Γενική Γραμματεία Ισότητας: Αδιαμφισβήτητο το δικαίωμα στην άμβλωση

Πέτσας: Οι καμπάνιες σε δημόσιους χώρους δεν πρέπει να διχάζουν - Αποσύρονται μετά τις αντιδράσεις οι αφίσες κατά των αμβλώσεων στο Μετρό - Μπογδάνος στον ΘΕΜΑ 104,6: Κακώς κατέβηκαν - Αντιδράσεις από πολλούς πολιτικούς: «Οι Αθηναίοι επιβάτες του Μετρό ξύπνησαν κάπου κοντά στην… Σαουδική Αραβία»

Στο νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε γυναίκας στην άμβλωση αναφέρεται η γγ Ισότητας, Μαρία Συρεγγέλα, σε ανακοίνωσή της, σχετικά με τις αφίσες του κινήματος «Αφήστε με να ζήσω», οι οποίες έχουν περιεχόμενο κατά των αμβλώσεων και αναρτήθηκαν σε σταθμούς του μετρό.

Η κ. Συρεγγέλα τονίζει ότι το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση είναι αδιαμφισβήτητο και τάσσεται υπέρ «της απόφασης του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Καραμανλή, να αποσύρει τη συγκεκριμένη καμπάνια από τους σταθμούς του μετρό».

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται, ακόμη, ότι «η πληροφόρηση και η ευαισθητοποίηση του κοινού οφείλουν να βασίζονται στον σεβασμό, την αντικειμενικότητα και την υπευθυνότητα».

Μετά τις μεγάλες αντιδράσεις που σημειώθηκαν από ικανή μερίδα πολιτών, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ αποφάσισε να «κατεβάσει» σήμερα Τρίτη τις αφίσες, μετά και από την εντολή που δόθηκε απο το υπουργείο Μεταφορών. Ο υπουργός κάλεσε, μάλιστα, τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ να δώσει εξηγήσεις για την καμπάνια που προκάλεσε τόσο μεγάλες αντιδράσεις στους πολίτες.

Για το θέμα ρωτήθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με τον ίδιο να απαντά ότι «οι καμπάνιες σε δημόσιους χώρους δεν πρέπει να διχάζουν την κοινωνία».

«Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ δεν επέδειξε εγρήγορση ούτε αξιολογησε σωστά το ζήτημα και γι' αυτό ελέγχεται» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Το υπουργείο με ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: 

«Ο έλεγχος και η έγκριση του περιεχομένου των διαφημίσεων που αναρτώνται στους χώρους του Μετρό, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ. Την αρμοδιότητα αυτή οφείλει να την ασκεί με υπευθυνότητα και κοινωνική συνείδηση.

Η καμπάνια που ξεκίνησε σήμερα εναντίον των αμβλώσεων για την οποία το αρμόδιο Υπουργείο και η Κυβέρνηση δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση, ανεξάρτητα από την προσωπική άποψη που δικαιούται ο καθένας να έχει, στρέφεται εναντίον ενός απολύτως κατοχυρωμένου και αναμφισβήτητου δικαιώματος των γυναικών. Οι καμπάνιες που γίνονται στους δημόσιους χώρους δεν πρέπει να διχάζουν την κοινή γνώμη ούτε ασφαλώς να προσβάλουν γυναίκες που έχουν αναγκαστεί να κάνουν μια τέτοια δύσκολη επιλογή στη ζωή τους.

Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κάλεσε τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ να εξηγήσει το σκεπτικό με το οποίο επέτρεψε μια τέτοια καμπάνια και ζήτησε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για να κατέβουν το συντομότερο οι αφίσες από τους χώρους του Μετρό».

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ -που σημειωτέον είχε ορισθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει αντικατασταθεί- μετά την παρέμβαση του υπουργείου Μεταφορών προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση: 

«Η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, κατόπιν εντολής του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κων. Αχ. Καραμανλή και λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, έκρινε ότι η καμπάνια κατά των αμβλώσεων στο δίκτυο του Μετρό μπορεί να θεωρηθεί υπαινικτική για τα δικαιώματα των γυναικών και αποφάσισε να αποσυρθεί η εν λόγω αφίσα από τα διαφημιστικά πλαίσια των σταθμών του δικτύου της.

Η αφίσα θα αποσυρθεί το βράδυ της Δευτέρας 13 Ιανουαρίου προς Τρίτη 14 Ιανουαρίου μετά το πέρας της λειτουργίας του Μετρό».

Θέση στο θέμα πήρε ο πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ, Σταύρος Στεφόπουλος, με ανάρτησή του στο Facebook. Ειδικότερα, έγραψε: «Ως μέχρι και σήμερα πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. δηλώνω ότι: Θεωρώ αδιανόητο, ένα εδώ και χρόνια κατοχυρωμένο δικαίωμα των γυναικών, να αποφασίζουν για την μητρότητα, να προβάλλεται για προπαγανδιστικούς λόγους μέσα από το Δίκτυο του μετρό. Το πώς αποφασίστηκε να επιτραπεί η ανάρτηση της συγκεκριμένης αφίσας στα διαφημιστικά πλαίσια του Δικτύου της ΣΤΑΣΥ Α.Ε, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας.  Κανένας δεν έχει δικαίωμα να " παίζει" με τις κοινωνικές ευαισθησίες των πολιτών.  Στεφόπουλος Σταύρος - Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΤΑΣΥ Α.Ε.

Η καμπάνια έγινε με πρωτοβουλία της οργάνωσης «Αφήστε με να ζήσω» και έγραφαν: «Ήξερες ότι από την 18η ημέρα κτυπά η καρδιά του; Από την 42η μέρα ανιχνεύονται εγκεφαλικά κύματα; Από την 8η εβδομάδα όλα τα όργανά του έχουν δημιουργηθεί; Από την 10η εβδομάδα νοιώθει πόνο. Διάλεξε τη ζωή».

Στο κάτω μέρος της αφίσας, αναγραφόταν: «Διάλεξε τη Ζωή. Κίνημα υπέρ της Ζωής».

Έντονες αντιδράσεις από πολιτικούς

Έντονες είναι οι αντιδράσεις και από εκπροσώπους κομμάτων με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά να χαρακτηρίζει απαράδεκτη αυτή την ενέργεια και  με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλο Χρηστίδη να ζητά εξηγήσεις, ενώ στο ίδιο κλίμα είναι και η δήλωση του αρμόδιου τομεάρχη Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Βαρεμένου: «Οι Αθηναίοι επιβάτες του Μετρό ξύπνησαν σήμερα κάπου κοντά στην… Σαουδική Αραβία, αντικρίζοντας διαφημιστικές αφίσες σκοταδιστικής έμπνευσης ενάντια στο νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην άμβλωση.

Το γεγονός αυτό ήταν υπ’ όψιν του αρμόδιου υπουργού Κ. Καραμανλή;

Η μήπως η Κυβέρνηση ασπάζεται το δόγμα που η καμπάνια αυτή ενέπνευσε στον Άδωνη Γεωργιάδη και το διατύπωσε με δηλώσεις του προ ημερών;

Αυτοί χρησιμοποιούν το δημογραφικό ως πρόσχημα για να αμφισβητήσουν δικαιώματα κατοχυρωμένα από τον προηγούμενο αιώνα. Με την φόρα που έχουν πάρει, μπορεί να φθάσουν μέχρι την απαγόρευση του διαζυγίου, με το επιχείρημα ότι διακόπτει την καρποφορία των ζευγαριών!

Καλούμε την κυβέρνηση και τον υπουργό Κ. Καραμανλή να διατάξει αμέσως το ξήλωμα της σκοταδιστικής αφίσας», δήλωσε.. Μπογδάνος στον ΘΕΜΑ 104,6: Κακώς κατέβηκε η αφίσα για τις αμβλώσεις


Τη διαφωνία του με την απόφαση του υπουργείου Μεταφορών, την οποία υλοποίησε η ΣΤΑΣΥ για τη διακοπή της καμπάνιας που έκανε με αφίσες στις στάσεις του Μετρό η οργάνωση «Αφήστε με να Ζήσω» κατά των αμβλώσεων, εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος, μιλώντας στο πρωί της Τρίτης στο ΘΕΜΑ 104,6.

Ο κ. Μπογδάνος σημείωσε ότι οι αφίσες «θα έπρεπε να κατέβουν εάν διέδιδαν ψέματα, εάν παρανομούσαν ή προέτρεπαν σε παρανομία, εάν το περιεχόμενό τους ήταν υπερβολικά γραφικό ή εάν η εταιρεία επικαλείτο πολιτική ενάντια στη φιλοξενία κοινωνικών μηνυμάτων, που ίσως κρίνοντα αμφιλεγόμενα. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει», σημείωσε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Από το υπουργείο ίσως να έχει γίνει μία εσφαλμένη ανάγνωση της καμπάνιας. Διότι κανείς δεν συζητά ή θέτει υπό αίρεση το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Δεν είναι καν αυτό το περιεχόμενο του μηνύματος που τελικά λογοκρίθηκε. Η εκστρατεία τοποθετείται υπέρ της μη άσκησης ενός δικαίωμάτος που δεν αμφισβητείται. Γιατί αυτό το πράγμα περιορίζεται και κατεβαίνει;» αναρωτήθηκε.

Όπως είπε ο κ. Μπογδάνος «αίσθηση προκαλεί ότι ειδικά ο πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ σχεδόν ταυτίστηκε με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, καρμπόν οι δηλώσεις τους. Ο ένας μίλησε για προπαγάνδα, ο δεύτερος για παραπληροφόρηση. Δεν μου αρέσει όταν πρόεδρος δημόσιου φορέα συγκοινωνίας αναπαράγει σχεδόν επί λέξει τη δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ».

2020 01 14 ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ   ΓΙΑ ΑΦΙΣΕΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟΑκούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

2020 01 14 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ


Αναφερόμενος στο θέμα, ο πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος γράφει στο Twitter: «Υπεύθυνη για τις διαφημίσεις στους σταθμούς δεν είναι η Αττικό Μετρό ΑΕ, η οποία είναι κατασκευαστική εταιρεία και ιδιοκτήτης των έργων, αλλά η ΣΤΑΣΥ ΑΕ που διαχειρίζεται και λειτουργεί το δίκτυο».

Στο κίνημα, όπως αυτοαποκαλείται, «Αφήστε με να ζήσω!», συμμετέχουν, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο επίσημο site του “19 Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία Αθηνών και η «Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος» (ΑΣΠΕ).”, ενώ ως σκοπός του αναφέρεται «η προώθηση του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής από τη σύλληψή της και η προάσπιση των δικαιωμάτων του αγέννητου παιδιού».


Δείτε βίντεο: Γενική Γραμματεία Ισότητας: Αδιαμφισβήτητο το δικαίωμα στην άμβλωση
Γενική Γραμματεία Ισότητας: Αδιαμφισβήτητο το δικαίωμα στην άμβλωσηΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (93)

Ερινύα

Θερμά συγχαρητήρια, αγαπητέ Δημήτρη !

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΤΣΙΚΑΣ

Αγαπητοί συνάνθρωποί μου, σάς σέβομαι όλους καί σέβομαι καί τίς απόψεις σας. Άν η αφίσα είναι λάθος, ποιόν προσβάλλει, αφού δέν έχει προσωπική αναφορά; Μήπως θίγει τίς γυναίκες πού ήδη έκαναν άμβλωση; Όχι. Θυμίζει κάτι απλό, πού μερικοί θέλουμε νά ξεχνούμε: Ότι τό γονιμοποιημένο ωάριο είναι άνθρωπος τέλειος, μέ σώμα (αποτελούμενο τότε εξ ενός κυττάρου) εν εξελίξει, όχι μόνο στή μήτρα τής μητέρας του, αλλά σέ όλη του τή ζωή, μέχρι βαθέος γήρατος, καί ψυχή αθάνατη. Ως εκ τούτου, είναι άξιος όχι μόνο τού σεβασμού τόν οποίο δικαιούνται όλοι καί οφείλουμε πρός όλους, αλλά ασυγκρίτως μεγαλυτέρου, όπως ασφαλώς καί οι αξιαγάπητες μητέρες. Ελέχθη: ''Κανένας δέν έχει δικαίωμα νά παίζει μέ τίς κοινωνικές ευαισθησίες τών πολιτών''. Σωστά, αλλά δέν είδα πού είναι τό παιχνίδι. Ενώ μέ τή ζωή τού αγέννητου παιδιού μπορούμε, όχι μόνο νά παίζουμε, αλλά, άν θέλουμε νά σκοτώνουμε ανελέητα τόν άνθρωπο, εκεί πού τόν έβαλε ο Θεός νά μεγαλώσει. Όλοι εμείς πού διαλεγόμαστε, ζούμε διότι οι καλές μας μητέρες δέν έπαιξαν μέ 'μάς, αλλά μέ απέραντο σεβασμό μάς άφησαν νά γεννηθούμε καί μάς μεγάλωσαν μέ πολλή αγάπη. Ό,τι ''γράφεται'' από τά χέρια τού Θεού στή μήτρα τής μητέρας, παραμένει ως αιώνιο χρέος ζωής, καί ουδείς μπορεί χωρίς συνέπειες νά τό διαγράψει. Εκ τού νόμου τών ανθρώπων επιτρέπεται η σφαγή τού αγέννητου παιδιού μέχρι κάποιο χρόνο, ως εάν μετά από αυτόν τό χρόνο κάτι μετατρέπει τήν ''άμορφη μάζα'', όπως αποκαλείται μέχρι τότε ο αθάνατος άνθρωπος, σέ ''άνθρωπο'' άξιο προστασίας. Αλλά πάνω από μάς είναι ο Αιώνιος Νομοθέτης, ο Οποίος καί θά ζητήσει λόγο γιά όλα τά αδικοχυμένα αίματα. Όλοι καταδικάζουμε τήν ανθρωποκτονία καί καλά κάνουμε. Τί διαφορά έχει ο φόνος τού αγέννητου παιδιού; Ότι τό παιδί αυτό είναι παντελώς αθώο καί, επιπλέον, ανήμπορο ν' αντιδράσει, γι αυτό η σφαγή του είναι ασυγκρίτως ειδεχθέστερη καί ιδιαιτέρως αποτροπιαστική. Ξεφεύγουμε στή ζωή αυτή, αλλά σέ λίγο φεύγουμε γιά τήν αιώνια ζωή, όπου θά κριθούμε από τόν Θεό. Εκεί θά βρούμε μπροστά μας όλα τά αγέννητα αδέλφια μας, πού θά ζητήσουν εκδίκηση από όσους τούς στέρησαν τό δώρο τής ζωής. Τί χρειάζεται; Μετάνοια μέ θερμά δάκρυα καί μέ τήν ελπίδα στό άπειρο έλεος τού Θεού, τό οποίο συγχωρεί τά πάντα. Καί, επιπλέον, αγώνας νά σταματήσει γιά πάντα αυτή η σφαγή. Όλα τά αγέννητα αδέλφια μας νά γεννιούνται όπως κι εμείς καί νά χαίρονται μαζί μας τή ζωή. Ευχαριστώ. Δημήτριος Δάτσικας. Αγρίνιο.

ΤΙ ΩΡΑΙΟΣ ΛΟΓΟΣ

Συγχαρητήρια

Βρωμοστομος

Λιγο σεβασμο στην Δημοκρατια των αμβλωσεων που κανει κουμαντο η μειοψια του σκοτους, που ενδιαφερεται για δηθεν δικαιωματα, αυτοι παρακαλανε να λιγοστευουμε. ΠΘ κοφτο κι΄αυτο δεν πειραζει.

Σου το έχει περάσει 8 φορές σε 8 διαφορετικά άρθρα το σχόλιο μίσους-καρμπόν.

Πόσες παραπάνω από 8 φορές το έχεις στείλει;

ψευδοεπιστημονας

καποιος εδω στα σχολια ομιλει περι ψευδοεπιστημης που επικαλειται η αφισα. Τσεκαρετε μονοι σας τον γιατρο Anthony Levatino που εχει κανει πανω απο 1200 αμβλωσεις ο ιδιος στα εξης βιντεακια στο you tube: https://www.youtube.com/watch?v=rPLf4-AFA6o&feature=emb_logo, https://www.youtube.com/watch?v=A16gzm9eaa8. Αφου τα δειτε ξαναδιαβαστε τα σχολια στο ΠΘ. Αν δεν σας βολευει η αληθεια του επιστημονα που βγαινει στον δημοσιο λογο και λεει ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΚΑΝΕ ΩΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ στις αμβλωσεις, μεινετε με την αποψη του ανωμνυμου "επαγγελματια" σχολιαστη στο ΠΘ (που του εχουν περασει ΟΛΑ τα σχολια) που δεν φερει καμμια απολυτως ευθυνη γι αυτα που λεει και που κατονομαζει τα στοιχεια εναντιον των αμβλωσεων ως "ψευδοεπιστημονικα" και την ρητορικη (και του επιστημονα ιατρου αυτου μεταξυ αλλων) ως κυρηγμα μισους κι οτι φοβηζει τις γυναικες!!!!!!!!. Πολλες -ειμαι σιγουρος- θα τις βοηθησει να κοιμουνται ευκολοτερα (το μηνυμα του επαγγελματια σχολιαστη δηλ. ΟΧΙ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ, ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ στην υποθεση μας). Αλλωστε η επιστημονικη αληθεια ειναι το βασικο που ενδιαφερει καθε αριστερο μαζι με την ελευθερια του λογου ...... πφφφφφφφ ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Πόντιος

Προσεξετε βγήκαν τα κομπλεξικα σκυλια και δαγκωνουν την λογικη του καθενος απο μας, οι πιο πολλοι που γραφουν ειναι αυτοι που μισουν το νερο και τον αγιασμο.

Golden

Δημοψήφισμα για τις αμβλώσεις τώρα! Τι νέο σύνταγμα το προβλέπει. Ας μιλήσει επιτέλους η πλειοψηφία!!

Κηπουρος

Είμαι υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση και υπερ της ελευθερίας του λόγου. Δεν συμφωνώ με την αφίσα αλλά δεν σημαίνει ότι θα την κατεβάσω. Αν είναι έτσι δεν θα είχα αφήσει αφισα για αφίσα του ΚΚΕ.

Κάνεις λάθος και θα σου εξηγήσω γιατί.

Δεν πρόκειται για ελευθερία του λόγου.Χρησιμοποιούν ψεύτικα "επιστημονικά" στοιχεία για να χειραγωγήσουν και να στιγματίσουν τις γυναίκες.Ελευθερία λόγου είναι να βγάλεις αφίσα και να λες με θετικά λόγια πόσο ωραία είναι η μητρότητα.Θετικό μήνυμα. Όποιος θέλει το ενστερνίζεται, όποιος δεν θέλει το απορρίπτει. Ελευθερία λόγου δεν είναι να βγάζεις αφίσα-μαύρη διαφήμιση που να βγάζει φόνισσες τις γυναίκες,με σκοπό να τις εκφοβίσει.Αυτό είναι κήρυγμα μίσους με χρήση προπαγάνδας.Πολύ κακώς ανέβηκε η αφίσα και ορθώς κατέβηκε.

Πάντα έχει σημασία να βλέπεις ΠΟΙΟΙ υπογράφουν.

Μία-μία τις ενώσεις αυτές να ψάξεις στο ίντερνετ,βλέπεις τι πιστεύουν,με τα δικά τους λόγια!Πιστεύουν ότι το μωρό από βιασμό πρέπει να το κρατάει η γυναίκα γιατί το φέρνει ο Θεός,ότι οι γυναίκες είναι φόνισσες,ότι οι προγαμιαίες σχέσεις είναι αμαρτία και ότι κάθε σεξουαλική επαφή πρέπει να στοχεύει στην τεκνοποίηση (άρα είναι εναντίον της αντισύλληψης).Τα εκτός γάμου παιδιά τα θεωρούν μούλικα και τα αβάφτιστα τα θεωρούν σατανισμένα.ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΑΛΕΜΕΝΑ ΜΥΑΛΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ την αφίσα μίσους.Με αυτά τα δεδομένα,ο καθένας και η καθεμιά ας κρίνουν ελεύθερα αν θέλουν να τους ακούσουν ή να τους φτύσουν.Προσωπικά,θεωρώ ότι είναι για φτύσιμο.

Let me guess...

Αβάφτιστος...;

Αναρωτιέμαι τι σχέση έχει η ΝΔ του Κούλη

με την δεξιά. Μάλλον καμία. Προσέξτε φίλοι δεξιοί μην ψηφίσετε ξανά αυτόν τον νεοφιλελεύθερο. Ελάχιστες είναι οι διαφορές του με τους διεθνιστές κομμουνιστές

⚖️ Βάλτε τώρα που γυρίζει ⚖️

Διπλό δημοψήφισμα το καλοκαίρι , ένα για την προσφυγή στην Χάγη και ένα για τις αμβλώσεις.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης