Το Brexit ανοίγει την πόρτα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

narmara_main

Τι αναφέρεται στο άρθρο 32 του προσχεδίου διαπραγματεύσεων για την «επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παρανόμως από τις χώρες καταγωγής τους»

Θα μπορούσε η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα να αποτελέσει μια πτυχή των μελλοντικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο για την μετά Brexit εποχή;

Αυτό είναι το ερώτημα που έχει διατυπωθεί στις Βρυξέλλες μετά τη δημοσίευση του προσχεδίου διαπραγματευόσουν ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο που κυκλοφόρησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς στο άρθρο 32, στην παράγραφο «α» αναφέρεται  ξεκάθαρα ότι «τα συμβαλλόμενα μέρη (σ.σ Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση) οφείλουν, σύμφωνα με τους κανόνες της Ενώσεως, να απευθύνουν διευκρινίσεις σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παρανόμως από τις χώρες καταγωγής τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η εν λόγω παράγραφος εντάχθηκε στο προσχέδιο των διαπραγματεύσεων μετά από πιέσεις της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Κύπρου, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζεται εάν αφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα ή σε άλλες αρχαιότητες και πολιτιστικά αγαθά που ενδέχεται να εντοπιστούν σε μεγάλους βρετανικούς οίκους δημοπρασιών.

Το σχέδιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΒ αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη, ώστε τον επόμενο μήνα να ξεκινήσουν οι διαπραγμάτευσις ανάμεσα στις δύο πλευρές που θα καθορίσουν τις σχέσεις τους μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Παρόλο που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η εν λόγω παράγραφος προστέθηκε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία το βρετανικό μουσείο υποστηρίζει ότι κατέχει νομίμως, οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ δεν περνούν μόνο από τις Βρυξέλλες αλλά από 27 άλλα κράτη - μέλη τα οποίοι μπορούν να θέσουν τους δικούς τους όρους. Συγκεκριμένα η Ισπανία θέτει νέες προϋποθέσεις για το Γιβραλτάρ, ενώ η Γαλλία ζητεί περισσότερες εγγυήσεις για την πολιτική αλιείας.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται περισσότερο πιθανό η εν λόγω παράγραφος να αφορά σε πολιτιστικά αγαθά που σχετίζονται με λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων και όχι στα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία, παρόλο που είναι ένα διαχρονικό αίτημα της Ελλάδας, δεν φαίνεται να σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου.

ΣΧΟΛΙΑ (22)

Περίεργος

Ρε παιδιά, τα ράφια στα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας αδειασαν? Καύσιμα έχουν? Φάρμακα? Η στερλίνα κατέρρευσε? Γιατί προχθές βγήκε έκθεση που λέει για εκτίναξη της βρετανικής οικονομίας, κορεσμός νέων δουλειών, η εμπιστοσύνη του καταναλωτή στα ύψη και ουρές στο βρετανικό επιμελητήριο για δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Ψέμματα θα λένε.!! Α, και η στερλίνα κάνει Ράλι. Ψεύτες, απαπαπα.....

Έφη

Αχ καλέ μου διάβασε κανά βιβλίο. Δεν έχουνε βγει ακόμα εντελώς. Μέχρι το τέλος του χρόνου είναι στην κοινή αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Η πλάκα είναι οτι

..τα σοβαρά γλυπτά και τα πιο πολλά δεν εκτίθενται στο ΒΜ...πρόσφατα ήμουν εκεί και η απογοήτευση ήταν μεγάλη. Δεν υπάρχει καμία μεγάλη παρουσίαση της Αρχαίας Ελλάδας και από μάρμαρα...τιποτε. Κάπου στα υπόγεια ήταν. Ο λόγος προφανώς ήταν και είναι ότι το ΒΜ θέλει να προβάλει μια παγκοσμιότητα και με αυτό δεν μπορεί να έχει όλα τα μάρμαρα στην έκθεση. Δεν υπάρχουν χώροι. Πιστεύω ότι ο φυσικός χώρος για τα μάρμαρα είναι πλέον το Μουσείο της Ακρόπολης το μόνο που μπορεί να τα έχει όλα στην έκθεση Το ΒΜ έχει μια αποστολή και αυτή είναι η παγκόσμια ιστορία και επίσης δεν είναι μεγάλο όσο νομίζει κανείς. Δεν γνωρίζω αν αυτό μπορεί να είναι επιχείρημα αλλά η επίσκεψη στο ΒΜ ήταν θαυμάσια αλλά σχετικά με την μαρμαρα ήταν απογοήτευση...παρά μόνο ελάχιστα μπορεί να δει κανείς. Δεν μπορεί κάποια λύση θα υπάρχει να μπορεί να τα βλέπουν όσοι θέλουν οσο θέλουν και η λύση αυτή περνάει από το Μουσείο της Ακρόπολης . Δεν ξέρω αν θα γίνει ποτέ αλλά στο ΒΜ τα μάρμαρα απλά...δεν υπάρχουν.

Ρωμηοί @ερατα

Καιροφυλακτούν οι ρασοφόροι... 1500 χρόνια, ακόμα και στις μέρες μας.... γιαυτο λυσσάξανε...

🚪 doors

Οι πόρτες σφραγισμένες παντοτινά για εκείνα. Πόρτες εισόδου για αρκετούς επίδοξους έλληνες φοιτητές καί μετανάστες, μια χαραμάδα σε σχέση μέ άλλες εποχές. Πόρτες εξόδου για να διευκολύνουν την μαζική έξοδο ανεπιθύμητων ορθάνοικτες. Αν αρκεσθούν στα Γλυπτά, καί δεν απαιτήσουν πρόσθετα πολιτιστικά αγαθά, για να εξισορροπήσουν την επιβάρυνση (στα μάτια τους), που θα τους προκαλεί η παραμονή των αλλοεθνών ελλήνων,θα είναι μια ευχάριστη και ανακουφιστική εξέλιξη.

ΤΟΓΚΛΗΣ

Ρε αφηστε το δουλεμα ! Αυτα τα ευρηματα ανηκουν στη ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ και μεσω του Βρεταννικου Μουσειου οι επισκεπτες γνωριζουν την Αρχαια Ελλαδα και παρακινουνται μετα να ελθουν να δουν και τα υπολοιπα. Αστε τα λοιπον εκει και σταματηστε να λετε βλακειες

Αγύριγο κεφάλι

Θα τα ...ΠΑΡΟΥΜΕ τα γλυπτά του Παρθενώνος ΜΟΝΟΝ όταν ΘΕΛΗΣΕΙ να το κάνει αυτό ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ τους που είναι το Βρετανικό Μουσείο!_____Απεκδυόμενο της επί τούτων ΚΥΡΙΟΤΗΤΟΣ του!______Με ΚΑΝΕΝΑΝ άλλον τρόπον δεν μπορούμε να τα "ΠΑΡΟΥΜΕ"!_____Αυτή είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ!_______Γιατί δεν την λένε στον κόσμο;

Νηρέας

ποιός ιδιοκτήτης το Β Μ ....κλεπταποδόχος !! Γιατί να μην έχουμε ελπίδες ?Εδώ συζητάνε για πολεμικές αποζημιώσεις ..

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ (ΓΛΥΠΤΑ) ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΟΤΑΝ ΘΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ Ο ΞΕΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ 500 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΩΡΡΑ... ΑΝΑΜΕΙΝΑΤΕ ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΣΑΣ 45ΧΡΟΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΦΕΣΑΔΟΡΟΙ/ ΠΙΣΤΟΛΕΡΟΣ... Ε... ΣΥΓΓΝΩΜΗ... ΕΝΔΟΞΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΕΝΔΟΞΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ....

Έλεος!!

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα παιδιά. Τα Γλυπτά!!! Όχι τα μάρμαρα κι οι πέτρες!!!

soulis

Eαν δεν στο ειχαν πει οι ξενοι (αγγλοι γαλλοι γερμανοι) που αυτοι πρωτοι εκτιμησαν και αναγνωρισαν την καλλιτεχνικη και πνευματικη ανωτεροτητα των αρχαιων ελληνων εσυ ελληνακο που εμαθες γραμματα (λεμε τωρα) απο μπολσεβικους ανθελληνες "δασκαλους" δεν θα καταλαβαινες ποτε την ιαφορα μεταξυ γλυπτων μαρμαρων πετρων κλπ. Ουτε και τωρα δηλαδη την καταλαβαινεις αφου κι εσυ και αλλοι ζητατε τα γλυπτα οχι για να τα βαλετε εκει που ηταν αλλα να τα χωσετε μεσα στο τρισαθλιο "μουσεο" του Παντερμαλη που μοιαζει πιο πολυ με γκαραζ αυτοκινητων....

kyriakos

Μην γράφετε ότι οι ουγκανοι τον ήπιαν. Δεν αρέσει στους αληταραδες των καφενείων. Εδώ σας δίνει συμβουλές ο αγυριγος ο τουρκονοικοκυρης που προτείνει γενικές απεργίες για να παραλύσει η χώρα, να πέσει η κυβέρνηση και να βγει πρωθυπουργός ο όμοιος του τι αλβανοτσαμικο κουναβι.

ε καλά

Ευκολάκι. Πολύ σανό σήμερα...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης