CSI Μύκονος: Ξηλώνεται το παλαιό αστυνομικό τμήμα - Κάμερες, drones και 150 αστυνομικοί στο νέο

CSI Μύκονος: Ξηλώνεται το παλαιό αστυνομικό τμήμα - Κάμερες, drones και 150 αστυνομικοί στο νέο

Σούπερ σχέδιο αστυνόμευσης, κόστους 4 εκατ. ευρώ ετησίως, τίθεται σε ισχύ από τον προσεχή Μάιο - Χρηματοδότες ο δήμος αλλά και ευκατάστατοι ιδιοκτήτες προκειμένου να αποκρούσουν τους διαρρήκτες που ρημάζουν βίλες - Δημιουργείται Αστυνομική Υποδιεύθυνση - Καλωδιώνονται τα κοσμικά meeting points

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
csi-mykonos_2
Ενα σύγχρονο project αστυνόμευσης, που βασίζεται στη hi-tech τεχνολογία, στην ειδική εκπαίδευση και στη σύμπραξη υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δήμου και ιδιωτών αποκτά η Μύκονος. Το παρωχημένο Αστυνομικό Τμήμα των 22 ενστόλων μετατρέπεται σε αυτόνομη Αστυνομική Υποδιεύθυνση με 150 άτομα προσωπικό, τα σημεία αιχμής και συγκέντρωσης κόσμου καλωδιώνονται με κάμερες υψηλής ευκρίνειας, οι δόκιμοι άοπλοι αστυνομικοί που επιστρατεύονταν κάθε καλοκαίρι για να σώζουν την κατάσταση αντικαθίστανται από ειδικά εκπαιδευμένους άνδρες, ενώ δημιουργείται και ενιαίο επιχειρησιακό κέντρο. Δηλαδή μια ειδική αίθουσα όπου ο επικεφαλής αξιωματικός θα έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει πληροφορίες και στοιχεία, να αναλύονται δεδομένα και στις επιχειρήσεις που θα πραγματοποιούνται να συμμετέχει όχι μόνο η Αστυνομία αλλά το Λιμενικό και η Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, το νέο project αστυνόμευσης στη Μύκονο θα έχει ετήσιο κόστος περίπου 4 εκατ. ευρώ, από τα οποία ένα μεγάλο μέρος θα καλύπτεται από τον δήμο αλλά και χορηγίες ευκατάστατων ιδιωτών που δεν αντέχουν άλλο να ζουν κάθε καλοκαίρι με την εγκληματικότητα να χτυπάει κόκκινο και την παρακμή να πνίγει το νησί. Η νέα Αστυνομία Μυκόνου θα ξεκινήσει να λειτουργεί στο τέλος Μαΐου ή, το αργότερο, στις αρχές Ιουνίου, ενώ μετά την επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο νησί τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών. Μάλιστα, το πρότυπο αυτό πλάνο αστυνόμευσης αναμένεται να εφαρμοστεί με ανάλογες τροποποιήσεις και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, όπως η Πάρος και η Σαντορίνη, που αποτελούν 0τουριστικούς προορισμούς και πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών απ’ όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και ισχυρά ονόματα της παγκόσμιας ελίτ.
f1-66522736_2295598354039045_1798411546721246562_n_1_
Την ώρα που το γλέντι στα beach bar ανάβει, οι συμμορίες αλωνίζουν. Ανάμεσα στα θύματα το περασμένο καλοκαίρι ήταν το γνωστό μοντέλο Τζίτζι Χαντίντ, η οποία μάλιστα ορκίστηκε μέσω των social media ότι δεν πρόκειται να ξαναπατήσει στη Μύκονο

Η κατάσταση

Πριν από περίπου τρεις μήνες δημιουργήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μια ομάδα με επικεφαλής τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη, η οποία επικεντρώνεται στο «Νησί των Ανέμων». Σκοπός είναι να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που αφορούν τη Μύκονο, να γίνει ανάλυση των δεδομένων της εγκληματικότητας που κάθε χρόνο μετατρέπει το κοσμοπολίτικο νησί σε μαύρη τρύπα των Κυκλάδων και στη συνέχεια να επανασχεδιαστεί όλο το πλάνο αστυνόμευσης.

Οπως διαπιστώθηκε από την ποιοτική και ποσοτική ανάλυση, όλο το οργανωμένο έγκλημα της Αθήνας κάθε καλοκαίρι μετακομίζει εκεί. Δεν είναι τυχαίο ότι τουλάχιστον τέσσερα συμβόλαια θανάτου που εκτελέστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια έχουν να κάνουν με το μοίρασμα της πίτας στη νύχτα και τις big business της Μυκόνου. Ναρκωτικά, εκβιασμοί, προστασία, πορνεία, ακόμη και αρπαγές πολιτών δημιουργούν ένα παζλ τρόμου και παρακμής που όλα δείχνουν ότι πλέον έφτασε η ώρα να αποσυναρμολογηθεί.

Κλείσιμο
Παράλληλα σε απόρρητες αναφορές και εκθέσεις έχουν καταγραφεί συμμορίες ληστών που ξηλώνουν χρηματοκιβώτια, αλλοδαποί εισβολείς που χτυπάνε βίλες ακόμα και όταν οι ένοικοι είναι μέσα, μαφιόζοι που επιβάλλουν τον δικό τους νόμο με τη βία. «Η Μύκονος έχει μετατραπεί σε πεδίο δράσης συμμοριών και οργανωμένου εγκλήματος από όλο τον κόσμο. Αλβανοί μπουκαδόροι κάθε καλοκαίρι χτυπούν καθημερινά και στέλνουν τη λεία στο χωριό Γκραμς της βόρειας Αλβανίας, ομάδες Γαλλοαλγερινών “ταχυδακτυλουργών” ειδικεύονται στην αρπαγή επώνυμων ρολογιών, ενώ πλούσια δραστηριότητα αναπτύσσουν και οι ναπολιτάνικες συμμορίες που ρημάζουν ρολόγια και κοσμήματα πλούσιων τουριστών», λέει στο «ΘΕΜΑ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και προσθέτει: «Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ληστές, σίγουροι ότι δεν θα πιαστούν, δεν δίσταζαν να προκαλούν κοιτάζοντας και χειρονομώντας ακόμη και μπροστά στις κάμερες των σπιτιών που λεηλατούσαν».

Μόνο πέρυσι ανάμεσα στα θύματα των ληστρικών συμμοριών ήταν το γνωστό μοντέλο Τζίτζι Χαντίντ, Σαουδάραβες πρίγκιπες, γνωστοί Ελληνες επιχειρηματίες αλλά και πάμπλουτοι τουρίστες από την Αμερική, τη Βραζιλία, ακόμη και την Αυστραλία. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που ακόμα και ο αερολιμένας του νησιού χρησιμοποιείται από τα τα δουλεμπορικά κυκλώματα για πτήσεις ταλαίπωρων μεταναστών σε Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και άλλες χώρες εντός της ζώνης Σένγκεν. Μοιάζει απίστευτο αλλά μόλις από την πρώτη ημέρα της έναρξης των διεθνών πτήσεων στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, δεκάδες αλλοδαποί από το Μαρόκο και το Αφγανιστάν μέχρι το Ιράν, το Ιράκ και την Ερυθραία εντοπίστηκαν λίγο προτού πάρουν το αεροπλάνο για την Ευρώπη.

Οι μαφιόζικες ομάδες κλείνουν παράνομα ταξιδιωτικά πακέτα στο «Νησί των Ανέμων» και άλλα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου σε ταλαίπωρους πρόσφυγες και μετανάστες έναντι πολλών χιλιάδων ευρώ. Σχεδόν καθημερινά οι αστυνομικοί εντοπίζουν άτομα τα οποία περιμένουν να επιβιβαστούν στα αεροπλάνα για να ταξιδέψουν, χωρίς, όμως, το προφίλ τους να ταιριάζει με το ιδιαίτερο προφίλ των επισκεπτών της Μυκόνου. Ετσι προχωρούν σε ελέγχους για πλαστά διαβατήρια, ταυτότητες ή βίζες που τους έχουν προμηθεύσει οι δουλέμποροι για να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό, στην Κεντρική Ευρώπη. Είναι τόσο χαοτικό το σκηνικό, που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο δήμος έχει στείλει επιστολές αγανάκτησης στον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μηνύωντας τους υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πάμπλουτοι επιχειρηματίες έφτασαν στο σημείο να να αναλάβουν οι ίδιοι τα έξοδα στέγασης της Αστυνομίας και των ενστόλων μην αντέχοντας άλλο την κατάσταση ανομίας.
csi-mykonos

Η νέα Αστυνομία Μυκόνου

Η ειδική ομάδα του αρχηγείου, εκτός από την καταγραφή της κατάστασης στη Μύκονο, διαπίστωσε και ότι η αστυνομική δύναμη του νησιού αποτελείται από 22 μόνιμους αστυνομικούς, με 18 άτομα ενίσχυση για το καλοκαίρι και 19 δόκιμους αστυφύλακες, μεγέθη αντιστρόφως ανάλογα με τον πληθυσμό της Μυκόνου κάθε καλοκαίρι και τις ανάγκες που προκύπτουν. Κι αυτό γιατί, τα τελευταία χρόνια, αντί να γίνει επανασχεδιασμός του επιχειρησιακού σχεδίου αστυνόμευσης, απλώς φρόντιζαν να ενισχύουν τις δυνάμεις που υπάρχουν, αποσπώντας κάποιους αστυνομικούς από κεντρικές υπηρεσίες της Αθήνας και χρησιμοποιώντας δόκιμους, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν το δικαίωμα ούτε να οπλοφορούν. Ενα μοντέλο αστυνόμευσης που έχει αποδεδειγμένα αποτύχει. Ετσι, αποφασίστηκε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει ριζικά η κατάσταση και να χρησιμοποιηθεί μια νέα δομή που θα είναι προσαρμοσμένη στα σύγχρονα δεδομένα και θα έχει μεγάλες επιχειρησιακές δυνατότητες. Συγκεκριμένα :

-Αποφασίστηκε να καταργηθεί το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Ασφαλείας και να δημιουργηθεί η Αστυνομική Υποδιεύθυνση Μυκόνου, η οποία θα είναι ανεξάρτητη και θα υπάγεται απευθείας στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

-Σε αυτήν επικεφαλής θα είναι αξιωματικός που φέρει τον βαθμό του αστυνομικού διευθυντή, θα ορίζεται από το υπουργείο και με αυστηρά κριτήρια θα επιλεγούν τρεις αξιωματικοί βοηθοί του. Συνολικά στη νέα δομή θα υπηρετούν 150 άνδρες και γυναίκες, πολλοί εκ των οποίων θα προσληφθούν με νέα προκήρυξη έτσι ώστε να πληρούν τα κριτήρια που απαιτούνται.

-Κάτω από τον διοικητή θα δημιουργηθούν τρεις ομάδες. Η μία θα έχει να κάνει με την τάξη και την αστυνόμευση, η δεύτερη με την ασφάλεια και την πάταξη της εγκληματικότητας και η τρίτη με τη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Ειδική μέριμνα θα υπάρχει για το αεροδρόμιο, που παρουσιάζει τεράστια κίνηση, απαιτείται αυστηρός διαβατηριακός έλεγχος, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε μπει στο μάτι των δουλεμπορικών κυκλωμάτων που το χρησιμοποιούν για να μεταφέρουν με πλαστά έγγραφα παράνομους μετανάστες στην Ευρώπη.

-Θα δημιουργηθεί ενιαίο επιχειρησιακό κέντρο στο οποίο θα φτάνουν όλες οι πληροφορίες, θα αξιολογούνται και θα καταστρώνονται όλες οι επιχειρήσεις σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και το Λιμενικό. Εκεί θα φτάνει και online εικόνα από τις υψηλής ευκρίνειας κάμερες που θα τοποθετηθούν στα σημεία όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση κόσμου.
34-35new
Μετά την επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο νησί τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών για τη νέα μονάδα

-Το κτίριο που θα στεγάσει τη νέα Αστυνομία Μυκόνου έχει ήδη κλειστεί και βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο. Εκεί θα υπάρχει χώρος για να μπορεί να φιλοξενείται ένα μεγάλο μέρος των αστυνομικών, ο οποίος θα παραχωρηθεί στην ΕΛ.ΑΣ. από τον Δήμο Μυκόνου.

-Εχουν βρεθεί ιδιώτες-χορηγοί, όχι μόνο επιχειρηματίες της Μυκόνου αλλά και άτομα που περνούν εκεί τα καλοκαίρια τους και έχουν αγανακτήσει από την εγκληματικότητα και το χάος που επικρατεί. Οπως λένε οι πληροφορίες, με τις χορηγίες αυτών θα αγοραστούν τα ειδικά τζιπ, οι μοτοσικλέτες, ακόμη και τα αλεξίσφαιρα που θα φορούν οι αστυνομικοί.

-Η νέα δομή θα είναι μια δύναμη απόλυτα επιχειρησιακή, που θα ασχολείται όχι μόνο με την πάταξη της εγκληματικότητας σε ό,τι έχει να κάνει με τις κλοπές και τις διαρρήξεις, αλλά, όπως λένε πηγές στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., στο στόχαστρο θα μπουν για να τελειώσουν τα μπραβιλίκια, η ακριβή πορνεία, τα ναρκωτικά και οι μαύρες business μαφιόζικων ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος.

Την περασμένη Πέμπτη ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κατεχάκη, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., τους εξέθεσε το πρόβλημα και συζήτησαν τις λεπτομέρειες για το φιλόδοξο project που θα μεταμορφώσει το «Νησί των Ανέμων». Μάλιστα, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα επισκεφθεί τη Μύκονο και ο κ. Χρυσοχοΐδης προκειμένου να κάνει αυτοψία και να έχει εικόνα της όλης κατάστασης. Επειτα θα δοθεί το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι εργασίες έτσι ώστε μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουν ολοκληρωθεί και να μπει σε λειτουργία το πρότυπο σχέδιο αστυνόμευσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης