Συναγερμός με κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στις Σέρρες

Συνεχείς συσκέψεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση, καθώς ο κίνδυνος να εμφανιστεί κρούσμα στη χώρα μας, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, είχε εκτιμηθεί ως σοβαρός ήδη από τα τέλη καλοκαιριού 

Σαν βόμβα έπεσαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι πληροφορίες για εντοπισμό κρούσματος αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε μικρή μονάδα εκτροφής στις Σέρρες. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του prototothema.gr, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι σε συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση, καθώς ο κίνδυνος να εμφανιστεί κρούσμα στη χώρα μας, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, είχε εκτιμηθεί ως σοβαρός ήδη από τα τέλη καλοκαιριού. Σε μία προσπάθειά του να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε προσλάβει ήδη από τον Αύγουστο 46 κτηνιάτρους, καθώς υπήρχαν κρούσματα τότε σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη από τον Νοέμβριο, είχε εντοπιστεί κρούσμα σε αγριόχοιρο σε περιοχή της Βουλγαρίας, πολύ κοντά σε σύνορα με την Ελλάδα, γεγονός που έκανε περίπου αναπόφευκτη την «εισβολή» της ασθένειας και στη χώρα μας.

Οι πληροφορίες τώρα αναφέρουν ότι τι κρούσμα στις Σέρρες επιβεβαιώθηκε πλήρως τις τελευταίες ημέρες και παραμένει άγνωστη η ένταση του προβλήματος. Μάλιστα ο μεγάλος αριθμός αγριόχοιρων, μέσω των οποίων η μετάδοση της νόσου μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη, διαμορφώνει μία κατάσταση εξαιρετικά επίφοβη.

Η ανησυχία που υπάρχει στο υπουργείο αφορά στον κίνδυνο να πληγεί σοβαρά η χοιροτροφία, καθώς τα ζώα που έχουν προσβληθεί από τη νόσο θανατώνονται με ανυπολόγιστη ζημιά για τις επιχειρήσεις. Άλλος τρόπος αντιμετώπισης από τη μαζική σφαγή δεν υπάρχει προς το παρόν, άρα γίνεται αντιληπτή η απειλή για την ελληνική κτηνοτροφία.

Τι είναι η αφρικανική πανώλη

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ιογενές νόσημα μεγάλης μεταδοτικότητας, που προσβάλλει χοίρους και αγριόχοιρους, αλλά όχι τον άνθρωπο ή άλλα ζώα. Ο ιός επιβιώνει για μεγάλο διάστημα στο περιβάλλον και στα πτώματα των ζώων και μπορεί να μεταδοθεί είτε με κατανάλωση μολυσμένης τροφής είτε με άμεση επαφή με ασθενή ζώα αλλά και από αντικείμενα ή εξοπλισμό που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα που φέρουν τον ιό, όπως οχήματα μεταφοράς, ρούχα, παπούτσια κ.λπ. Επίσης μπορεί να μεταφερθεί από έντομα που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα ζώα.

Προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και έχει πολύ υψηλή θνητότητα. Η νόσος είναι ενδημική της υποσαχάριας Αφρικής, όπου ο κύκλος μετάδοσης περιλαμβάνει τα τσιμπούρια του είδους Ορνιθόδωρος, τους φακόχοιρους και τους ποταμόχοιρους. Τα τσιμπούρια είναι φορείς της νόσου, χωρίς όμως τα ίδια να νοσούν!

Η πρώτη επιδημία αναγνωρίστηκε, αναδρομικά, ότι είχε λάβει χώρα το 1907, ενώ η αφρικανική πανώλη περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1921 στην Κένυα. Η νόσος παρέμεινε περιορισμένη στην Αφρική μέχρι το 1957, όταν και αναφέρθηκε στη Λισαβόνα, στην Πορτογαλία. Μια ακόμη επιδημία έλαβε χώρα στην Πορτογαλία το 1960. Μετά από πολλά επεισόδια πανώλης, η νόσος εγκαταστάθηκε στην Ιβηρική χερσόνησο, ενώ σποραδικές επιδημίες έλαβαν χώρα στη Γαλλία, το Βέλγιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Η Ισπανία και η Πορτογαλία κατάφεραν να εξαλείψουν τη νόσο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέσω πολιτικής σφαγής.

Πώς έφτασε στην Ελλάδα

Μια επιδημία φαίνεται να ξεκίνησε από τη Γεωργία το 2007 και στη συνέχεια επεκτάθηκε στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, εγείροντας φόβους για περαιτέρω γεωγραφική εξάπλωση, η οποία θα είχε αρνητική επίπτωση στην βιομηχανία των χοίρων. Τον Ιούνιο του 2017 καταγράφηκε το πρώτο περιστατικό στην Τσεχία. Για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου κατασκευάστηκαν 44,5 χιλιόμετρων φρακτών οσμής. Το 2018 μια μεγάλη επιδημία στη Ρουμανία οδήγησε στη σφαγή των περισσότερων γουρουνιών σε εκτροφία. Τον Αύγουστο του 2018 ανακοινώθηκαν τα πρώτα περιστατικά αφρικανικής πανώλης στη Βουλγαρία. Μέχρι τον Ιούλιο του 2019, πέντε εκτροφεία γουρουνιών είχαν πληγεί στη Βουλγαρία. Επίσης, τον Ιούλιο του 2019 ανακοινώθηκε η πρώτη επιδημία στη Σλοβακία.

Φυσικά και στην... Κίνα

Τον Αύγουστο του 2018, η Κίνα ανέφερε την πρώτη επιδημία αφρικανικής πανώλης στην επαρχεία Λιαονίνγκ, την πρώτη καταγεγραμμένη στην ανατολική Ασία. Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2018, περισσότερα από 38.000 γουρούνια είχαν θανατωθεί. Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2018, η Κίνα είχε μπλοκάρει τις μεταφορές γουρουνιών και χοιρινών προϊόντων σε μεγάλο μέρος της χώρας προς περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας, από την οποία είχαν πληγεί μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή 6 επαρχίες. Μέχρι το τέλος του 2018, η επιδημία είχε αναφερθεί σε 23 επαρχίες και δήμους σε όλη την Κίνα. Μέχρι τις 25 Απριλίου, ο ιός είχε αναφερθεί σε όλες τις περιοχές της Κινάς, καθώς και σε άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, όπως η Καμπότζη, το Λάος, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Ο πληθυσμός των χοίρων στη Κίνα ήταν μειωμένος κατά σχεδόν 40 εκατομμύρια ζώα σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης θα παραχωρήσει την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 14.00, έκτακτη συνέντευξη τύπου για το κρούσμα της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων που εντοπίστηκε στις Σέρρες

Η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το κρούσμα Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων σε περιοχή της Π.Ε. Σερρών

«Την ύπαρξη κρούσματος Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων σε μικρή οικόσιτη χοιροτροφική εκμετάλλευση στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, επιβεβαίωσε το Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής Αφθώδους Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, της οποίας το εργαστήριο είναι Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη διάγνωση της ΑΠΧ.

Ιστοί του νεκρού χοίρου απεστάλησαν στο εργαστήριο της Διεύθυνσης και αφού εξετάστηκαν με σύγχρονες μοριακές διαγνωστικές μεθόδους σύμφωνα με τις οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού Επιζωοτιών και επιβεβαιώθηκε η συγκεκριμένη νόσος των ζώων η οποία δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία.

Άμεσα συγκλήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού, Μάκη Βορίδη και με τη συμμετοχή της Υφυπουργού, Φωτεινής Αραμπατζή, του Γενικού Γραμματέα, Γιώργου Στρατάκου και υπηρεσιακών παραγόντων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου, κατά την οποία αποφασίστηκε η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης νόσου των ζώων.

Άμεσα εφαρμόζονται τα εξής:
Η απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ζώντων χοίρων.
Η απαγόρευση διακίνησης κρέατος, χοιρινών προϊόντων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
Η απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, χωρίς την άδεια του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Ασθένειας, σφάγιων χοίρου, κρέατος, προϊόντων χοίρου, σπέρματος, ωαρίων ή εμβρύων χοίρου, ζωοτροφών, εργαλείων, άλλων αντικειμένων και απορριμμάτων, που είναι δυνατό να μεταδώσουν την ΑΠΧ.

Για την εφαρμογή των μέτρων αυτών υπεύθυνες ορίστηκαν οι οικείες Κτηνιατρικές Αρχές, επικουρούμενες στο έργο τους από τις Αστυνομικές, Λιμενικές και Δημοτικές Αρχές.

Επίσης σε διαρκή συνεδρίαση βρίσκονται τα μέλη τόσο του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου της ασθένειας όσο και του αντίστοιχου Τοπικού.

Στις Σέρρες μεταβαίνει κλιμάκιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπό τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Στρατάκο ο οποίος θα συνοδεύεται από τον κτηνίατρο της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων, Γιώργο Κόμητα και Καθηγητές των Κτηνιατρικών Σχολών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τον συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών.

Επαναλαμβάνεται για μια ακόμη φορά ότι η συγκεκριμένη νόσος των ζώων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο».

Δείτε εδώ το Ενημερωτικό Σημείωμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση της ΑΠΧ που έχουν ληφθεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr