Πέθανε ο εκδότης Σάμης Γαβριηλίδης

Πέθανε ο εκδότης Σάμης Γαβριηλίδης

Η πολιτική του κηδεία θα γίνει το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφείο

gabriilidis
Η οικογένεια του ελληνικού βιβλίου έμεινε φτωχότερη με την απώλεια του Σάμη Γαβριηλίδη ο οποίος έφυγε από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο. Επί τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες αφιερώθηκε στο βιβλίο την έννοια του οποίου προσέγγιζε σφαιρικά και ιδιαιτέρως δημιουργικά.

Ξεκίνησε το ταξίδι του στον μαγικό κόσμο του βιβλίου το 1977 μέσα τις Εκδόσεις Πλέθρον ενώ το έργο ζωής του, οι εκδόσεις Γαβριηλίδης, ιδρύθηκαν το 1988. Από εκεί εκδίδονταν δεκάδες νέοι τίτλοι το χρόνο, εκδόσεις ποίησης, πεζογραφίας, δοκιμίου κ.α. Οι εκδόσεις μάλιστα συνοδεύονταν συχνά από ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις. Μέσα από αυτές τις δράσεις ο ίδιος συνέβαλε καθοριστικά στην εξοικείωση του ελληνικού κοινού με το βιβλίο. 

Παράλληλα, υπήρχε βαθύς γνώστης της τέχνης της τυπογραφίας η οποία ήταν άμεσα συνυφασμένη με τις εκδοτικές του δραστηριότητες ενώ ανέπτυξε και έντονη συνδικαλιστική δράση.

Poems_and_Crimes
O πολύχώρος Poems and crimes των Εκδόσεων Γαβριηλίδης είναι ένα τα πιο όμορφα καλλιτεχνικά στέκια της Αθήνας

Όλη η αγάπη και το μεράκι του είχαν αποτυπωθεί στον υπέροχο πολυχώρο Poems and Crimes που είχε δημιουργήσει στο Μοναστηράκι όπου έβρισκε φιλόξενη στέγη όχι μόνον το βιβλίο αλλά και όλες οι άλλες τέχνες. Γι' αυτό και το μπαρ που λειτουργούσε εκεί ήταν από τα πιο γνωστά καλλιτεχνικά στέκια της Αθήνας.

Τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια του Σάμη Γαβριηλίδη εξέφρασε, στο συλλυπητήριο μήνυμά της, η Εταιρεία Ελλήνων  Συγγραφέων κάνοντας λίγο για έναν άνθρωπο που άφησε το αποτύπωμά του στα ελληνικά γράμματα: «Ο φιλόξενος χώρος του Poems & Crimes έγινε τόπος συνάντησης συγγραφέων και αναγνωστών, με πολλές εκθέσεις, παρουσιάσεις και μουσικές/ ποιητικές βραδιές. Ο Σάμης υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός και θα τον θυμόμαστε πάντα με συγκίνηση» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η πολιτική κηδεία του Σάμη Γαβριηλίδη θα γίνει τον Σάββατο στις 12 το μεσημέρι από το Α΄ Νεκροταφείο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης