Εισαγγελική πρόταση στον Άρειο Πάγο για μερική αθώωση του Αμβρόσιου

Εισαγγελική πρόταση στον Άρειο Πάγο για μερική αθώωση του Αμβρόσιου

Ο Αμβρόσιος έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 7 μηνών, με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο για ομοφοβικές δηλώσεις - Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά την αθώωση του Μητροπολίτη, ως προς το αδίκημα της κατάχρησης του εκκλησιαστικού αξιώματος μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα

avro0
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος πρότεινε σήμερα ενώπιον του Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου την εν μέρει αθώωση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 7 μηνών, με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο, με αφορμή ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο, με ομοφοβικό περιεχόμενο.

Ειδικότερα, η πρόταση του κ. Μπρακουμάτσου αφορά την αθώωση του Μητροπολίτη, ο οποίος ήταν παρών κατά την ακροαματική διαδικασία, ως προς το αδίκημα της κατάχρησης του εκκλησιαστικού αξιώματος μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα, ενώ ως προς την παράβαση του ρατσιστικού νόμου ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε να απορριφθεί η αίτηση αναίρεσης του κ. Αμβρόσιου.

Όπως είναι γνωστό, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων άσκησε αναίρεση στον Άρειο Πάγο κατά της καταδικαστικής για εκείνον απόφασης, η οποία συζητήθηκε σήμερα στο Ποινικό Τμήμα.

Υπενθυμίζεται ότι στον κ. Αμβρόσιο έχει επιβληθεί ποινή φυλάκισης 7 μηνών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ, σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης των ομοφοβικών σχολίων του.

Αρχικά, ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος είχε αθωωθεί πρωτόδικα, ωστόσο ο εισαγγελέας Εφετών Πατρών και η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αιγίου άσκησαν έφεση κατά της αθωωτικής αυτής απόφασης.

Ο κ. Αμβρόσιος ήταν κατηγορούμενος για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος, μετά την ανάρτηση που είχε κάνει στο προσωπικό του ιστολόγιο, με την οποία καταφερόταν κατά των ομοφυλοφίλων.

Κλείσιμο
Μεταξύ των πολλών άλλων που έγραφε στο επίμαχο κείμενο, για τους ομοφυλόφιλους, ήταν: «Αποβράσματα της κοινωνίας σήκωσαν κεφάλι. Φτύστε τους. Η ομοφυλοφιλία είναι κακούργημα, είναι αμαρτία, εξευτελισμένοι άνθρωποι του σκότους» κ.ά.

Σήμερα, κατά την ακροαματική διαδικασία, ο κ. Μπρακουμάτσος ανέφερε, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

«Με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα καταργήθηκε το άρθρο του προϊσχύοντος για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος. Στην προκειμένη περίπτωση ο αναιρεσίων (σ.σ.: ο κ. Αμβρόσιος) καταδικάστηκε για το έγκλημα αυτό και του επιβλήθηκε ποινή 5 μηνών και συνολική ποινή 7 μηνών.

Ενόψει αυτών πρέπει να εφαρμοστεί η επιεικέστερη διάταξη, να αναιρεθεί η προσβαλλόμενη απόφαση και κατά το μέρος αυτό να κηρυχθεί αθώος ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και να αφαιρεθεί η ποινή των 5 μηνών και από τη συνολική ποινή η συντρέχουσα ποινή των 2 μηνών».

Παράλληλα ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε να απορριφθούν όλοι οι άλλοι προβαλλόμενοι λόγοι αναίρεσης της καταδικαστικής απόφασης εκ μέρους του Μητροπολίτη (παραβίαση ρατσιστικού νόμου, κ.λπ.).

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής επισήμαναν ότι το αδίκημα μετά την κατάργηση του άρθρου τυποποιείται σε άλλο άρθρο του Ποινικού Κώδικα, που τιμωρεί τη διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια.

Και ως εκ τούτου λόγω του ρατσιστικού υποστρώματος δεν τίθεται ζήτημα αποποινικοποίησης του αδικήματος.

Από την πολιτική αγωγή τονίστηκε ότι «δεν είναι κάθε λόγος ρατσιστικός. Αν δεν είναι αυτός δεν είναι κανένας».

Οι δικηγόροι του Μητροπολίτη ανέπτυξαν όλα τα αντίθετα νομικά επιχειρήματα, ζητώντας από τους αρεοπαγίτες να γίνει δεκτή στο σύνολό της η αίτηση αναίρεσης του Μητροπλίτη.

Τέλος, ο Άρειος Πάγος επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του μέσα το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης