Στην τελική ευθεία η διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Στην τελική ευθεία η διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου – Το μνημόνιο προβλέπει τη διάθεση των ΦΥΚ από νέο κανάλι, πέραν των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ

farmakeio3
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία για τους σοβαρά πάσχοντες. Ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Απόστολο Βαλτά, βάσει του οποίου η διάθεση των ΦΥΚ θα γίνεται και από ένα νέο κανάλι, πέραν των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Τελικός στόχος είναι η εξάλειψη της ταλαιπωρίας των ασθενών με σοβαρές παθήσεις, οι οποίοι μέχρι σήμερα περιμένουν επί ώρες στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να προμηθευτούν τη θεραπεία τους.

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι ογκολογικοί ασθενείς καθώς και τουλάχιστον 12.000 οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που αναμένεται να ωφεληθούν από τη δωρεάν διάθεση των φαρμάκων τους, μέσα από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας προϋποθέτει και την ενεργοποίηση του προσωπικού Φακέλου Ασφάλισης Υγείας των ασφαλισμένων για την οποία εργάζονται οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, ενώ θα ακολουθήσει η ενημέρωση των ενδιαφερομένων, μελών του Οργανσιμού.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας τον περασμένο Σεπτέμβριο υπογράφηκε ανάλογο Μνημόνιο με τις ιδιωτικές κλινικές της Αττικής για τη διάθεση των θεραπειών, για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, από τις κλινικές. Αντί για τους ασθενείς παραλαμβάνουν τα σκευάσματα εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι των ιδιωτικών θεραπευτηρίων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Τους τελευταίους τρεις μήνες του 2019 οπότε και ενεργοποιήθηκε αυτός ο τρόπος διάθεσης των αντικαρκινικών θεραπειών, εκτιμάται ότι έχουν ωφεληθεί στην Αττική περισσότεροι από 7.000 ασθενείς.

Τι δηλώνει ο ΠΦΣ για τη δωρεάν διάθεση των ΦΥΚ

«Οι Έλληνες Φαρμακοποιοί με τη συνεργασία αυτή συμμετέχουν αποφασιστικά στην εξάλειψη της ταλαιπωρίας των ασθενών με βαριές παθήσεις, επιπλέον δε εξασφαλίζουν την αναγκαία στήριξη και ενημέρωση για την ορθή λήψη των φαρμάκων και την αποφυγή συμβάντων που εγκυμονεί η απουσία φαρμακοποιού από την αλυσίδα διάθεσης των Φαρμάκων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το προεδρείο του ΠΦΣ.

Ο ΠΦΣ είχε λάβει τη σχετική απόφαση μετά από Γενική Συνέλευση τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το Μνημόνιο προβλέπει τη θεσμοθέτηση επιστημονικής αμοιβής των φαρμακοποιών για το έργο της διάθεσης των συγκεκριμένων ΦΥΚ, μετά το πέρας της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου, δηλαδή η δωρεάν διάθεση των ΦΥΚ θα ισχύσει μέχρι και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη υποβάλλει επίσημη πρόσκληση προς τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας να συμπληρώνουν τη σχετική φόρμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Οργανισμού και να δηλώνουν ότι επιθυμούν να διαθέτουν δωρεάν ΦΥΚ στα φαρμακεία τους για ασθενείς με καρκίνο και με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Μετά την αποτύπωση των ενδιαφερομένων στο πεδίο των φαρμακοποιών, που αποτελεί κρίσιμο μέγεθος για την επιτυχία του εγχειρήματος, θα ενημερωθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες για τα φαρμακεία που έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα και στα οποία θα αποστέλλουν τα φάρμακά τους, τα οποία σήμερα αποστέλλονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με στελέχη του ΕΟΠΥΥ, θα μπορούν να διανέμονται δωρεάν μέσα από τα ιδιωτικά φαρμακεία περίπου 50 σκευάσματα για τις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες ασθενών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης