Ριτσώνα: Για αποτέφρωση μέσα σε τέσσερις μήνες 300 σοροί

apotefrotirio-ritsona-10

Στην αποτέφρωση πηγαίνουν περίπου 20 με 25 σοροί κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του αποτεφρωτηρίου

Τα στοιχεία από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του πρώτου αποτεφρωτηρίου νεκρών στη Ριτσώνα, που ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από περίπου τέσσερις μήνες, δείχνει τάση όλων και περισσότερων Ελλήνων να επιλέγουν αυτή τη μορφή ταφής, η οποία όμως έρχεται σε αντίθεση με τις ελληνορθόδοξες χριστιανικές αξίες.

Σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Αλακιώτη, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης, μέχρι στιγμής έχουν αποτεφρωθεί στη Ριτσώνα περίπου 300 άτομα, ενώ στην αποτέφρωση πηγαίνουν περίπου 20 με 25 νεκροί κάθε εβδομάδα. «Η ταφή που γίνεται, αλλά και το γεγονός ότι πρέπει σε τρία χρόνια να γίνει εκταφή, συν το κόστος είναι μερικά από τα στοιχεία που ωθούν πολλούς να επιλέξουν την αποτέφρωση για τους νεκρούς τους. Η αυξητική τάση αυτή υπάρχει και στην Αμερική και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και τα μέχρι στιγμής στοιχεία μας δείχνουν ότι κάθε εβδομάδα πηγαίνουν στην Ριτσώνα 20 με 25 νεκροί προς αποτέφρωση».

Σύμφωνα με τον κ. Αλακιώτη η τιμή για μια αποτέφρωση στη Ριτσώνα ανέρχεται στα 600 ευρώ -στην Βουλγαρία η διαδικασία της καύσης στοιχίζει 570 ευρώ συν τα έξοδα μετακίνησης.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι στα 600 ευρώ περιλαμβάνεται μόνο η διαδικασία της καύσης. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η αμοιβή του γραφείου τελετών, η επιλογή του φέρετρου, το κόστος της τελετής και εάν η οικογένεια θέλει να έχει καφέ ή φαγητό. Μαζί με το ΦΠΑ συν τα έξοδα του γραφείου τελετών και ό,τι άλλο χρειαστεί το κόστος φτάνει κατά μέσο όρο τα 1.500 ευρώ με 2.500 ευρώ. Το αποτεφρωτήριο Ριτσώνας, κατόπιν συνεννόησης με την οικογένεια, μπορεί να αναλάβει τη διοργάνωση γεύματος ή καφέ στους οικείους του νεκρού, σε τιμές που ποικίλουν ανάλογα με το τι θέλει η οικογένεια. Ένας καφές με κονιάκ και παξιμαδάκι στοιχίζει περίπου 4 ευρώ το άτομο. Ωστόσο, ανάλογα με τις απαιτήσεις της οικογένειας, το ποσό αυτό μπορεί να φτάσει και τα 30 ευρώ ανά άτομο.

Το αποτεφρωτήριο Ριτσώνας διαθέτει δυο κλιβάνους και στη διάρκεια της ημέρας μπορούν να γίνουν μέχρι και δέκα αποτεφρώσεις. Η κάθε μία διαρκεί 75 λεπτά. Αφού περάσουν περίπου δύο ώρες, οι συγγενείς παραλαμβάνουν την τέφρα του αγαπημένου τους, στην τεφροδόχο που έχουν επιλέξει, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 12 ευρώ έως και 588 ευρώ. Για να γίνει αποτέφρωση σε έναν νεκρό θα πρέπει η οικογένειά του να δηλώσει στο γραφείο τελετών ότι επιθυμεί η σορός να αποτεφρωθεί. Τότε το γραφείο αναλαμβάνει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα έγγραφα και να επικοινωνήσει με το αποτεφρωτήριο.

Στα έγραφα που χρειάζονται, για την περίπτωση της καύσης απαιτείται επιπλέον και μια βεβαίωση ιατροδικαστή ότι δεν απαιτείται σχετική διερεύνηση (κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τον ενταφιασμό), ωστόσο και αυτό είναι κάτι που αναλαμβάνει να διευθετήσει το γραφείο τελετών.

Η προσπάθεια για την κατασκευή αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1996, ενώ ο ισχύων νόμος υιοθετήθηκε πριν από 13 χρόνια. Από τότε χρειάστηκε μια σειρά τροπολογιών προκειμένου να γίνει εφικτή η κατασκευή ιδιωτικού αποτεφρωτηρίου με το πρώτο να είναι στη Ριτσώνα. Η σορός του Θάνου Μικρούτσικου ήταν μια από τις εκατοντάδες που αποτεφρώθηκαν στην Ριτσώνα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (32)

Yio

Τα 'καναν, τα 'φεραν να στοιχίζει το ίδιο η καύση με την ταφή. Μπείτε και καείτε μόνοι σας ρε κλέφτες που θέλετε 600€ για ένα κάψιμο 10 λεπτών. Τι θα χρησιμοποιήσετε; κηροζίνη;

ΜΙΚ

Προφανώς, ο ιδιοκτήτης θέλει να βγάλει τα λεφτά της επένδυσης και να έχει αργότερα κάποιο κέρδος. Ας επέτρεπαν οι θρησκόληπτοι να γινόταν κάποιο δημοτικό αποτεφρωτήριο (κάπου στο Σχιστό δεν λέγανε;) να κόστιζε τα μισά. Προς το παρόν, ας συνεχίσουν να θάβουν στα κορεσμένα νεκροταφεία (να πληρώνουν μαρμαράδες, ανθοπώλες, καντηλανάφτες, τρισάγια) και να ξεθάβουν στα 3 χρόνια. Εμπειρία, που ούτε στον εχθρό μου δεν θα ευχόμουν.

Μιχάλης

Και αν πονάει;

ΜΑΤΖΑΦΛΑΡΑΣ

Τσακώνονται όλοι αποκάτω - η ταφή είναι καλύτερη, λένε οι μεν, όχι η καύση είναι καλύτερη οι δε... Πεθάνετε πρώτα ρε παιδιά και θα το κανονίσουμε τι θέλει ο καθένας.....

MIK

Δεν κάνει. Δεν περιέχει ποτάσσα. Μόνο η στάχτη από ξύλο κάνει για τη δουλειά που θέλεις. Περιέχει κυρίως φώσφορικό ασβέστιο και είναι καλή ως λίπασμα για τον κήπο σου.

Νίκος

Παρακαλώ όσοι επιλέξετε να καείτε, να αφήσετε ως τελευταία επιθυμία να μην πετάξουν την στάχτη σας. Την χρειάζομαι για να κόψω μούστο τον Σεπτέμβριο.

Βίζας

Ο Καρανίκας φταίει αυτός ο στιμβανας

Ηρακλης

Η καύση είναι η παραδοσιακή τακτική των Ελλήνων προγόνων μας.Η ταφή είναι Εβραϊκή τακτική των θρησκειών του Γιαχωβα σας γενίτσαροι

Αγύριγο κεφάλι

Ποιόν έκαυσαν οι Αρχαίοι Έλληνες εντός του Ελλαδικού χώρου; Γιατί εγώ ξέρω ότι παντού αρχαία νεκροταφεία ανακαλύπτει η αρχαιολογική σκαπάνη.

Rom

AKΡΙΒΕΣΤΑΤΑ!!!!! Επιτέλους, ένας που γνωρίζει κάτι και δεν έχει γίνει "πρόβατο"! Η ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ήταν έθιμο ΚΑΙ των αρχαίων Ελλήνων! Η ΤΑΦΗ των νεκρών είναι ΕΒΡΑΙΚΟ έθιμο, οι Ισραηλίτες έθαβαν τους νεκρούς. (Φυσικά, υπήρχαν και κάποιες ελληνικές φυλές που έθαβαν κι εκείνοι τους νεκρούς, αλλά ΓΙΑ ΑΛΛΟΝ ΛΟΓΟ. Πχ. ένας πολέμαρχος, να πάει στον Άδη μαζί με τα όπλα του, το πολεμικό του άλογο κτλ - οπότε τον έθαβαν με όλα αυτά μαζί.)

@ Ηρακλης

Ποιοι πρόγονοι βρε; Πέρασαν ένα σωρό κατακτητές και μη από την Ελλάδα. Φράγκοι, Ρωμαίοι, Ενετοί, Σλάβοι, Τούρκοι. Από που κι ως που ξέρεις σίγουρα πως προερχεσαι από τους αρχαίους Ελληνες; Επειδή έκανες αρχαία ελληνική ιστορία στο σχολειο; Και κάτι ακόμη. Η αρχαία Ελλάδα ήταν πνευματικός μεσαίωνας και τιποτ' αλλο. Εστιαζαν στη λογικη, την εξωτερικη ομορφια, την αμπελοφιλοσοφια και την παιδεραστεια. Ο Γιαχβέ που λες είναι ο αληθινός Θεός όλης της ανθρωπότητας και ο Ιησούς Χριστός ήρθε στη γη για να ξεπεραστούν όλα αυτά. Αναλωνεστε στην αρχαιολατρεια για να αποφύγετε την αλήθεια πολύ απλά. Ανοίξτε τα μάτια σας επιτέλους και δείτε την πραγματική ελευθερία που δίνει η Ορθοδοξία μας. Κοιτάξτε τα χάλια μας, την σήψη που επικρατεί και απελευθερωθειτε επιτέλους. Διαβάστε την Καινή Διαθηκη, μιλήστε με γέροντες, προσευχηθειτε και τότε θα αλλάξουν όλα μέσα σας.

Ακριβέστερα

Η καύση νεκρών στην αρχαία Ελλάδα εφαρμοζόταν στους πολεμιστές προκειμένου να μπορέσουν να τους μεταφέρουν για ταφή στην πατρίδα. Στην περίπτωση του Φιλίππου πατέρα του Μ.Αλεξανδρου έχουμε καύση ταφή προκειμένου να προλάβουν να χτίσουν τον τάφο του ( δεν είχε προβλέψει τον θάνατο του δολοφονήθηκε σε μικρή ηλικία)

Τακης

Πιστευω πολυ ομως μετα απο την εκταφη της γιαγιας μου θελω πραγματικα να καω και οχι να θαφτω.

!!!!

Γιατί;

antichrist

στη κόλαση αντίχριστοι

Επίσης

Αντίθετη με τις ελληνορθόδοξες χριστιανικές αξίες είναι και η εκταφή και η μετέπειτα μακάβρια και ψυχοφθόρα διαδικασία.Επειδή όμως εκεί τα παίρνει το παπαδαριό,το λέμε απλά "...λόγω έλλειψης χώρου". Αμήν.

jim

Αμα εισαι ασχετος αυτα γραφεις.Τι δουλεια εχουν οι παπαδες με την εκταφη; Ο δημος το κανει για να αδιαζει ο χωρος και μπει αλλος νεκρος.

Ιωαννης Παπαδοπουλος

Αν ήξεραν πόσο υποφέρει η ψυχή κατά την καύση του σώματος, δε θα το έκαναν.

....

Ωχ και εσύ ψηφίζεις έτσι??

γσπ

Καλα, και οταν το τρωνε τα σκουληκια ειναι καλυτερα;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης