Washington Post: «Η φύλαξη των γλυπτών του Παρθενώνα ανήκει σήμερα πια στην Ελλάδα»

marmara_elgin

 «Γιατί να παραμείνουν τα μάρμαρα στη φύλαξη της χώρας που επιμένει ότι ανήκει μόνο στον εαυτό της;» αναρωτιέται η συντάκτρια - Αρθρο και στον Economist με τίτλο: «Μήπως η Βρετανία θα χάσει τα Ελγίνεια;»

Μέ άρθρο της με τίτλο "Επιστρέψτε στη θεά Ίριδα το σώμα της", η εφημερίδα Washington Post τάσσεται υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, στην Αθήνα, στην κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού, τώρα που οι συνθήκες έχουν αλλάξει για την πάλαι ποτέ αυτοκρατορία της Αγγλίας.

Αναφερόμενη στις διαφορετικές απόψεις Ελλήνων και Βρετανών για τα γλυπτά, η συντάκτρια του άρθρου, τονίζει ότι το αίτημα επιστροφής έχει αποκτήσει μεγαλύτερο βάρος τώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όταν ο Τόμας Μπρους, έβδομος κόμης του Έλγκιν, και 11ος κόμης του Κινκαρντίν, ταξίδεψε στην Ακρόπολη στις αρχές της δεκαετίας του 1800, ως Βρετανός πρέσβης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο Σουλτάνος λέγεται ότι του έδωσε την άδεια να "αφαιρέσει μερικά τμήματα λίθων με παλιές επιγραφές και μορφές". Ο λόρδος το εξέλαβε ως άδεια να αφαιρέσει, περίπου, 17 αγάλματα από τα αετώματα, 15 μετώπες, και 247 πόδια (περίπου 75 μέτρα) της ζωφόρου από τον Παρθενώνα για να τα φέρει στην καλή μας Αγγλία» αναφέρει στο άρθρο της η Washington Post.

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «οι καιροί όμως άλλαξαν και αυτό που θεωρούνταν πιο δικαιολογημένο τότε, σήμερα θεωρείται ευρέως ως μια ασυνείδητη πράξη».

Σε μία έμμεση αναφορά στο Brexit, και υπεραμυνόμενη της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα, η συντάκτρια του άρθρου της Washington Post, διερωτάται: «Γιατί να παραμείνουν τα μάρμαρα στη φύλαξη της χώρας που επιμένει ότι ανήκει μόνο στον εαυτό της;» και σημειώνει: «Η Ελλάδα τιμάται σήμερα ως λίκνο του δυτικού πολιτισμού, και ποιοί παρά οι Έλληνες θα μπορούσαν να στεγάσουν τον πολιτισμό αυτό;».

Αρθρο για τα Γλυπτά δημοσιεύει σήμερα και ο Economist με τίτλο «Μήπως η Βρετανία θα χάσει τα Ελγίνεια;». Ο συντάκτης αναφέρεται στο ελληνικό αίτημα περί επιστροφής αλλά και στην πάγια απάντηση της Βρετανίας και του Βρετανικού Μουσείου ειδικότερα.

ΣΧΟΛΙΑ (43)

Δεν χρειάζεται

Δεν πρέπει να επιστραφούν σε μια χώρα Βαρβάρων όπως η Ελλάδα. Εκεί που είναι την έχουν γλυτώσει από τα Spray και τις απεργίες που δεν θα μας αφήνaν να τα βλέπουμε συχνά. Η Αγγλία και η Γαλλία είναι χώρες που κατοικούν πολιτισμένοι άνθρωποι. Και τους ευχαριστώ που τα έσωσαν από του βέβηλους Έλληνες

Έφη

Επειδή προφανώς δεν έχεις ζήσει ποτέ Αγγλία ή Γαλλία σου το λέω εγώ: ΟΧΙ δεν κατοικούνται καθόλου από πολιτισμένους ανθρώπους. ΟΧΙ δεν είναι καλύτεροι από εμάς. ΝΑΙ έχω ζήσει κ ζω αρκετό καιρό σε αυτές τις χώρες ώστε να έχω άποψη. Οι Έλληνες όλο μειώνουνε την Ελλάδα νομίζοντας ότι τα πράγματα στις άλλες χώρες είναι καλύτερα. Να σου πώ εγώ: Εάν υπήρχαν περισσότερες ευκαιρίες εργασιακές και για επνδύσεις στην Ελλάδα είναι η καλύτερη χώρα να ζεις.

Φώφη Μαγκούτα , Βάθης , Αθήνα.

Σχόλιο νο2 : Εκ των "γλυπτών" , οι γλύφτες και οι σκυμμένοι !

Αγγλία

Η χώρα που αναδεικνύει την αρχαιοκαπηλεία και την κλεπταποδοχή ως κεντρικό σημείο του πολιτισμού της. Ταυτίζει τόσο πολύ το έγκλημα με την κουλτούρα της, που εκθέτει περήφανα τα κλοπιμαία σε ένα μουσείο που αποκαλεί "Βρετανικό".

Γιώργος

Ακόμα και η άδεια του σουλτάνου μουφα είναι! Αφού το δείξανε και δεν έχει ούτε σφραγίδα, ούτε υπογραφή! Κλοπή κανονικότατη.

balance of power

Δυστυχώς δεν υπάρχει δικαστήριο ή άλλη αρχή η οποία διαθέτει την ισχύ ή τα μέσα να επιβάλλει σε χώρα top 5 (μόνιμο μέλος Συμβουλίου Ασφάλειας), απόφαση υπέρ χώρας (από τις υπόλοιπες 200). Εδώ ψηφίσματα της γενικής συνέλευσης ΟΗΕ, τα οποία υποτίθεται φέρουν ασυγκρίτως μεγαλύτερο βάρος, από μια οποιαδήποτε δικαστική απόφαση, καί στρεφόμενες κατά χωρών μικρότερης ισχύος, οι οποίες περιφρονούνται άνευ οποιασδήποτε συνέπειας. Εκτός λοιπόν τυχόν κοσμογονικών αλλαγών στο μέλλον, αν η Βρετανία να πάψει να είναι μόνιμο μέλος Συμβουλίου Ασφάλειας, να πάψει να θεωρεί σιωπηλώς ότι της οφείλουμε την ανεξαρτησία μας -καί ότι τα Γλυπτά αποτελούν μικρό τίμημα- η Ελλάδα να αποκτήσει άλλη θέση στην διεθνή σκηνή, τότε ίσως επιστραφούν... με τα ισχύοντα δεδομένα εκείνων καί τα δικά μας, πρέπει να θεωρείται αδύνατον.

Φώφη Μαγκούτα , Βάθης , Αθήνα.

Λυπάμαι , αλλά με τόσες βροχές που έχουμε από το 2004 και μετά στην Αθήνα (ο καιρός της Πάτρας για όσους ξέρετε ) , τα Μάρμαρα που στεγάζει το Λονδίνο θα ήταν ιδανικό να βρίσκονται κάτω απ΄τον καυτό ήλιο της Αφρικής ! Δύο σε ένα : βοηθιέται φτωχή χώρα της Αφρικής και ο εγωισμός της Αγγλίας παραμένει σχετικά ανέπαφος ! Η Αγγλία προωθεί το προϊόν "αρχαίο κάλλος" με συνέπεια στους αιώνες !

Αφηστε τα μαρμαρα στην ησυχια τους..

Αν ειχαν να διαλεξουν αναμεσα στα μαρμαρα και κανενα "θαυματουργο λειψανο" το 80% θα διαλεγε το δευτερο..

kyriakos

Σ' αυτό έχεις δίκιο. Σε μεγάλο βαθμό. Αλλά τα θέλουμε πίσω για μας, όχι για τους βλαμμενους. Αυτοί μπορεί να θέλουν να "ρίξουν" και εργατικές κατοικίες στην Ακρόπολη.

Τις

Και τα μάρμαρα λείψανα είναι. Τα λείψανα του πολιτισμού μας.

Αφού οι Άγγλοι

τα εκθέτουν ως ελληνικά,το πρόβλημα που είναι;

?

σκέφτεσαι πριν γράψεις?

Το ίδιο πράγμα

Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που σκέφτεσαι,δώσε μου λοιπόν το αυτοκίνητο σου.εγω θα το οδηγάω και θα το χαίρομαι,αλλά σου υπόσχομαι αν με ρωτήσουν ποιανού είναι θα πω ότι είναι δικό σου..

ΔΕΝ

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΥΛΑΞΕΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ

JOHN RAMBO

https://www.news247.gr/politismos/ta-pio-diasima-klemmena-ellinika-archaia-se-poia-moyseia-toy-kosmoy-vriskontai.7527963.html ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΤΩΡΑ!!!!! ( Η ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ? ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ?)ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης