Μεταναστευτικό: Επιταχύνεται η κατασκευή των κλειστών κέντρων

Μεταναστευτικό: Επιταχύνεται η κατασκευή των κλειστών κέντρων

Μηταράκης: Δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα - Κλείνει την πόρτα του διαλόγου ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου - Συνάντηση Κουμουτσάκου με τους πρέσβεις Κύπρου-Ιταλίας-Γαλλίας για μέτωπο του ευρωπαϊκού νότου απέναντι στο μεταναστευτικό

metanastes-arthropu
Βουλευτές και στελέχη της ΝΔ έχουν ενημερωθεί και επιστρατευτεί για να βοηθήσουν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κρίση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Δεν είναι μυστικό, άλλωστε, ότι αυτή δέχεται μεγάλη πίεση στο εσωτερικό κυρίως από την κομματική και εκλογική βάση της. Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός έκρινε απαραίτητη την ενημέρωση και προτροπή βουλευτών και κομματικών στελεχών να δείξουν κατανόηση και να «βάλουν πλάτη» στην προσπάθεια διαχείρισης του καυτού αυτού προβλήματος.

Μετά από το σχετικό «πολιτικό μασάζ», λοιπόν, στόχος είναι η κυβερνητική πολιτική να περάσει στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες και αντιδρούν κατά τρόπο που δεν έχει προηγούμενο, έχοντας, μάλιστα, στην πρώτη γραμμή «γαλάζια» στελέχη της αυτοδιοίκησης. Το μήνυμα δεν είναι άλλο από την δικαιολόγηση της επίταξης χώρων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με σκοπό την κατασκευή κλειστών κέντρων. Δεν είναι όλοι οι νησιώτες αντίθετοι με τα κλειστά κέντρα, αλλά φοβούνται ότι θα δουν την ιστορία να επαναλαμβάνεται: Όπως συνέβη και με τα hot spots. Παρά τις αντίθετες αρχικά διαβεβαιώσεις, τα νησιά μετατράπηκαν σε αποθήκη για χιλιάδες ταλαιπωρημενους μετανάστες.

Η κυβέρνηση, όμως, βρήκε έναν πολύτιμο σύμμαχο: το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το Δικαστήριο, που χαρακτηρίζεται από την ευαισθησία του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, άναψε πράσινο φως για τη δημιουργία κλειστών κέντρων, στηριζόμενο στο άρθρο 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο αναφέρεται στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια. Η εξέλιξη αυτή εκ των πραγμάτων τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία μέχρι τώρα ισχυριζόταν ότι τα κλειστά κέντρα παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Αποδυναμώνει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι αντίθετος με τα κλειστά κέντρα. Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι στη διαχείριση του μεταναστευτικού «ταυτίζεται με ακραίες θέσεις υπουργών του, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης».

Πάντως, η κυβέρνηση αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα να επιταχύνει τις διαδικασίες κατασκευής των προγραμματισμένων κλειστών κέντρων, αφήνοντας περιθώριο μερικών ακόμα ημερών για διαβουλεύσεις με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τους τοπικούς Δήμους. Όλα δείχνουν, ωστόσο, πως δεν θα βρει συνομιλητές.

Το κλίμα εκτόνωσης της έντασης που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες έπειτα από τη δήλωση του αρμόδιου υπουργού Νότη Μηταράκη ότι οι επιτάξεις παγώνουν, έχει πλέον εκλείψει. Όπως είναι γνωστό, το πάγωμα για συνομιλίες από μηδενική βάση μετατράπηκε σε αναβολή για μία εβδομάδα. Ο ίδιος ο Νότης Μηταράκης, προσαρμοζόμενος στη γραμμή του Μαξίμου, επανήλθε, δηλώνοντας ότι ο αρχικός σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει κι ότι το υπουργείο προχωρά κανονικά τις διαδικασίες αδειοδότησης για να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής των κλειστών κέντρων στα νησιά. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση υποδείξει «μια καλύτερη τοποθεσία στο όριο του ίδιου δήμου, είναι πολύ εύκολο για εμάς και δεν μας αλλάζει το χρονοδιάγραμμα».

Ως απάντηση, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης ανακοίνωσε ότι δεν θα παρευρεθεί στη συνάντηση με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου. «Ας μην περιμένει αδίκως» έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. Αντιθέτως, ο επίσης «γαλάζιος» περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος τάχθηκε υπέρ της κατασκευής των κλειστών κέντρων στα νησιά.

Κλείσιμο

Την Δευτέρα το πρωί συμφωνήθηκε σε δημόσια εκπομπή να «παγώσουν» τα μέτρα επιτάξεως εκτάσεων και νομοθετικού...

Δημοσιεύτηκε από Κώστας Μουτζούρης στις Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020


Εν μέσω αυτών, σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εμφανίστηκε να συνοδεύει βάρκα με 20 παράνομους μετανάστες προς τη νησίδα Στρογγύλη στο σύμπλεγμα του Καστελλορίζου. Επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά ότι οι τουρκικές αρχές όχι μόνο δεν εμποδίζουν τα κυκλώματα των διακινητών που στέλνουν πλοιάρια με παράνομους μετανάστες στα ελληνικά νησιά, αλλά κι ότι συνεργάζονται στενά μαζί τους. Η τουρκική ακταιωρός απομακρύνθηκε μόνο όταν σκάφος του Λιμενικού την πλησίασε, ζητώντας της να φύγει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Στο διπλωματικό επίπεδο, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος θα έχει σήμερα πρόγευμα εργασίας με τους πρέσβεις της Κύπρου, της Ιταλίας και της Ισπανίας, σε μία προσπάθεια να συγκροτηθεί ένα μέτωπο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, με σκοπό την άσκηση πιέσεων στο πλαίσιο της ΕΕ για πιο αποφασιστική στάση στο επίμαχο πρόβλημα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, σκοπός της συνάντησης είναι η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κρατών-μελών πρώτης γραμμής εν όψει της επικείμενης έναρξης της διαπραγμάτευσης του νέου Κοινού Συστήματος Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης