Αυτή την Κυριακή η συγκλονιστική βιογραφία του Φρανσουά Μιτεράν είναι στο ΘΕΜΑ

Αυτή την Κυριακή η συγκλονιστική βιογραφία του Φρανσουά Μιτεράν είναι στο ΘΕΜΑ

Ένας γίγαντας της ευρωπαϊκής πολιτικής βιογραφείται σε ένα βιβλίο που θυμίζει μυθιστόρημα. Η πολυτάραχη ζωή του Γάλλου ηγέτη σε δύο τόμους που διαβάζονται απνευστί.

book_xrwma
Αυτή την Κυριακή το πρώτο μέρος της καταπληκτικής βιογραφίας «Φρανσουά Μιτεράν, ο Σοσιαλιστής που δίχασε» του Philip Short είναι στο ΘΕΜΑ.

Και μόνο το γεγονός ότι η διήγηση αρχίζει από μια απόπειρα δολοφονίας θα αρκούσε για να πιστοποιήσει το πόσο συναρπαστική είναι η βιογραφία του Φρανσουά Μιτεράν. Διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας από το 1981 έως το 1995, σε μια περίοδο κοσμοϊστορικών αλλαγών, τόσο για τη χώρα του όσο και για την Ενωμένη Ευρώπη. Παρέμεινε στην εξουσία για περισσότερο χρόνο από οποιονδήποτε άλλον πριν ή μετά από εκείνον -αυτό όμως είναι μόνο μια λεπτομέρεια: Διότι ήταν η ευφυία και η λάμψη της προσωπικότητάς του που σημάδεψαν την Εποχή Μιτεράν. Παράλληλα, υπήρξε ένας άνθρωπος περίπλοκος, με σκοτεινές πλευρές, ενίοτε αδίστακτος, αλλά πάντα έτοιμος για δράση και καινοτομία.

Ο Philip Short διερεύνησε σε βάθος τον Φρανσουά Μιτεράν ως πολιτικό και ως άνθρωπο, καταφέρνοντας να διατηρήσει την αντικειμενικότητά του. Και ακριβώς επειδή ο συγγραφέας δεν χαρίζεται στον Μιτεράν και δεν τον ηρωοποιεί, η δίτομη βιογραφία αποτελεί ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα. Σκιαγραφεί και αποτυπώνει βήμα προς βήμα την πορεία προς την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, αναδεικνύοντας το πώς ο Μιτεράν κατ' αρχάς ερωτοτρόπησε με την άκρα δεξιά, εισήλθε στο κοινοβούλιο με την υποστήριξη των συντηρητικών και της Καθολικής Εκκλησίας, για να γίνει τελικά ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της Αριστεράς. Παράλληλα (και όταν δεν προσπαθούσε να διαφύγει από διώκτες και εκτελεστές) ο Φρανσουά Μιτεράν έβρισκε πάντα χρόνο και ενέργεια για να επιβεβαιώνει τη φήμη του ως άνδρα με πάθη -κυρίως ερωτικά.

Μη χάσετε αυτή την Κυριακή μαζί με το Πρώτο ΘΕΜΑ τον πρώτο τόμο της συγκλονιστικής βιογραφίας «Φρανσουά Μιτεράν, ο Σοσιαλιστής που δίχασε» του Philip Short. Θα ακολουθήσει ο Τόμος Β' την επόμενη Κυριακή.

Thema200119 Mitterrand 26sec



3D_Cover-Mitterrand
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης