καταστήσει σαφές και αμετάκλητα ότι η Αλβανία δεν μπαινει στην ΕΕ αν δεν ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των ομογενών και δεν τους επιστραφούν οι περιουσίες. Μη κάνουν την ίδια βλακεια όπως με την επανένωση των δυο Γερμανιών: Όταν κλήθηκε και η Ελλάδα να δώσει την συγκατάθεση της για την Επανένωση, η απάντηση μας ήταν "τους ευχόμαστε καλό και λαμπρό μελλον". Τότε ήταν καιρός για να εγερθούν οι αξιώσεις για αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο.

Ηπειρώτης

Χειμαρραίε Νικόλα Δένδια, ακόμα συζητάς την Ευρωπαϊκή πορεία αυτού του ναρκοκράτους;

voreios

τι κάνει το υπουργείο Εξωτερικών για ένα τόσο σοβαρό θέμα;;; Κοιμάται ως συνήθως??? Δένδια??????? εδω ξεριζώνουν τον ελληνισμό της Β.Ηπείρου και εμείς τι κάνουμε? πως τους στηρίζουμε????

πόπη

Η Ελληνική Κυβέρνηση για επιβράβευση δίνει χρήματα για τους σεισμούς και προχωρά στην κατασκευή 200 σπιτιών στην Αλβανία . Λαμπρά , ο λαός ξέρετε τι λέει μια φορά αχάριστος συνέχεια αχάριστος κ Μητσοτάκη.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης