Ο «Ηφαιστίων»... σάρωσε την Κρήτη στο πέρασμά του

Ο «Ηφαιστίων»... σάρωσε την Κρήτη στο πέρασμά του

Κατολισθήσεις στον ΒΟΑΚ - Τα κύματα πλημμύρισαν και κάλυψαν το λιμάνι του Ρεθύμνου - Η θάλασσα στη Χερσόνησο γέμισε αφρούς - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

rethimno-kimata-4
Η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» έκανε... αισθητή την παρουσία της σε όλη τη χώρα με τη χαμηλή θερμοκρασία, τις βροχοπτώσεις και τους ισχυρούς ανέμους που τη συνόδευαν, προκαλώντας μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις και αρκετά προβλήματα.

Η Κρήτη δεν έμεινε «αλώβητη» από το πέρασμα του «Ηφαιστίωνα», λόγω του οποίου τα πλοία καθηλώθηκαν στα λιμάνια του νησιού, καθώς οι άνεμοι έφτασαν μέχρι και τα 10 μποφόρ, ενώ στα ορεινά σημειώθηκαν χιονοπτώσεις και δυνατές βροχές.

Κατολισθήσεις στον ΒΟΑΚ

Η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» προκάλεσε κατολισθήσεις Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Κομμάτια βράχων έχουν αποκολληθεί και έχουν πέσει στη μέση της Εθνικής οδού.

Μάλιστα στην περιοχή του Ρεθύμνου όπου η Εθνική οδός είναι κοντά στη θάλασσα τα κύματα έχουν κλείσει το ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Καταστροφές από τα κύματα στην Εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνης

Δημοσιεύτηκε από Το ραδιόφωνο της πόλης στις Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2020
Τα κύματα σκέπασαν το λιμάνι του Ρεθύμνου

Ένα μοναδικό θέαμα δημιουργήθηκε στο λιμάνι του Ρεθύμνου, το οποίο πλημμύρισε και καλύφθηκε από τα ορμητικά νερά.

Το θέαμα είναι εντυπωσιακό, ωστόσο οι κάτοικοι πρέπει να αποφεύγουν τη στάθμευση των οχημάτων στο λιμάνι και σε σημεία που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα.

rethimno-kimata-5
rethimno-kimata-6
rethimno-kimata-1
rethimno-kimata-2
rethimno-kimata-3
Κλείσιμο


Γέμισε αφρούς η θάλασσα στη Χερσόνησο

Γέμισε αφρούς η θάλασσα στη Χερσόνησο, οι οποίοι λόγω των θυελλωδών ανέμων έφτασαν μέχρι την ακτή.

xersonisos-afros-2
xersonisos-afros-3


Το συγκεκριμένο φαινόμενο φανερώνει πως μπορεί να υπάρχει μία εκροή οργανικής ουσίας. Ο πιθανότερος παράγοντας για τη δημιουργία του αφρισμού, είναι ένας παρακείμενος χείμαρρος.

Ακόμη, μπορεί να δημιουργείται από την ίδια τη στεριά. Κάποιες φορές ο αφρισμός δημοιουργείται από ένα δυνατό άνεμο ή από τα κύματα που σκάνε στα βράχια, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δίπλα ακριβώς από το συγκεκριμένο σημείο, που σχηματίστηκαν οι αφροί στη Χερσόνησο κατεβαίνει ο Αποσελέμης.

Μία απέραντη λίμνη ο κάμπος στο Οροπέδιο Λασιθίου

Οι έντονες βροχοπτώσεις μετέτρεψαν τον κάμπο του Οροπεδίου Λασιθίου σε μια απέραντη λίμνη, χαρίζοντάς μας έτσι ακόμα ένα εντυπωσιακό θέαμα.

oropedio_29
oropedio2_15
oropedio3_12_0
oropedio4_8_0
oropedio5_6_0


Προβλήματα από τους ανέμους


Προβλήματα δημιούργηθηκαν και στην ηλεκτροδότηση σε αρκετές περιοχές με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να επιχειρούν για την αποκατάσταση των βλαβών.

Σύμφωνα με τον διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκο Λαγουδάκη, οι ισχυροί άνεμοι είναι το μεγαλύτερο καθώς καταγράφονται κοπές δέντρων και αποκολλήσεις βράχων, ως αποτέλεσμα και του μεγάλου όγκου νερού που δεν μπορεί πλέον να απορροφήσει το έδαφος.

Ο κ. Λαγουδάκης απηύθυνε κάλεσμα, μάλιστα, προς τους πολίτες, ως την Πέμπτη να αποφεύγουν να σταθμεύουν τα οχήματά τους κάτω από δέντρα, προκειμένου να μη διακινδυνεύσουν να υποστούν φθορές τα οχήματα από ενδεχόμενη πτώση δέντρου.

Στον Δήμο Κισσάμου έκλεισε ο δρόμος από Σφηνάρι προς Μελισιά και Κάμπο λόγω καταπτώσεων βράχων, ενώ προβλήματα αναφέρθηκαν στη δημοτική και αγροτική οδοποιία στις περιοχές Γραμβούσας και Πλατάνου.

Στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου προβλήματα με καταπτώσεις βράχων παρουσιάστηκαν σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, ενώ στον Δήμο Πλατανιά υπήρξαν καταπτώσεις στο οδικό δίκτυο προς το Μόδι, το Κοντομαρί και το Μανωλιόπουλο.

Από τους θυελλώδεις ανέμους αποκολλήθηκε η βάση και μέρος της οροφής κατοικίας στην περιοχή Κουμπελή του Δήμου Χανίων, ενώ σε πολλά σημεία της πόλης έπεσαν δέντρα.

Κλειστό έμεινε χθες, για λόγους ασφαλείας, το κολυμβητήριο Χανίων.

Απίστευτα τα ποσοστά βροχοπτώσεων στην Κρήτη

Απίστευτες ποσόστηες νερού έχουν πέσει στην Κρήτη με τις δύο τελευταίες κακοκαιρίες, τη Ζηνοβία και τον Ηφαιστίωνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στην περιοχή του Ασκύφου έχουν πέσει μέχρι σήμερα 1.200 χιλιοστά νερού, εκ των οποίων τα 274 χιλιοστά έπεσαν μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Πολύ υψηλά ποσοστά βροχοπτώσεων δέχθηκε και η Ασή Γωνιά, καθώς τις 8 ημέρες του Ιανουαρίου έπεσαν στην περιοχή 391 χιλιοστά, εκ των οποίων τα 131 έπεσαν σε μία μόλις ημέρα προχθές.

Πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά βροχόπτωσης και στην πόλη του Ηρακλείου, όπου για όλη την βροχομετρική περίοδο από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουν πέσει 189 χιλιοστά βροχής, εκ των οποίων τα 35 χιλιοστά έχουν πέσει τις τελευταίες 8 ημέρες.

Τεράστιες ποσότητες νερού έχει δεχθεί και το Οροπέδιο Λασιθίου. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο χθες έπεσαν 140 χιλιοστά νερού, ενώ προχθές 70. Οι βροχοπτώσεις του Ιανουαρίου ξεπερνούν τα 250 χιλιοστά, ενώ τονίζεται πως σε αυτά τα ποσά δεν μπορούν να καταγραφούν τα ποσοστά της χιονόπτωσης.

Άρση απαγορευτικού στα λιμάνια της Κρήτης

Τέλος στο απαγορευτικό απόπλου από και προς τα λιμάνια της Κρήτης δόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης και έτσι ξεκίνησαν και πάλι τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Στις 4:22 το πρωί απέπλευσε από το λιμάνι του Πειραιά το Festos Palace το οποίο θα καταπλεύσει στο λιμάνι του Ηρακλείου περίπου στις 12 το μεσημέρι και στην συνέχεια, στις 16:30, στο λιμάνι της Σούδας.

Επίσης στις 6:20 απέπλευσε από το λιμάνι του Ηρακλείου το Knossos Palace το οποίο θα καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά στις 14:00.

Στις 10:00 το πρωί αποπλέoυν από το λιμάνι της Σούδας το Ελευθέριος Βενιζέλος και από το λιμάνι του Ηρακλείου το Blue Star 1, με άφιξη στον Πειραιά στις 19:00.

Την ίδια ώρα αποπλέουν από το λιμάνι του Πειραιά το Blue Galaxy και το Κρήτη ΙΙ με άφιξη στις 19:00 στα λιμάνια Σούδας και Ηρακλείου, αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά στα βραδινά δρομολόγια θα γίνουν κανονικά καθώς αναμένεται περαιτέρω εξασθένηση των ανέμων στα πελάγη.

Πηγή: flashnews.gr & www.ekriti.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης